Conchiglioni (muszle) z farszem szpinakowo-serowym

By | 5 września 2012 | 10:56 31 komentarzy
Pomysł na danie zaczerpnęłam od Kasi. Z efektu jestem bardzo zadowolona, bo danie było przepyszne. Do przepisu wprowadziłam oczywiście kilka modyfikacji własnych ;). Na wierzch muszli miał iść jeszcze starty żółty ser, ale tak długo leżał w lodówce, że się zazielenił. ;( A ja stwierdziłam, że tuż przed podaniem jedzenia po sklepach biegać nie będę, więc conchiglioni dopiekało się w piekarniku  bez serowej posypki. 


Składniki:
  • conchiglioni  (muszle makaronowe) około 200/250g
  • 350 g liści szpinaku (u mnie mrożony)
  • 3 ząbki czosnku (lub więcej; czosnek ma być wyczuwalny)
  • 110 g śmietany (18%)
  • 100 g fety
  • 75 g sera pleśniowego blue
  • kawałek mozzarelli (miałam mniej niż pół kulki)
  • puszka kukurydzy
  • pieprz
  • oliwa
  • starty ser żółty do posypania
Przygotowanie:
Muszle gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 13min). Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy szpinak. Dusimy do miękkości i odparowania wody. Do szpinaku dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone w kostkę wszystkie rodzaje serów oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i grzejemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem (nie solimy, bo feta jest słona). Na patelni powinien powstać farsz, dość gęsty. Na koniec wsypujemy kukurydzę i mieszamy. Muszle napełniamy nadzieniem szpinakowo-serowym. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy i wlewamy do niego 5 łyżek wody. W naczyniu układamy muszle, posypujemy startym serem i zapiekamy 10min pod przykryciem w temperaturze 200 stopni.
Smacznego;)


Makaroniarnia 2012


31 komentarzy:

  1. Aż żałuję, że nie zgłosiłaś tego dania do mojego konkursu! Jest fantastyczne! Trzeba było dodać pieprz czosnkowy, zrobić zdjęcie i wyszłoby świetne zgłoszenie! A konkurs tylko do dziś :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy farsz, serowo-kukurydziany, może być niezłe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne makaronowe muszle! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szpinak z czosnkiem w muszli - pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam połączenie szpinaku z fetą. Mogłabym to jeść codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm...bardzo chętnie spróbuję Twojej wersji muszli :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie wyglada. Muszę kiedyś spróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada zmakowicie. Muszę kiedyś spróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszelki wyglądają super! Chętnie ukradnę kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają apetycznie ,ale ja niestety jakoś nie potrafię się przekonać do szpinaku
    :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale prześlicznie wyglądają, więc smakują pewnie jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszny te makaronik ze szpinakiem - poroszę 1 porcję na wynos :) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze nigdy nie robiłam faszerowanych muszli, dziwne. :< Tak smacznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki farsz do zdecydowanie mój smak. Uwielbiam szpinak, chociaż pierwszy raz spróbowałam go niecały rok temu to totalnie się w nim zakochałam:)) Muszle są super, wpadam na obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Podziwiam , że muszle makaronowe nie rozgotowały się. Kiedyś to mi się przytrafiło ,a te Twoje pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie muszelki nadziewane są super,sama czasami je przyrządzam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię takie dania. To zdecydowanie mój smak. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę koniecznie takie zrobic :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. pięknie te muszelki komponują z pięknym talerzem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    Pzxodrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie znoszę szpinaku, ale tutaj wygląda tak smakowicie, że chyba się przemogę :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pychota .Pierwsze zdjęcie rewelacyjne - inne oczywiście też

    OdpowiedzUsuń
  23. ostatnio koleżanka częstowała mnie podobnymi muszlami - bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  24. wygladaja bardzo apetycznie :)

    zamienilabym tylko ser - bo nie lubie "pachnacych" serow :)
    ale reszta fantastyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ser szpinak i makaron <3 to musi smakować przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  26. fantastycznie :d ten makaron jest super :D i jak ladnie na talerzu wuglada :D

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)