Ziemniaki po węgiersku z kremską nutą smakową

By | 10 sierpnia 2012 | 18:55 16 komentarzy
Dzisiejszy wpis dodaję na szybko. Podobnie jak szybko przygotowałam dzisiejszy obiad. Danie inspirowane kuchnią węgierską, bardzo ciekawa i sycąca kombinacja smaków.  Ale odetchnę już w poniedziałek i wtedy nadrobię blogowo-kulinarne zaległości ;). Ten przepis wystawiam także w konkursie, więc zgodnie z zasadami: "Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!"


Składniki:
  • 5 dużych ziemniaków
  • kiełbasa węgierska
  • 1szt papryki
  • pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy (u mnie kremska marki Roleski)
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej
  • 1 łyżka tartej bułki
 Przygotowanie:
Obrane ziemniaki zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować na pół miękko, odcedzić i pokroić w cząstki. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, wymieszać z ugotowanymi ziemniakami.  Na suchej patelni zrumienić kiełbaskę pokrojoną w plasterki. Dodać do niej musztardę, wymieszać i lekko poddusić. Taką kiełbaskę ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą. Następnie paprykę pokrojoną w paseczki i pomidorki przecięte na pół podsmażyć na oleju. Wymieszać  paprykę i pomidorki z ziemniakami. Położyć na kiełbaskach w naczyniu. Przyprawić. Zapiekać ok.  40min w 160st. Gdy wierzch zaczyna nam się przypiekać, należy przykryć potrawę.


Warzywa psiankowate 2012


16 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ziemniaki, mama kiedyś często takie robiła. ^^ Dzięki za przywołanie tego wspaniałego smaku ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ileż to jest sposobów na przygotowanie ziemniaków, ten bardzo mi odpowiada. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Warzywa psiankowate.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł, wykorzystam jutro do obiadu ;)
    pozdrawiam ciepło,
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie dania :) Przepis wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Obiad szybki ale pyszny :) I o to czasem w gotowaniu chodzi. Gdy prowadzi się bloga kulinarnego ogromnym plusem jest to, że można wyczarować szybko coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie sycące i bardzo smaczne , pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  7. swietny pomysl na podanie ziemniakow! :-) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. To musi być zdecydowanie PYSZNE !!!!.Moje smaki .Pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. No proszę, świetny pomysł! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pychota! w końcu "zwykłość" kartofla została obalona :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł, zapisuje do wypróbowania. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobilam dzis na obiad,jeszcze nie skonczylam swojej porcji,a juz poszlam po dokladke;) naprawde bardzo smaczne danie,do zapiekania dodalam sos zeby"skleic" produkty.Wyszlo idealnie :) Aga

    OdpowiedzUsuń
  13. uuu ładnie, ciekawe, zrobię mężowi przy niedzieli, jak zasmakuje to zostaje na stałe w menu :D

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)