Pikantne curry z kurczakiem i warzywami

By | 5 sierpnia 2012 | 11:08 16 komentarzy
To było moje pierwsze curry i jestem bardzo zadowolona. ;) Aczkolwiek jeżeli kogoś kusi wypróbowanie tego przepisu, to ostrzegam danie jest ostre, a nawet bardzo ostre. Niemniej jednak całe zniknęło z talerza, ponieważ ja i moja druga połówka lubimy pikantną kuchnię. Dla wielbicieli łagodniejszych potraw polecam zmniejszenie ilości pieprzu i chilli. Moje curry zawiera kurczaka, ale jeśli ktoś nie jada mięs to można ten składnik wykluczyć podwajając liczbę warzyw, wówczas będzie to danie wegetariańskie ;).



Składniki:
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 piersi z kurczaka
  • jogurt naturalny
  • 4 łyżki oleju lub 2 łyżki masła
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 duża cebula
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • pół łyżeczki pieprzu ceyenne
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • papryczki piri piri
  • puszka pomidorów
  • warzywa mrożone (u mnie garść)
  • sól do smaku
  • do podania- ryż
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z jogurtem oraz sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Masło /olej rozgrzewamy, dodajemy przyprawę curry, gorczycę i ziarnka pieprzu. Ciągle mieszamy i smażymy około  2-3 minut. Posiekaną wcześniej cebulę wrzucamy na patelnię. Gdy cebula będzie lekko rumiana dodajemy: drobno posiekany czosnek, kolendrę, pieprz cytrynowy, kurkumę i cayenne, smażymy około 3-4 minuty. Następnie wrzucamy warzywa z mrożonki, pomidory z puszki podzielone na cząstki, kilka papryczek piri piri (ilosć według uznania) oraz kawałki kurczaka z jogurtem. Wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu aż kurczak będzie miękki i na patelni wytworzy się sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać odrobinę wody. Curry najlepiej podawać z ryżem. 






Kuchnia indyjskaPomidorowe inspiracje


16 komentarzy:

  1. Mm, uwielbiam curry, właściwie jak większość mega ostrych potraw, które zdarza mi się przyrządzać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczak curry to cos, co lubie! bardzo lubie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ah curry jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczaka z curry lubimy bardzooo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. MartynCiu,

    curry uwielbiam w każdym wydaniu! Może być bardzo ostre lub trochę mniej, ale zawsze jest bardzo smakowite.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  6. Pikantną kuchnię uwielbiam a curry to już w każdej postaci ;) chociaż przyznam szczerze że to co dla normalnego człowieka jest ostre dla mnie jest łagodne, a co ostre dla mnie - dla innych już nie do zjedzenia ;) Nie wiem od czego to zależy.

    OdpowiedzUsuń
  7. W końcu muszę się wziąć za siebie i zrobić kurczaka z curry :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak bardzo ostre, to jestem pierwsza do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja za ostrym nie przepadam, zle mojemu Tomaszowi się od niego uszy trzęsą, hahaah.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie :-) Zwolennikiem ostrzejszych dań jest mój mąż, więc może dla niego zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ostre ,to coś dla mnie .Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ to musi być pyszne :D Dziękuje za udział w akcji Piekielna kuchnia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam ostrą kuchnię, a danie wygląda przeapetycznie! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakby Ci się ta wiedza kiedyś miała przydać ... to wiedz ,że Kromki najbardziej lubią takie dania ,zwłaszcza na ostro :PP
    Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  15. Spróbujcie dodać do curry banany! Przepis tutaj - polecam, naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)