Jesienna tarta gruszkowa z krem z białej czekolady

By | 26 września 2012 | 11:52 31 komentarzy
Gruszek teraz pod dostatkiem, więc nie mogłam się powstrzymać aby nie wsadzić ich do ciasta. Żaden owoc nie kojarzy mi się tak jesiennie jak gruszka. Postawiłam na tartę, bo więcej w niej kremu, aniżeli ciasta...a ten krem z dodatkiem białej czekolady był naprawdę słodki. Ciasto polecam więc łasuchom ;).



 

Składniki:
ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 150 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
  • odrobina aromatu waniliowego
nadzienie:
  • 5 dojrzałych gruszek
  • 350ml śmietanki kremówki 30%
  • tabliczka białej czekolady
  • opakowanie "Śnieżki- śmietan fix"
  • łyżka żelatyny
  • łyżka wrzątku
  • 3 łyżki cukru
  • galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy palcami. Na początku formują nam się w okruszki, a następnie elastyczne i dość twarde ciasto. (Uwaga! Gdy ciasto zbyt mocno klei się do palców podlewamy odrobiną wody lub dodajemy mąki). Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto i układamy na formie do tart. Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach około 20minut. Przechodzimy do nadzienia. Kremówkę wlewamy do garnka i grzejemy na małym ogniu. W tym czasie wkruszamy do niej tabliczkę białej czekolady i mieszamy trzepaczką aż się rozpuści. Masę śmietanowo-czekoladową mocno schładzamy. Jedną gruszkę obieramy, blendujemy i wrzucamy do masy.  Gdy masa na krem jest już zimna, dodajemy "Śmietan fix" i ubijamy na sztywno. Na koniec miksowania dodajemy  żelatynę rozpuszczoną w łyżce wrzątku i miksujemy krem jeszcze przez minutę. Gotowy krem nakładamy na ostygnięte ciasto. Następnie kroimy gruszki w cienkie plasterki. (Uwaga! Nie obieramy ich). Wrzucamy je na minutkę na rozgrzaną patelnię posypane cukrem (cukier ma się skarmelizować). Ostygnięte gruszki układamy na kremie. Galaretkę rozpuszczamy w 300ml wody. Wylewamy ją tartę gdy jest letnia i zaczyna powoli tężeć. Odstawiamy ciasto do lodówki na 1-2h aż całość ładnie stężeje.
Smacznego ;)

31 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś apetytu! Wygląda wspaniale, musi smakować obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm smacznie wygląda, chyba sama spróbuję je zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  3. jesienne smaki to coś, co lubię! :) można kawałek podkraść?:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na sam widok tej tarty już się rozpływam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. musi być pyszna...wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń
  6. jaka pyszna mmm :)
    ps. zrobiłam coś z kiwi dla Ciebie :) na dniach opublikuję

    OdpowiedzUsuń

  7. Ale to musi być pyszne :D Ta biała masa mnie przyciąga

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale super... Ślina sama cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno jest pyszna! poza tym ma w sobie gruszki, które uwielbiam! Taka jesienna:)

    OdpowiedzUsuń
  10. U Ciebie pyszniutko i słodko, a u mnie paprykowo.

    OdpowiedzUsuń
  11. WOW! Biała czekolada i gruszki - wspaniałe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Faktycznie mnóstwo kremu, takie rzeczy o tej porze to zdecydowanie zło wcielone ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajny przepis na tartę ,te jesienne smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda super :) Krem z białęj czekolady muszę w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. krem z białej czekolady plus gruszka brzmi bardzo,bardzo pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wygląda, a do tego jeszcze biała czekolada i gruszki-same wspaniałości:)

    OdpowiedzUsuń
  17. tarta, czekolada, gruszki = połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda słodko :) Choć gruszki kojarzą mi się bardziej z ciemną czekoladą, z białą również muszą się świetnie komponować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. pyszniutka ta twoja tarta,chętnie bym zjadła kawałek.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)