Konkurs - do wygrania tortownice ;)))

By | 28 listopada 2012 | 16:55 48 komentarzy
Ostatnio miałam okazję nawiązać współpracę z Zakładami Tłuszczowymi Bielmar z Bielska Białej, który jest producentem margaryny "Palma z Murzynkiem".



Od producenta otrzymałam zestaw 10 margaryn oraz silikonową tortownicę ze szklanym dnem. ;) Tortownica odporna jest na temperatury -40 st. do 240st. Można ją myć w zmywarce. Nie mogę doczekać się kiedy ją wykorzystam. A zapas margaryn z pewnością zużyję do świątecznych wypieków ;). 



Na współpracę zdecydowałam się, ponieważ do samego produktu jakim jest margaryna "Palma" mam ogromny sentyment. Pamiętam, że jeszcze jako dziecko biegałam mamie do sklepu właśnie po tę margarynę. Według informacji producenta Produkt "Palma z Murzynkiem" to  pełnotłusta (80%) margaryna, produkowana od 40. lat według tej samej tradycyjnej receptury. Dodatek oleju palmowego wyróżnia ją na tle pozostałych margaryn kulinarnych Jest to produkt nadający się do pieczenia i smażenia. Można go użyć także do polew i kremów. Moim zdaniem ogromną zaletą tej margaryny jest zawartość witamin: A, D oraz E, a także brak konserwantów i cholesterolu.

A na koniec ciekawostka:
Pierwszą margarynę wynalazł francuski chemik Hippolyte Mege Mouriés w 1869 roku. 


***********************
Konkurs:
Sponsorem konkursu są Zakłady Tłuszczowe "Bielmar". Nagrodą w konkursie są cztery silikonowe tortownice ze szklanym dnem.
 

Zadanie konkursowe - odpowiedz na pytanie:
"Jaki wypiek pojawi się na Twoim stole podczas tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia?" (podaj przepis oraz uzasadnienie wyboru)
 
  Regulamin:
1. Odpowiedzi proszę zamieszczać w komentarzach. Każdy użytkownik - jedną odpowiedź. 
2. Biorąc udział w konkursie oświadczacie jednocześnie, że jesteście autorem przesłanego przepisu.
3. Zgłoszenie należy podpisać imieniem i nazwiskiem oraz mailem.
Konkurs trwa od dziś do 05.12.2012 do godz. 23:59
Wyniki tj. cztery najlepsze nagrodzone odpowiedzi ogłoszę 06.12.2012 - więc ktoś będzie miał Mikołajkową Niespodziankę.



48 komentarzy:

  1. Na moim stole świątecznym na pewno pojawią się pełnoziarniste, kakaowe muffiny korzenne. Dlaczego? Bo będzie to smaczna odmiana. Zazwyczaj jedzenie świąteczne jest ciężkostrawne i kaloryczne, a muffinki te dzięki zawartości błonnika będą zdrowszą alternatywą dla wypieków z białej mąki. Poza tym swym smakiem przypominają tradycyjny piernik :) Do przygotowania ich będą potrzebne następujące składniki:
    220g mąki pszennej pełnoziarnistej
    50g mąki pszennej/kukurydzianej
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/3 szklanki cukru (można dodać więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie)
    2 łyżki miodu
    250ml maślanki
    4 łyżki oleju sezamowego/może być inny roślinny
    1 jajko
    szczypta soli
    1,5 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki kardamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 szklanki mieszanki bakaliowej
    cukier puder do posypania

    Przygotowanie:
    Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Najpierw łączymy wszystkie suche składniki oprócz mieszanki bakaliowej, czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól, przyprawy.

    Następnie w drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, miód i jajko.

    Bakalie siekamy. Mieszamy niezbyt dokładnie zawartość obu misek i dodajemy bakalie.

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciastem napełniamy foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości (polecam foremki silikonowe, nie trzeba smarować ich tłuszczem a muffiny nie przywierają do nich).

    Pieczemy ok 25 minut. Do suchego patyczka.

    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

    Przepis jest autorski, pochodzi z mojego bloga.

