Kurczak po kantońsku

By | 31 lipca 2012 | 21:34 15 komentarzy

Dzisiaj danie z kuchni chińskiej, którą bardzo lubię. Aromatyczne i dość pikantne. Generalnie po kantońsku przygotowuje się wołowinę, ale ja spróbowałam z kurczakiem. Bardzo ciekawe doznania smakowe - bardzo polecam ;). Potrawa wygląda na czasochłonną i skomplikowaną, ale wcale nie jest.


                                                                    Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka, pokrojona na drobne kawałeczki
  • 1 cebula 
  • duża marchew
  • ok. 150g kiełków fasoli mung
  • garść grzybków mun
  • garść warzyw (różyczki brokuła, pora, fasola szparagowa - u mnie z mrożonki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
 Marynata:
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • opcjonalnie jedna łyżka sherry
  • sól i pieprz cayenne wg uznania
Sos:
  • marynata po wyjęciu mięsa
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • pół szklanki bulionu
  • łyżka pieprzu cayenne

Mieszamy wszystkie składniki marynaty, wkładamy do niej kurczaka i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie marchew obieramy oraz kroimy w słupki lub talarki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa z mrożonki wrzucamy na patelnię i czekamy aż zmiękną. Na patelni lub w woku rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy lekko cebulę. Gdy cebula się zeszkli zdejmujemy ją do osobnej miseczki. Na tę samą, rozgrzaną patelnię wrzucamy omarynowanego kurczaka, starając się oddzielić go od marynaty. Gdy kurczak będzie już miękki dodajemy wszystkie składniki sosu, a także cebulę, warzywa z mrożonki, fasolkę mun oraz kiełki fasoli mung i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut. Najlepiej podawać z ryżem.
Smacznego ;)



15 komentarzy:

  1. Takiego jeszcze nie jadłam :) Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. czesto robie sobie miesko w marynacie miodowej :-) najczescie na grilla! uwielbiam je :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm lubię takie połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja zawsze przed dodaniem do kawy wyjadam pianke lyzeczka właśnie ze spieniacza ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na kurczaka, bardzo lubię chińskie dania z drobiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. tez uwielbiam takie polaczenie :) super;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, baaardzo apetyczny! Uwielbiam takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowity, muszę spróbować, bo też lubię egzotyczne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczak pycha ;) uwielbiam aromatyczne potrawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. można dać coś zamiast skrobi kukurydzianej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że mąka kukurydziana starczy - 1 łyżeczka :)

      Usuń
  11. Korzystam i to bardzo często :-) Ale troszkę ulepszylam go po swojemu :-) Do marynaty dodaje sos teryiaki tak ok. 50ml, a sos doprawiam dodatkowo sosem słodko kwaśnym (do smaku) i troszeczke więcej mąki ziemniaczanej zamiast skrobii kukurydzianej. Polecam wypróbować bo wtedy danie smakuje identycznie jak w chińskiej knajpie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ostre danie

    OdpowiedzUsuń
  13. Przed chwilą zjadłem. Pychota

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)