Dzisiejszy przepis również pochodzi z jadłospisu diety Montignaca, a dokładniej z kliknij. Pomimo krótkiego smażenia potrawa jest lekka i smaczna. W porze obiadowej można, a nawet trzeba pozwolić sobie przecież na pożywny posiłek.;)
Składniki
- 4 ćwiartki z kurczaka(podzielić na połowy),
- 4 średnie pomidory
- 25 dag mrożonej fasolki szparagowej,
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku,
- 200ml kwaśnej śmietany
(u mnie 12%) - sól, pieprz,
- 1 łyżeczka curry,
- garstka pokrojonej świeżej kolendry lub łyżeczka suszonej
Przygotowanie
Kurczaka przyrumieniamy lekko z każdej strony na łyżce oliwy z oliwek. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę wyjmujemy środki i kroimy w ósemki. Fasolkę szparagową blanszujemy we wrzątku przez 1 minute odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Czosnek obieramy i miażdżymy. Do upieczonego zrumienionego kurczaka (po zlaniu tłuszczu) dodajemy 0,5 litra wody i śmietankę, oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Następnie dodajemy pomidory i fasolkę, przykrywamy i gotujemy jeszcze 15-20 minut, aż mięsko się dogotuje do miękkości. Podawać wedle uznania, ja wybrałam do tego makaron penne.
Smacznego;)
Mmm, musi smakować niesamowicie. Uwielbiam takie obiadki! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że jesteś miłośniczką kurczaków :) Interesująca potrawa, lubię wszystko, co ma dużo sosu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńza Montignaca bardzo podobnie przygotowywałam kurczaka :)
OdpowiedzUsuńOj lubimy takie smaczne obiadki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam .
Wygląda wspaniale. :-) Przypomniałaś mi, że dawno nie robiłam kurczaka w sosie . Ja robię tak zwanego kurczaka w potrawce z dodatkiem pomidorów :-)
OdpowiedzUsuńTo jest TO :))) Aga
OdpowiedzUsuńp.s. znow mnie "do garow"zaganiasz heh