    Pozdrawiam :)

    Joanna Święcicka
    sisterskitchen.2@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Margaryna to nie jest emulsja tylko produkt reakcji chemicznej polegającej na uwodornieniu nienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w olejach roślinnych. W wyniku nasycenia wodorem olej przechodzi ze stanu ciekłego w stały. Nie ma to nic wspólnego z emulsją ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja chemikiem nie jestem, nie znam się ;). Informację zamieściłam z materialów od producenta... może zbyt mocno uprościli tą definicję by tzw. laik wiedzial o co chodzi. Niemniej jednak dzięki... wykreślam to skoro jest błędne ;)

      Usuń
  3. Pierniczki będą, ale to oczywiste. :) Jasne jest też, że zawsze robię ich za dużo i zastają ich góry w nadmiarze. Dlatego moja propozycja to...

    Piernikowa bajaderka z powidłami śliwkowymi

    masa piernikowa:
    200 g pierników
    50 g rozpuszczonego masła
    1/3 szklanki mleka
    3 łyżki powideł śliwkowych
    50 g gorzkiej czekolady
    opcjonalnie: łyżeczka rumu
    garść bakalii

    polewa:
    50- 100 g czekolady
    2- 3 łyżki masła

    Pierniki zemleć, 1/3 połączyć z rozpuszczonym masłem, powstałą masę wyłożyć keksówkę. Resztę ciasteczkowego pyłu wymieszać w misce z mlekiem, powidłami, rumem, bakaliami i czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Masę przełożyć na schłodzony spód z ciastek. Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem, przelać i rozprowadzić na cieście. Chłodzić 2- 12 godzin. Smaczego!

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie na pewno pojawią sie pierniczki, które aż do Wigilii mają robić jako ozdoba choinkowa. Ich niezwykłość polega na tym że spełniają role ,, pierniczków witrażyków" .tajemnica polega na tym, że wycina sie mniejszy kształt w pierniczku i wypełnia połamanymi landrynkami, które podczas pieczenia roztapiają sie i wypełniają tą dziurę. Legenda głosi że kiedykolwiek dotrwały na choince do Wigilii ... :)

    Składniki:

    1/4 szklanki miodu
    5 łyżek miękkiego masła
    1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)
    1 jajko
    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody
    3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej)
    opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
    Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką (podsypałam sporo, by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.

    Witrażyki: w pierniczku wyciąć otworek, pokruszyć (wałkiem, w woreczku) landrynki, napakować do otworków (z górką). Przy pomocy słomki lub wykałaczki można wyciąć otworek na wstążkę.

    Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.

    Lukier: jedno białko roztrzepane mikserem z taką ilością cukru pudru (dość dużo), by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę. Lukier można zabarwić przy pomocy barwników spożywczych lub naturalnie: kolor czerwony - koncentrat barszczu, niebieski - jagody, pomarańczowy - sok z marchewki, itp.

    By pierniczki ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Po upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją, by znów zrobić się miękkie chłonąc wilgoć z powietrza. Przechowywać w szczelnym pojemniku (długo się przechowują).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poproszę o dane (imie, nazwisko, mail ;)

      Usuń
    2. Ojejku, oczywiście !
      Marcelina Lech
      Cysiacysia@gmail.com

      Usuń
  5. U mnie na pewno oprócz strucli z makiem, sernika oraz pierniczków zagoszczą... korzenne bezy.

    Ze sprawdzonego przepisu, gdzie na każde jedno białko (ok. 30g) przypada trochę więcej niż 60g cukru pudru, przez ładnych kilkanaście minut ubijać będę pianę z cukrem, do której dodam odpowiednią ilość (1 łyżeczka na 4 białka) soku z cytryny i przyprawy korzennej (1 płaska łyżka na 4 białka). Wycisnę ogrom małych rozetek na blachę i będę piekła je w 135 stopniach Celsjusza przez około 40 minut, zaglądając do nich co chwilę i podjadając po kilka, by sprawdzić, czy już na pewno są dobre :)
    A później usiądę z nimi przy kuchennym stole, gdzie pachnieć będzie świerkowymi gałązkami. Starając się nie podjadać dalej (co zapewne mi się nie uda) zacznę przekładać je mocno pomarańczowym kremem uzyskanym poprzez podgrzanie 250ml mleka, 125g cukru i 4 żółtek na małym ogniu do zgęstnienia, dodaniu 150g białej czekolady oraz skórki z 2 pomarańczy, wystudzeniu i ubiciu na gęstą, lśniącą masę z kilkoma łyżkami masła.
    A wieczorem tego samego dnia, cały stos korzenno-pomarańczowych bezików zagości na świątecznym stole i zniknie na pewno szybciej, niż zajęło jego przygotowanie.

