Dzisiaj potrawa bardzo prosta i szybka - nic wymyślnego. Z powodu słonecznej pogody panującej za oknem trwam z kuchnią w krótkiej separacji. Ale nadrobię, nadrobię ;). I przepraszam za jakość drugiego zdjęcia, ale zdechł mi akumulator w trakcie fotografowania i jest ono niestety z telefonu.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 3/4 łyżki musztardy
- 20dag pieczarek
- kilka plastrów sera żółtego
- kilka plastrów ulubionej szybki (u mnie pod ręką Polędwica Sopocka)
- pietruszka suszona
- sól
- pieprz
- 4 łyżki miodu
- tymianek
- papryka ostra
- garść warzyw (u mnie mix mrożonych)
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy (najlepiej ją w coś zawinąć, aby nie uszkodzić mięsa). Oprószamy solą i pieprzem, polewamy miodem z każdej strony. Odstawiamy w miseczce na godzinę do lodówki (dla mało cierpliwych - można ten etap pominąć). Pieczarki oczyszczamy, kroimy i przesmażamy na łyżce oliwy. Zamarynowaną pierś kładziemy na desce do krojenia i smarujemy po jednej stronie musztardą. Na musztardę kładziemy kolejno pieczarki, szynkę oraz ser żółty. Zwijamy roladki. Możemy je spiąć wykałaczką lub owinąć nitką. Roladki po wierzchu oprószamy tymiankiem, ostrą papryką oraz pietruszką. Smażymy na oliwie dopóki nie będą miękkie. Podajemy z warzywami.
Smacznego ;)
Mniam, uwielbiam takie roladki :D
OdpowiedzUsuńMniam, roladki :) I do tego pieczarkowe :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Roladki są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiady! Fakt, upał trochę odstrasza od kuchni, ale co zrobić. Co do zdjęć - ja swoje robię tylko z telefonu, bo są zdecydowanie lepsze niż z aparatu :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym taki obiadek, pycha :)
OdpowiedzUsuńAkurat jestem głodna, a te roladki wyglądają fantastycznie! Podane z bukietem warzyw - tak lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię różnego rodzaju roladki z piersi kurczaka, to fajny i prosty sposób na urozmaicenie obiadu. Twoje roladki prezentują się pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania.Idealne
OdpowiedzUsuńRoladki..."niebo w gebie",juz czuje ich smak.Idealne polaczenie skladnikow. Aga
OdpowiedzUsuńchciałabym żeby mi ktoś przygotował takie roladki :)
OdpowiedzUsuńobiadek pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuńsmacznie i zdrowo, czyli obiad idealny :)
OdpowiedzUsuńJedyne mięso praktycznie które jadam to kurczak bądź indyk:D
OdpowiedzUsuńkurczak + pieczarki, lubię to! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sposób na kurczaka i to z bukietem warzyw,super:)
OdpowiedzUsuńmmm mniam mniam.. narobilas mi ochoty na roladki
OdpowiedzUsuńRoladki wyglądają bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńoo takie roladki to ja bym chętnie zjadła:D
OdpowiedzUsuńŚwietny obiad! Kolorowy i smaczny. Narobiłaś mi ochoty na takie roladki :)
OdpowiedzUsuńoj nie, ja bym nie dotrwała do obiadu :D
OdpowiedzUsuńWażne ,że smaczne i proste :)
OdpowiedzUsuńtakie obiadek to marzenie! dobrze tam mają z Tobą :))
OdpowiedzUsuńzdjęcie wcale nie jest złe, roladki nadal wyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńMartynCiu,
OdpowiedzUsuńTaki obiad, to mogłabym zjeść w każdej chwili, bo rzadko się spotyka tak tradycyjne dania jak roladki.
Serdecznie pozdrawiam,
Edith
Z ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :) Zapraszam do mnie: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
OdpowiedzUsuńAle apetyczne te Twoje roladki, lubię tak podanego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka mi pociekła! Czy można zamówić z dostawą do domu ? ;) A na poważnie mam wszystkie składniki, dziś na obiad Twój pomysł na kuraka :)
OdpowiedzUsuń