Kurczak la Braziliana

By | 14 lipca 2012 | 14:19 7 komentarzy
Ten przepis inspirowany jest daniem, które jadłam kiedyś w brazylijskiej restauracji we Wrocławiu. Bardzo przypadła mi do gustu kompozycja smaków tej potrawy. Słodycz sałatki idealnie dopasowuje się do delikatnego mięsa piersi z kurczaka. Pozytywne doznania kulinarne zainspirowały mnie do odtworzenia tego, co zjadłam w domowym zaciszu. To proste danie bardzo szybko stało się ulubioną potrawą nie tylko dla mnie, ale także dla mojego Połówka. Bardzo często i chętnie wracamy do tego przepisu.

Pierś z kurczaka la Braziliana

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • puszka kukurydzy konserwowej, odsączona z zalewy
  • 100 g rodzynek
  • 2-3 łyżki stołowe majonezu
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 1 łyżka stołowa miodu 
  • 1 łyżka stołowa musztardy
  • przyprawy do marynaty (sól, pieprz, papryka słodka, chili, czosnek granulowany)

Przygotowanie:
Rodzynki namaczamy we wrzątku. Pierś kurczaka dzielimy na dwa filety, umieszczamy w misce, dodajemy oliwę, miód, musztardę oraz przyprawy, odstawiamy do lodówki na godzinę.

Do drugiej miski ścieramy na tarce marchewkę, dodajemy kukurydzę i namoczone wcześniej rodzynki. Dodajmy majonez i nie doprawiamy. Sałatka jest dobra bez dodatku soli i pieprzu.

Zamarynowaną pierś smażymy na łyżce oliwy z oliwek lub grillujemy. Podajemy z przygotowaną wcześniej surówką i pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Dobrym uzupełnieniem będą także dipy np. ostry lub czosnkowy.

Smacznego!

Kurczak la Braziliana

7 komentarzy:

  1. ślinka mi cieknie na widok Twoich kurczaków ;-) Mój mąż niestety jest na nie uczulony i robię kuraka dla siebie tylko czasami, a taaak je uwielbiam! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez rodzynek piszę się nawet na dwie porcje .Pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak wygląda niesamowicie. I jeszcze ta sałatka! Mmmm! Akcja bardzo mi się podoba, na pewno się przyłączę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Może się skuszę na te rodzynki ?

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być baaaaaaardzo smaczne! ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Przeczytalam,zrobilam,spozylam i bylo baaaaaaaaaaardzo pyszne:)zamiast frytek byl ryz. Aga

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)