    Pozdrawiam,
    Małgorzata Napora
    imphotasy@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja rodzinka nigdy nie może zdecydować się - czy sernik czy makowiec - dlatego piekę sprawdzony sero - mak :)

    Kruche ciasto:

    2,5 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. cukru pudru
    3 żółtka
    200 g margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.

    Masa makowa:

    Gotowa puszka masy makowej
    3 jajka
    4 łyżki kaszy manny
    2 łyżki cukru

    Zmiksować masę makową z cukrem i kaszą.
    Dodać ubite białka.

    Masa serowa:

    1 kg twarogu
    4 jajka
    0,5 kostki masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
    1 szkl. cukru pudru

    Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
    Dodawać twaróg łyżkami.
    Zmieszać z mąką/budyniem
    Białka ubić na sztywno i zmieszać wszystko razem.

    Ciasto:

    Ciastem wyłożyć blachę do pieczenia i podpiec ok. 15 minut w 190 st.
    Na podpieczony spód wyłożyć masę makową i serową.
    Piec 60 minut w 175 st.

    Daria Iciek - daria_iciek@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Też biegałam po tą Palmę ,na niej też robiłam swoje pierwsze owsiane ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  8. Torcik z truskawkami, a to dlatego aby zrobić wrażenie wyglądem, smakiem i elegancją :)
    Potrzebne na będzie:
    1,5 paczki biszkoptów okragłych
    Składniki na biszkopt ;
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2szklanki mąki ziemniaczanej
    2łyżeczki proszku dopieczenia
    1 łyżeczka octu
    Składniki do nasączenia spodu;
    1 cytryna
    500 ml wody przegotowanej
    2 łyżki cukru
    Składniki na masę;
    2 galaretki truskawkowe
    500 dag truskawek
    300 ml śmietany 30 %
    Składniki na dekorację;
    200 ml śmietany 30%
    2łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    3 rumianki z wafla
    10 dag serduszek
    1 opakowanie podłużnych biszkoptów


    Wykonanie;
    Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem,cukrem waniliowym.Następnie dodajemy żółtka.Mąki łączymy ze sobą, dodajemy proszek dopieczenia,przesiewamy przez sitko,dodajemy do ubijanego ciasta. Miksujemy na jednolitą masę.
    Na koniec dodajemy ocet. Ciasto przelewamy do tortownicy 28 cm. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Cytrynę sparzamy wrzącą wodą, następnie przyciskamy ją do blatu i taczamy,wtedy nam się lepiej wyciśnie sok. Sok wyciskamy do przegotowanej, ostudzonej wody, dodajemy cukier, mieszamy. Upieczony biszkopt przekrajamy na dwie części,nasączamy ponczem cytrynowym. Truskawki myjemy, wkładamy do blendera, miażdżymy,wstawiamy do zamrażarki do zamrożenia. Galaretki
    rozpuszczamy w 400ml gorącej wody.Do galaretki dodajemy zamrożone truskawki,mieszamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy galaretkę z truskawkami,miksujemy na jednolitą masę. Jedną podstawę biszkoptową układamy na okrągłą deskę, wykładamy 1/2 masy truskawkowej,przyklejamy podłużne biszkopty. Następnie przykrywamy podstawą biszkoptową masę,wykładamy pozostałą masę truskawkową na biszkopt,układamy nasączone biszkopciki okragłe. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach wody,mieszamy. Pozostałą
    śmietanę 200 ml miksujemy i pod koniec dodajemy cukier puder i żelatynę. Ubitą śmietaną dekorujemy torcik z pozostałymi składnikami według swego uznania. Torcik przewiązujemy szeroką wstążką,doda nam elegancji. Smacznego!
    monika4

    OdpowiedzUsuń
  9. Na świątecznym stole tyle wypieków i co tu wybrać!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja chyba od Wielkanocy marzę o Cieście anielskim.
    Chce go przygotować i już w wyobraźni go jem. Ciasto nie zawiera żółtek więc jest cholesterol free;)

