Pomysł na danie zaczerpnęłam od Kasi. Z efektu jestem bardzo zadowolona, bo danie było przepyszne. Do przepisu wprowadziłam oczywiście kilka modyfikacji własnych ;). Na wierzch muszli miał iść jeszcze starty żółty ser, ale tak długo leżał w lodówce, że się zazielenił. ;( A ja stwierdziłam, że tuż przed podaniem jedzenia po sklepach biegać nie będę, więc conchiglioni dopiekało się w piekarniku bez serowej posypki.
Składniki:
- conchiglioni (muszle makaronowe) około 200/250g
- 350 g liści szpinaku (u mnie mrożony)
- 3 ząbki czosnku (lub więcej; czosnek ma być wyczuwalny)
- 110 g śmietany (18%)
- 100 g fety
- 75 g sera pleśniowego blue
- kawałek mozzarelli (miałam mniej niż pół kulki)
- puszka kukurydzy
- pieprz
- oliwa
- starty ser żółty do posypania
Przygotowanie:
Muszle gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 13min). Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy szpinak. Dusimy do miękkości i odparowania wody. Do szpinaku dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone w kostkę wszystkie rodzaje serów oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i grzejemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem (nie solimy, bo feta jest słona). Na patelni powinien powstać farsz, dość gęsty. Na koniec wsypujemy kukurydzę i mieszamy. Muszle napełniamy nadzieniem szpinakowo-serowym. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy i wlewamy do niego 5 łyżek wody. W naczyniu układamy muszle, posypujemy startym serem i zapiekamy 10min pod przykryciem w temperaturze 200 stopni.
Smacznego;)
Aż żałuję, że nie zgłosiłaś tego dania do mojego konkursu! Jest fantastyczne! Trzeba było dodać pieprz czosnkowy, zrobić zdjęcie i wyszłoby świetne zgłoszenie! A konkurs tylko do dziś :(
OdpowiedzUsuńCiekawy farsz, serowo-kukurydziany, może być niezłe połączenie :)
OdpowiedzUsuńpyszne makaronowe muszle! :)
OdpowiedzUsuńszpinak z czosnkiem w muszli - pychotka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie szpinaku z fetą. Mogłabym to jeść codziennie :-)
OdpowiedzUsuńMmmm...bardzo chętnie spróbuję Twojej wersji muszli :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglada. Muszę kiedyś spróbować!!!
OdpowiedzUsuńPyszne!!!:)
OdpowiedzUsuńWyglada zmakowicie. Muszę kiedyś spróbować!!!
OdpowiedzUsuńMuszelki wyglądają super! Chętnie ukradnę kilka :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie ,ale ja niestety jakoś nie potrafię się przekonać do szpinaku
OdpowiedzUsuń:P
Ale prześlicznie wyglądają, więc smakują pewnie jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny te makaronik ze szpinakiem - poroszę 1 porcję na wynos :) mniam mniam
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam faszerowanych muszli, dziwne. :< Tak smacznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńTaki farsz do zdecydowanie mój smak. Uwielbiam szpinak, chociaż pierwszy raz spróbowałam go niecały rok temu to totalnie się w nim zakochałam:)) Muszle są super, wpadam na obiad:D
OdpowiedzUsuńPodziwiam , że muszle makaronowe nie rozgotowały się. Kiedyś to mi się przytrafiło ,a te Twoje pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńTakie muszelki nadziewane są super,sama czasami je przyrządzam:)
OdpowiedzUsuńMuszle faszerowane pycha :)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania. To zdecydowanie mój smak. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie takie zrobic :-)
OdpowiedzUsuńpięknie te muszelki komponują z pięknym talerzem :)
OdpowiedzUsuńoj uwielbiam to danie :)
OdpowiedzUsuńZmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPzxodrawiam,
whiness
Nie znoszę szpinaku, ale tutaj wygląda tak smakowicie, że chyba się przemogę :)
OdpowiedzUsuńJaka pyszota!;)
OdpowiedzUsuńPychota .Pierwsze zdjęcie rewelacyjne - inne oczywiście też
OdpowiedzUsuńostatnio koleżanka częstowała mnie podobnymi muszlami - bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńświetne, lubię szpinak
OdpowiedzUsuńwygladaja bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńzamienilabym tylko ser - bo nie lubie "pachnacych" serow :)
ale reszta fantastyczna:)
Ser szpinak i makaron <3 to musi smakować przepysznie!
OdpowiedzUsuńfantastycznie :d ten makaron jest super :D i jak ladnie na talerzu wuglada :D
OdpowiedzUsuń