Ciasto z nutellą i kremem śmietanowym

By | 29 czerwca 2012 | 00:33 30 komentarzy
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie. Dzisiaj postanowiłam rozpocząć moją przygodę z blogiem kulinarnym. Na dobry początek mam dla Was ciacho, które zrobiłam sobie ostatnio na urodziny. Jest to kakaowy biszkopt przełożony kremem z nutelli z dodatkiem truskawek oraz kremem śmietanowym. Wszystko popysypane wiórkami gorzkiej czekolady. Korzystałam z przepisu od: mojepysznosci. Całość wyszła bardzo smaczna i przypadła do gustu wszystkim moim domownikom. Bez wątpienia powrócę jeszcze do tego przepisu. 

ciasto z nutellą

Składniki:
biszkopt:
  • 6 jajek
  • ⅔ szklanki mąki pszennej-torowej
  • 6 kopiastych łyżek cukru
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
krem
  • garść truskawek
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g nutelli
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
wierzch:
  • ½ litra śmietany 36%, mocno schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1 opakowanie + 1 płaska łyżeczka usztywniacza śmietany np. śmietan – fix
 do dekoracji:
  • 10 dag gorzkiej czekolady 
 
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier i ubijamy białka sztywną pianę. Nie przerywając ubijania (lecz zmniejszając obroty miksera do średnich), do piany z białek dodajemy pojedynczo żółtka, robiąc kilka sekund przerwy przed dodaniem każdego z nich .
 
Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (najlepiej  przesiane przez sitko), proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 23 cm  x 38 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 °C. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
 
krem:
Miękkie masło ucieramy mikserem lub w makutrze na puszystą masę. Ucierając dodajemy porcjami nutellę. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki oraz kakao. Całość mieszamy.
 
wierzch:
Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Gdy śmietana zacznie się zagęszczać, dodajemy śmietan-fix i ubijamy na sztywno.

Zimny biszkopt przekrawamy wzdłuż  i przekładamy kremem z nutelli. Wierzch dekorujemy ubitą śmietaną. Czekoladę pokroimy na drobne kawałeczki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy ciasto. Całość odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Smacznego!

 
ciasto z nutellą i truskawkami

30 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Boskie ciasto! wygląda tak pięknie, równiutko, napewno jest przepyszny ;)

      Usuń
    2. nie wytrzymam,przecież na dole jest zakalec ,a każdy taki zachwycony:)

      Usuń
    3. nawet się ktos podpisać nie umie, jak krytykuje, ja wypróbuję na pewno, oby tylko nie było zbyt słodkie!

      Usuń
  2. Wchodzisz w zakładki projekt, powinien być w prawym górnym rogu rogu. Potem masz po lewej stronie zakładki: przegląd, posty, strony, zarobki, układ, szablon -> wchodzisz na UKŁAD! i tam znajdziesz dodaj gadżet i tam wybierasz jaki chcesz gadżet:) Pozdrawiam hela w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  3. Żeby dodać baner w poście, podczas edycji na bloggerze trzeba wejść w zakładkę "html" (w pasku, w którym są narzędzia formatowania tekstu), bo domyślnie jesteśmy w trybie "Nowy post"

    Potem, żeby dalej pisać radzę wrócić do trybu "nowy post". Mam nadzieję, że pomogłam.

    Pozdrawiam i zapraszam do "wypieków bez mąki" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo profesjonalnie :) musiał być smaczny

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczny, równiutki i z pewnością urzekający w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda zachwycająco - taki cudowny kawałek! Mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne, a nutelle ubóstwiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale piękna kostka!!! idealna
    ps dziękuję za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. trzeba samemu zrobić spis treści wybierasz etykiety i zmieniasz nazwę i gotowe albo najlepiej podaj mi pocztą twoje dane do konta i zmienię to co chcesz...helena.jarmoszka@gmail.com albo napisz do mnie na skype helena jarmo i cię pokieruję co i jak masz zarobić

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda niezwykle apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda fantastycznie. Wrzucam do zakładek;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciasta. Przepis zapisuję w ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super wygląda! do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowicie wygląda :) Chyba też sobie takie sprawię na urodziny :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Alez to musi byc dobre...oj musze upiec,musze upiec;) Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upieklam,zgodnie z postanowieniem,jest pyszny.Truskawki robia tu "dobra robote";)dodatkowo do smietany wlozylam borowki ameryk.i posypalam kakao. Aga

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że smakowało ;) i bardzo się cieszę, że tak często testujesz moje przepisy. Powiedz jak tu trafiłas?:)

      Usuń
  16. Chyba"ukradlam Cie" z innego bloga.Przyznaje,ze sie tu troche zadomowilam;) Aga

    OdpowiedzUsuń
  17. Super wyrośnięty biszkopt, wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Toż to cudeńko !!!! Nutella, truskawki, yummy. Bardzo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda apetycznie:) jak z cukierni. chętnie wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  20. Idealne! I z nutellą i bitą śmietaną - Uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajny przepis, to ciacho wygląda bossssko! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. jak to smacznie wygląda! ożesz :D
    obserwuję :) z miłą chęcią wypróbuję jeden z twoich przepisów :)
    zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)