    250 gr przesianej mąki tortowej
    szklanka bardzo drobnego cukru
    12-14 białek z białek dużych jaj
    1 łyżka ciepłej wody
    pół łyżeczki soli
    1 ½ łyżeczki winianu potasu lub proszku do pieczenia
    2 łyżeczki esencji waniliowej

    owoce do dekoracji
    bita śmietana do dekoracji




    Znawcy mówią aby przesiać mąkę nawet 4 razy przesiać mąkę i połowę drobnego cukru.
    Ubić białka z wodą na pianę. Dodać sól, winian potasu i esencję waniliową. Zwiększyć obroty miksera i dodać pozostały cukier, stopniowo, po jednej łyżce. Ubijać aż piana stanie się sztywna Przełożyć pianę do dużej miski. Dodać suche składniki w 6 porcjach. Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do formy. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach, aż ciasto stanie się złoto-brązowe i sprężyste. Studzić przez ok godzinę. Wyjmij z formy. Dekoruj według własnego widzimisię owocami, ubitą śmietaną, płynną czekoladą.
    Środek ciasta jest bialutki i wygląda bardzo bardzo apetycznie. To taki biszkopt bez żółtka.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój mail: zegadlo@shiraz.sm.pl
    Do ciasta anielskiego:)

    OdpowiedzUsuń
  12. u mnie jaśnie pani karpatka ;)
    ciasto parzone :

    1 szklanka mąki
    1/2 kostki margaryny
    1 szklanka wody
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    4 duże jajka

    w rondelku zagotowuję wodę z margaryną, skręcam gaz i wsypuje mąkę zmieszaną z proszkiem, szybko mieszam warzechą aby nie zrobiły się grudki. kiedy masa jest gładka i jednolita odstawiam do wystudzenia. do letniego ciasta dodaje po 1 jajku i mieszam na gładka masę. tak przygotowane ciasto dziele na 2 części, każdą z nich rozsmarowuje na wyłożone papierem do pieczenia blachy, wstawiam ( piekę równocześnie 2 blachy) do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni ( z termo), piekę ok 25 minut, na rumiano. zostawiam w piekarniku do wystygnięcia. zimne placki przekładam kremem budyniowym :
    2 budynie waniliowe/śmietankowe
    3 szklanki mleka
    kostka masła
    budynie gotuje w 3 szklankach mleka. studze. masło ucieram na puszysto , dodaje po łyżce zimnego budyniu. ucieram na gładka masę.
    wierzch placka posypuje cukrem pudrem

    slodkiepychotki@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Tortownica marzenie, dla mnie piękny prezent pod choinkę, nie dla mnie, a dla mamy:) Ma na imię Ewa:) no i oczywiście u mnie będzie dla Niej tort. Jaki?
    Hmmm...
    Zwymyślany jak zwykle;)
    Myślę o pomieszaniu smaków, Ciasto kruche, karmel, masa mocno czekoladowa, konfitura z czarnej porzeczki, biszkopt orzechowy, masa waniliowa na bazie prawdziwej wanilii, a na wierzchu Pawłowa i owoce, jakie? jeszcze nie wiem, chodzą za mną borówki zagęszczone mąką ziemniaczaną, chciałabym, aby lekko spływały z bezy.
    MartynCiu jeśli potrzeba dokładny przepis wykonam go, bo jeszcze go nie ma:) Póki co jest w mojej głowie (to plan)
    Podaję mój mail

    abcmojejkuchni@wp.pl

    a tortownica ekstra więc powalczę dla mamci:)

    Pozdrawiam i dziękuję za bezinteresowne komentarze:)

    Jola

    OdpowiedzUsuń
  14. ale super konkurs ! ;o
    dziękuję za zaproszenie, z przyjemnością biorę udział :) szczególnie ,że moja stara tortownica (a właściwie mojej mamy) przeżyła już swoje...i przeżyła też moją mamę, babkę i pewnie pra-babkę i teraz przeżywa mnie :D dlatego nagroda jest kusząca.

    Na moim stole zagości rolada...robiłam taką ostatnio (mam nawet zdjęcia jeśli masz ochotę zobaczyć =) ) i jest na prawdę pyszna, lekka, kremowa z owocami...Leechi. W smaku pyszne, soczyste i owocowe. Trochę dla odmiany :) żeby nie ciągle mandarynki które ubóstwiam.
    Tak więc:

    Biszkopt:
    6 jaj
    szklanka cukru
    szklanka mąki zwykłej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    300g śmietany 30%
    kubeczek mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    łyżeczka cukru waniliowego
    puszka owoców Leechi + 2 łyżki soku
    masa śmietankowa
    pół białej czekolady

