Jagodowy sernik na zimno

By | 15 lipca 2012 | 23:52 6 komentarzy

Przepis na szybki sernik. Niestety zdjęcia słabej jakości, bo wykonane telefonem. Przyczyna - rozładowany akumulator w aparacie. A ciasto nie dotrwało do chwili aż się naładował ;). Przepis zaczerpnięty od escapadegourmande z modyfikacją na inne owoce ;).

                                                                                       Składniki:
    • pół opakowania okrągłych biszkoptów,
    • 600g sera z wiaderka do serników,
    • ok. 500g jagód,
    • 3 łyżki cukru pudru,
    • 3 łyżki miodu (lub wiecej wg gustu i słodyczy jagód),
    • 3 łyżki żelatyny,
    • kilka łyżek herbaty do nasączenia biszkoptów (opcjonalnie) 


    Przygotowanie:

    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim biszkopty. Biszkopty skropić herbatą. Żelatynę rozpuscić w 1/3 filiżanki gorącej wody. W blenderze umieścić ser, 250g jagód, cukier, miód oraz ciepłą żelatynę. Wszystko połaczyć na gładką masę. Dosłodzić wg gustu. Jedną częsc masy wyłożyć na biszkopty- wyrównać. Jagody (200g) rozkładmy na masie serowej i przykrywamy je resztą. Wyrównujemy. Odkładamy do lodówki, aż do momentu, gdy sernik się zetnie. Do dekoracji użyłam również jagód zblenderwanych na mus oraz całych owoców (około 50g).



    Szybkie ciasta - czyli RATUNKU GOŚCIE!!!Jagody 2012




    6 komentarzy:

    1. Podobne ciasto mam zamiar zrobic w weekend. Twoje wygląda bardzo smakowicie :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Wyobrażam sobie,że z jagodami tez musi być pyszny! Dobry pomysł :) Cieszę się,że mój przepis Cię zainspirował :) Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    3. Mmm wyobrażam sobie jaki musi być pyszny :)

      OdpowiedzUsuń
    4. omnamnmnao mniam!!!!
      przepis super do wyprobowania:)
      pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń

    Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)