Przepis na szybki sernik. Niestety zdjęcia słabej jakości, bo wykonane telefonem. Przyczyna - rozładowany akumulator w aparacie. A ciasto nie dotrwało do chwili aż się naładował ;). Przepis zaczerpnięty od escapadegourmande z modyfikacją na inne owoce ;).
Składniki:
- pół opakowania okrągłych biszkoptów,
- 600g sera z wiaderka do serników,
- ok. 500g jagód,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki miodu (lub wiecej wg gustu i słodyczy jagód),
- 3 łyżki żelatyny,
- kilka łyżek herbaty do nasączenia biszkoptów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim biszkopty. Biszkopty skropić herbatą. Żelatynę rozpuscić w 1/3 filiżanki gorącej wody. W blenderze umieścić ser, 250g jagód, cukier, miód oraz ciepłą żelatynę. Wszystko połaczyć na gładką masę. Dosłodzić wg gustu. Jedną częsc masy wyłożyć na biszkopty- wyrównać. Jagody (200g) rozkładmy na masie serowej i przykrywamy je resztą. Wyrównujemy. Odkładamy do lodówki, aż do momentu, gdy sernik się zetnie. Do dekoracji użyłam również jagód zblenderwanych na mus oraz całych owoców (około 50g).
Podobne ciasto mam zamiar zrobic w weekend. Twoje wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie,że z jagodami tez musi być pyszny! Dobry pomysł :) Cieszę się,że mój przepis Cię zainspirował :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMmm wyobrażam sobie jaki musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńomnamnmnao mniam!!!!
OdpowiedzUsuńprzepis super do wyprobowania:)
pozdrawiam
Musiał być pyszny
OdpowiedzUsuńpyszny
OdpowiedzUsuń