    Jajka wbijam do miski i zaczynam miksować. Po chwili dodaję cukier i razem miksuję aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaję przesianą mąkę ziemniaczaną i zwykłą oraz szczyptę soli i proszek do pieczenia i razem miksuję.
    Wylewam biszkopt na płaską dużą blachę. Piekę w temp 180C przez około 15 minut.
    Po upieczeniu zdejmuję biszkopt i kładę go na wilgotną, czystą ściereczkę i zawijam w rulon. Odstawiam do wystygnięcia.
    W tym czasie robię krem.
    Śmietanę ubijam mikserem. Gdy zaczyna gęstnieć dodaję masę śmietankową (fix). Nadal miksuję i dodaję powoli serek mascarpone, 2 łyżeczki soku z Leechi i cukier puder. Masa może być gęsta. Przed końcem miksowania dodaję również cukier waniliowy. Owoce Leechi odcedzam z soku i każdy owoc kroję w kosteczkę. Całość dodaję do kremu i mieszam już łyżką - delikatnie. Odkładam sobie ok 2 duże łychy kremu do osobnej miseczki (na polewę na wierzch)
    Gdy biszkopt jest już zimny rozwijam delikatnie i całość smaruję kremem. Zostawiam jakieś 2cm pustego biszkoptu aby podczas skręcania krem nie wyszedł nam poza brzegi. Całość zawijam delikatnie.
    Białą czekoladę rozkruszam / masakruję tłuczkiem i dodaję do kremu który sobie odłożyłam - mieszam. Całość smaruję na wierzch naszej roladki.
    Smacznego :)

    pozdrawiam
    elficzna.blogspot.pl
    elficzna@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Nadchodzi czas wypieków, więc super pomysł z tym konkursem!

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja rodzina uwielbia sernik, więc nie może go zabraknąć na świątecznym stole :) Jest to sernik szybki, łatwy i zawsze się udaje!!
    SERNIK
    Składniki na CIASTO:
    1 szkl mąki
    3 żółtka
    1/2 kostki margaryny PALMY
    3 łyzki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA SEROWA:
    1 kg sera NIE MIELONEGO!!
    6 żółtek
    2 cukry waniliowe
    2 budynie śmietankowe
    3/4 szkl oleju
    Dodatkowo:
    1 1/2 szkl mleka
    1 1/2 szkl cukru
    galaretka truskawkowa przygotowana wg przepisu

    Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na formę. Ser włożyć do miski dodać żółtka, cukier waniliowy, budynie i olej i utrzeć wszystko na jednolitą masę. 9 białek i 1 1/2 szkl cukru ubić na sztywno. 1 1/2 szkl zimnego mleka i masę serową dodawać na przemian do ubitych białek ciągle mieszając. Masę serową wylać na ciasto i piec 1 godz. w temp. 180 st C. Po wystygnięciu na sernik wylać tężejącą galaretkę. Smacznego!!

    Edyta Kasza oliwcia2007@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. witam moje imie Ania to i ja postanowilam wziasc udzial w konkursie :) a tortownicy takiej nie posiadam :)a ciasto pierwszy raz jadlam u mojej tesciowej i nie zawacham sie je zrobic na swieta jest to ciasto kokosowe na budyniu smaku nie da sie opisac wiec proponuje je zrobic bo to niebo w gebie:)
    PRZEPIS:
    Ciasto Kokosowe
    Skladniki:
    3,5 szkl maki
    0,5 szkl cukru
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    1kostka i 1/3 kostki margaryny Palma
    4 zoltka
    wsypac do miski make,cukier proszek do pieczenia ,dodac margaryne ,posiekac nozem,dodac zoltka,zagniesc ciasto kruche,1/3 ciasta schlodzic ,a reszta wylozyc blache(z boczkami)

    1litr i 0,5 szkl mleka
    3szt budyniu smietankowego
    3lyzki cukru

    wlac wymieszany budyn z cukrem w ok.1 szklance mleka do gotujacego sie mleka ,zagotowac ,wylac goracy budyn na ciasto w blaszce,wyrownac

    4bialka
    okolo 1 szklanki cukru
    smietana 18% kwasna 2 duze pojemniki.
    wiorki kokosowe 20dkg

    bialka ubic z cukrem na sztywno mikserem ,zeby nie bylo czuc cukru ,dalej ubijac stopniowo ubija dadajac smietane,na koniec wsypac wiorki -dokladnie wymieszac lyzka,wylac na ciasto z przestudzonym budyniem ,wyrownac ,potrzec na to schlodzone ciasto,piec 40min w piekarniku nagrzanym do ok 200C (masa smietanowa nie powinna sie rumienic)
    Smacznego .pozdrawiam
    Ania N. (ania.brzuzy@wp.pl)



