Dzisiejszy wpis zainspirowany jest akcją kulinarną 'W wersji LIGHT'. Każdy chyba zna popularne danie, jakim jest ryba z frytkami. Kaloryczne, ale bardzo smacznie. Tutaj prezentuję odmienną wersję tej potrawy, czyli wędzoną makrelę z pieca i selerowe frytki. Danie pochodzi z jadłospisu diety Montignaca. Ten zestaw szczerze mnie zaskoczył, bo mimo że dietetyczny, okazał się naprawdę smaczny. Selerowe frytki to świetny zamiennik ziemniaczanych, mimo że w smaku są nieco słodsze niż tradycyjna wersja.
Składniki:
wędzona makrela z pieca
- wędzona makrela (2 filety)
- piekarnik, najlepiej z termoobiegiem
Makrelę położyć na folii aluminiowej i zapiekać w piekarniku w temp. 160 stopni aż zacznie skwierczeć ( około 10 minut ).
selerowe frytki:
- jeden seler obrany, umyty i pokrojony na frytki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy
Oliwę mieszamy z przyprawami. Pociętego selera układamy na blasze, polewamy oliwą z ziołami mieszamy rękoma, tak, żeby seler był otoczony nią z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy tam naszego selera w przyprawach. Powinien się piec ok 15 minut. W czasie pieczenia mieszamy frytki od czasu do czasu.
sałatka:
- sałata lodowa
- pomidor
- feta (kilka kawałeczków do smaku)
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Smacznego!
Takie fish&chips mi się podoba ;D
OdpowiedzUsuńOj tak, pieczone frytki selerowe są przepyszne, ja je uwielbiam :D Szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam ziemniaczane :P
OdpowiedzUsuńPyszne są też z pietruszki, pasternaku, buraka i z marchwi !
jezuuu, to musi być zajebiste! :D
OdpowiedzUsuńBardzo nietypowy, jak dla mnie, pomysł z pieczeniem wędzonej makreli. Na pewno go wypróbuję - wygląda super.
OdpowiedzUsuńOj ,oj ,oj toż to musi być bajka .Zapisuję razem z ciachem do jak najszybszego zrobienia .Oczywiście dam znać jak wyszło
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie! I te frytki...mmmm!!!!!!
OdpowiedzUsuńFrytki z selera- uwielbiam!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł! nigdy takich frytek nie jadłam. a i rybka super wygląda!
OdpowiedzUsuńWędzoną makrelę na ciepło uwielbiam, ale selerowych frytek jeszcze nigdy nie próbowałam. Pewnie niedługo pojawią się i na moim stole :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwoow! szok! muszę koniecznie spróbować, to połączenie bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńA jakich przypraw najlepiej dodać do frytek?
OdpowiedzUsuńsól, papryka słodka, pieprz cayenne ;))
Usuń
OdpowiedzUsuńświetne te frytki selerowe :-)