Drobiowe roladki z bukietem warzyw

By | 23 sierpnia 2012 | 12:04 27 komentarzy
Dzisiaj potrawa bardzo prosta i szybka - nic wymyślnego. Z powodu słonecznej pogody panującej za oknem trwam z kuchnią w krótkiej separacji. Ale nadrobię, nadrobię ;). I przepraszam za jakość drugiego zdjęcia, ale zdechł mi akumulator w trakcie fotografowania i jest ono niestety z telefonu.


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3/4 łyżki musztardy 
  • 20dag pieczarek
  • kilka plastrów sera żółtego
  • kilka plastrów ulubionej szybki (u mnie pod ręką Polędwica Sopocka)
  • pietruszka suszona
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki miodu
  • tymianek
  • papryka ostra
  • garść warzyw (u mnie mix mrożonych)
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy (najlepiej ją w coś zawinąć, aby nie uszkodzić mięsa). Oprószamy solą i pieprzem, polewamy miodem z każdej strony. Odstawiamy w miseczce na godzinę do lodówki (dla mało cierpliwych - można ten etap pominąć). Pieczarki oczyszczamy, kroimy i przesmażamy na łyżce oliwy. Zamarynowaną pierś kładziemy na desce do krojenia i smarujemy po jednej stronie musztardą. Na musztardę kładziemy kolejno pieczarki, szynkę oraz ser żółty. Zwijamy roladki. Możemy je spiąć wykałaczką lub owinąć nitką. Roladki po wierzchu oprószamy tymiankiem, ostrą papryką oraz pietruszką.  Smażymy na oliwie dopóki nie będą miękkie. Podajemy z warzywami.
Smacznego ;)

27 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam takie roladki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, roladki :) I do tego pieczarkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Roladki są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie obiady! Fakt, upał trochę odstrasza od kuchni, ale co zrobić. Co do zdjęć - ja swoje robię tylko z telefonu, bo są zdecydowanie lepsze niż z aparatu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadłabym taki obiadek, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Akurat jestem głodna, a te roladki wyglądają fantastycznie! Podane z bukietem warzyw - tak lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię różnego rodzaju roladki z piersi kurczaka, to fajny i prosty sposób na urozmaicenie obiadu. Twoje roladki prezentują się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie dania.Idealne

    OdpowiedzUsuń
  9. Roladki..."niebo w gebie",juz czuje ich smak.Idealne polaczenie skladnikow. Aga

    OdpowiedzUsuń
  10. chciałabym żeby mi ktoś przygotował takie roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. smacznie i zdrowo, czyli obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jedyne mięso praktycznie które jadam to kurczak bądź indyk:D

    OdpowiedzUsuń
  13. kurczak + pieczarki, lubię to! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny sposób na kurczaka i to z bukietem warzyw,super:)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmm mniam mniam.. narobilas mi ochoty na roladki

    OdpowiedzUsuń
  16. Roladki wyglądają bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  17. oo takie roladki to ja bym chętnie zjadła:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny obiad! Kolorowy i smaczny. Narobiłaś mi ochoty na takie roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. oj nie, ja bym nie dotrwała do obiadu :D

    OdpowiedzUsuń
  20. takie obiadek to marzenie! dobrze tam mają z Tobą :))

    OdpowiedzUsuń
  21. zdjęcie wcale nie jest złe, roladki nadal wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  22. MartynCiu,

    Taki obiad, to mogłabym zjeść w każdej chwili, bo rzadko się spotyka tak tradycyjne dania jak roladki.

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  23. Z ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :) Zapraszam do mnie: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale apetyczne te Twoje roladki, lubię tak podanego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Aż ślinka mi pociekła! Czy można zamówić z dostawą do domu ? ;) A na poważnie mam wszystkie składniki, dziś na obiad Twój pomysł na kuraka :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)