Muffinki z chińską nutą

By | 19 października 2012 | 21:17 34 komentarzy
Pozostajemy w klimacie słodkości ;). Dziś pyszna klasyka - muffinki! Wewnątrz skrywają nadzienie czekoladowe i suszoną żurawinę, a na dodatek oblane są sosem jaśminowym. (sos jest mało widoczny na zdjęciach, ze względu na kiepskie oświetlenie - zdjęcie robione wieczorem, ale musicie mi uwierzyć, że w połączeniu z babeczkami smakował rewelacyjnie ;). To właśnie jaśmin jest tutaj chińską nutą smakową. Ogólnie to moja pierwsza próba z jadalnymi kwiatami. Wcześniej z jaśminu robiłam tylko herbatkę...swoją drogą wiecie, że w Chinach jaśmin zyskał sobie względy już 800lat temu? 


Składniki:
  • 75g suszonej żurawiny
  • tabliczka czekolady deserowej 70% kakao z Ghany z dodatkiem prażonego ziarna kakao od Manufaktury Czekolady
  • 2 szklanki mleka (ok. 400ml)
  • 2 szklanki mąki (ok. 400g)
  • szklanka cukru pudru (ok.200g)
  • pół szklanki oleju
  • szczypta soli
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka sody
  • 2 jajka
sos jaśminowy:
  • pół szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego 
  • 2 łyżki miodu  rzepakowego
  • torebka herbaty Earl Grey
  • 2 łyżki suszonych kwiatów jaśminu od Skworcu

Przygotowanie:
Suche składniki na muffiny: mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre: mleko, olej i jajka, a następnie powoli przelewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Grudki w cieście mają pozostać. Ciasto powinno być gęste i lepkie, wtedy muffiny lepiej wyrosną. Gotowe ciasto nakładamy do papilotek lub foremek, początkowo tylko po jednej łyżce. Potem wrzucamy do każdej foremki/papilotki kostkę czekolady i kilka owoców żurawiny. Następnie nakładamy ciasto do około 3/4 wysokości foremki/papilotki. Kilka żurawin posypujemy też po wierzchu. UWAGA! Jeżeli używamy foremek silikonowych nie musimy ich wcześniej natłuszczać. Babeczki pieczemy 20min w 200st. W tym czasie przygotowujemy sos. Herbatę Earl Grey zalewamy gorącą wodą do 1/2 wysokości kubka oraz wsypujemy do niej 2 łyżki płatków jaśminu. Wywar herbaciano-kwiatowy odstawiamy na 5minut. W miseczce mieszamy pół szklanki skondensowanego mleka z dwoma łyżkami miodu. Zaparzony wywar odcedzamy z kwiatów za pomocą sitka, dolewamy do miski z mlekiem i miodem, a następnie dokładnie mieszamy. Upieczone muffinki podajemy polane sosem.
Smacznego ;)


                                                     Przepis bierze udział   I inspirowany jest:
                                                         w konkursie:       



34 komentarze:

  1. Z chęcią bym spróbowała ,szczególnie z tym sosem

    OdpowiedzUsuń
  2. Weidzę sos, wiedzę ;).
    Ciekawe zastosowanie kwiatów ;p.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, takich muffinek jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie piekłam tych małych cudeniek:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajny ten sos! Uwielbiam smak jaśminu! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z sosem jaśminowym muszą smakować rewelacyjnie,idealne do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczne muffinki chętnie poczułabym ten smak ;d w ustach ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha :) Z żurawiną jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. z takim sosem muffinek jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach te pachnące kwiatowo muffiny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten sos jaśminowy musi być boski...mmm cudeńko

    OdpowiedzUsuń
  12. Sos jasminowy brzmi niesamowicie kuszaco-moge wpasc na muffinke ;) ??? Aga

    OdpowiedzUsuń
  13. smak jaśminu musi być ciekawy nie próbowałam jeszcze ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo ciekawe połączenie, a sos jaśminowy brzmi smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialne!!!! I ten sos, niesamowity!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha, czekolada i żurawiny, idealne dodatki do muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takich orientalnych muffinek jeszcze nie jadłem - ale wyglądają rewelacyjnie !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawe połączenie, pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  19. muszą być ciekawe w smaku, wyglądają apetycznie ..i zastanawia mnie ten sos jaśminowy :) coś innego, Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. orientalnie :) czekolada i żurawiny to świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ojej ale oryginnalny smak musi być tych mufinek! Mnaim mniam

    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  22. Doskonały przepis. Zaskakująco inny. Powiało mocno orientem!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)