Szybka i bardzo smaczna przekąska ;).. Zdjęcie jeszcze z okresu upałów, gdy robiłam tortillę, zawijałam w folie aluminiową i pakowałam na wycieczkę nad jezioro. ;)
Składniki:
- 4 placki tortilli
- puszka kukurydzy
- 0,5kg pieczarek
- pomidor pokrojony w plastry
- liście sałaty lodowej
- podwójna pierś z kurczaka
- przyprawy: do gyrosa, papryka, sól, pieprz
- łyżka musztardy
Na dressing czosnkowy:
- jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- łyżka majonezu
- szczypta bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Jogurt naturalny wymieszać z majonezem. Do tej mieszanki przecisnąć czosnek przez praskę. Przyprawić i odstawić do lodówki. Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, przyprawić i dodać do niej łyżkę musztardy. Następnie usmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na patelni. Podgrzane w kuchence mikrofalowej placki tortilli smarować sosem czosnkowym, a następnie nakładać wszystkie składniki: sałatę, mięso, pieczarki, pomidora, kukurydzę i zawijać tortillę w rulon. Aby tortilla się nie rozwalała dobrze jest ją zwijać w folii aluminiowej. Smacznego;)
dziękuję za bardzo miłą wiadomość :)
OdpowiedzUsuńteż lubię takie tortille, ale zawsze robię je sama, chyba nawet nigdy nie jadłam kupnej ;)
ja jeszcze nie próbowałam sama robic placka.. masz jakiś sprawdzony przepis? czy zawijasz po prostu w naleśnik? ;)
UsuńU Ciebie znowu kurczaczek :) Pysznie :)
OdpowiedzUsuńhehe, no rzeczywiście.. tak jakoś lubuję się w tych kurczakach ;)
UsuńPrawdziwa uczta, kupiłam na tygodniu meksykańskim w lidlu tortille i kilka składników, dzisiaj u mnie też takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką tortillę - taki zdrowy fast food :)
OdpowiedzUsuńMniam ,bardzo lubię
OdpowiedzUsuńUwielbiam tortillę :) Twoja wygląda niesamowicie apetycznie!
OdpowiedzUsuńAle przepięknie i smacznie to wygląda :D
OdpowiedzUsuń