Ziemniaczane tartaletki z kurczakiem w sosie śmietanowym i sałatką z pieczonych buraczków

By | 11 października 2012 | 20:27 16 komentarzy
Chyba każdy zna popularne danie jakim jest kotlet z piersi kurczaka, ziemniaczki z sosem np. śmietanowym i buraczki. Dziś prezentuje te same elementy podane w nowy i smaczny sposób by udowodnić, że obiad  nie musi być nudny i monotonny ;). Jest to drugi i ostatni przepis z użyciem Papirusa Winiary, który startuje w konkursie.


Tartaletki w foremkach, bo musiały jeszcze dłuższą chwilę pozostać ciepłe.




 Składniki:
tartaletki:
  • ziemniaki (około kilograma)
  • sól 
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • masło do natłuszczenia foremek
nadzienie:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • śmietana 18% 200ml
  • pęczek koperku
  • Winiary Pomysł na ... Papirus
  • świeżo mielony pieprz
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • kilka nitek chilli Skworcu
sałatka
przepis na sałatkę z buraczków zamieszczę następnym razem ;)

                                                                                                                                       Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy  w mundurkach (ze skórkami) w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórek i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Do ziemniaczanego farszu wsypujemy łyżkę pieprzu czarnego i cayenne. Foremki do tartaletek (do muffinek też mogą być) smarujemy masłem i napełniamy jedną łyżką masy ziemniaczanej. Dokładnie ugniatamy do brzegów foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st. na 40min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy. Lekko rozbijamy, owijamy w papirus i smażymy pięć minut z każdej strony. Usmażonego kurczaka kroimy w drobne kawałki, odstawiamy. Na łyżce masła szklimy na patelni ząbek czosnku wraz ze świeżo zmielonym pieprzem. Śmietanę mieszamy z 50ml zimnej wody i wlewamy na patelnię. Gotujemy aż powstanie gęsty sos. Do sosu wrzucamy posiekany koperek oraz mięso z kurczaka. Dusimy razem 5 minut. Upieczone tartaletki napełniamy ciepłym sosem. Podajemy z sałatką i dekorujemy nitkami chilli.


 


Sprawdzone menu na imprezy!


16 komentarzy:

  1. Mam ślinotok, podziel się , bo do jutra nie wytrzymam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe danie :) Zjadłabym z chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne tartaletki. Z daleka myślałam, że słodkie, a tu taki psikus :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem tego papirusa. Muszę w końcu wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, świetny pomysł na tartaletki z ziemniaków, chyba podprowadzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo, bardzo smakowite danie!!!!!! Oj, zgłodniałam!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł pierwsza klasa! Farsz zapewne pyszny, choć mnie najbardziej podoba się ciasto na tartaletki. Super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszędzie pomysł na papirus.. aż pójdę i go kupię;d

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawie sie komponuje:) Aga

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł!!! Wypróbuję ten przepis na najbliższym spotkaniu z przyjaciółkami!!! Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)