    OdpowiedzUsuń
  18. Super konkurs, a zdjęcia potrzebne, bo widzę niekoniecznie...:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzięki za zaproszenie do udziału w konkursie, chętnie stałabym się szczęśliwą posiadaczką takiej wypaśnej formy :D
    Może to śmieszne i dziwaczne, ale u mnie na Boże Narodzenie robi się babkę :D tak, cytrynową babkę obficie oblaną lukrem. Mogę za nią oddać duszę :D A oto i przepis:
    Składniki:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1/2 szklanka oleju (lub rozpuszczonej margaryny)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Sok z 1 cytryny
    Lukier:
    1 szklanka cukru
    Sok z 0,5 cytryny
    Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę, a następnie powoli wsypujemy całą mąkę i mieszamy przez chwilę wyłączonym mikserem (zapobiegniemy "eksplozji" mąki na całą kuchnię), dodajemy proszek, olej i na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną lub olejem formy (możemy posypać formę bułką tartą). Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 180C i wsadzamy babkę na ok. 50 minut. Po wyciągnięciu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Cukier wraz z sokiem z cytryny łączymy w garnuszku i energicznie mieszamy przez parę chwil. Następnie ozdabiamy babkę cytrynowym lukrem. Gotowe!
    Robi się ją mega szybko, nie wymaga dużej ilości wymyślnych składników, a jednocześnie niebywale cieszy podniebienie :)
    Buziaki :*
    Emcia
    emcia.pichci@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Z ciast to ja lubie sledzie:)
    i TYLKO FRANCUSKIE CIASTECZKA Basi
    25 dkg maaki
    kostka Palmy
    2 jaja
    lyzka octu 6%
    sol
    zimna woda
    Maka, jaja,sol,ocet,woda zagniesc ciato jak na pierogi. Wyniesc w chlodne miejsce na 15 min. Rozwałkowac,posmarowac Palma, zlozyc w koperta i wyniesc na 15 min. Tak powatarzac 3=4 razy. Rozwalkowac pokroic w paski, zwinac w rurki. Upiec.
    Podawac z ulubionym dzemem.
    Miod w


    Magda
    magda1023m@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. no więc i ja dołączam ;)

    moim ciastem jest piernik świąteczny
    składniki
    pół kostki margaryny
    szklanka cukru
    50 dag mąki
    2 jajka
    pól szklanki mleka
    4 łyżki miodu
    3 łyżki kakao
    1/2 torebki proszku do pieczenia
    cynamon
    trochę przyprawy do pierników
    bakalie

    Margarynę, cukier , miód rozpuszczamy w garnku , wsypujemy kakao, cynamon i przyprawę do pierników.Do ostudzonej masy dodajemy jajka , mleko ,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakalie.Ciasto mieszamy i wlewamy do tortownicy .Pieczemy około godziny w średnio nagrzanym piekarniku .
    Po upieczeniu piernik można przełożyć dżemem i oblać polewą czekoladową .
    pozdrawiam i smacznego

    mkm5168@gmail.com



    OdpowiedzUsuń
  22. Według mnie to makaron z makiem . Zawsze gości u mnie na stole .
    I do tego jest proste!
    -500g ugotowanego i odcedzonego makaronu
    - 200g maku
    - miód do smaku
    - jeden migdał
    Mak zalewamy wrzątkiem . Po 30 minutach odcedzamy i wrzucamy do miski . Dodajemy makaron , miód i koniecznie jeden migdał . Mieszamy i możemy podawać .
    Dlaczego ten przepis? A no , kto znajdzie migdał będzie miał szczęście przez rok! Tak głosi tradycja . :)
    Paula Rogóż
    nutinka112@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Od kiedy dostałam ten przepis od sąsiadki nie może go zabraknąć na naszym świątecznym stole. CIASTO CZARNO-BIAŁE CIASTO 1 (beza): 6 białek 1 1/2 szkl cukru 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, mąkę oraz ocet. Wymierzać i odstawic. CIASTO 2 (ciemne): 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: okrągłe biszkopty i galaretka truskawkowa Żółtka, jajka, mąkę ubić. Dodać cukier, kakao i proszek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nakładać łyżką na blachę na przemian białe i ciemne ciasto (w rogach powinno być ciasto ciemne). Piec ok 45 minut. Po upieczeniu i wystygnieciu ciasto przekroić na pół . KREM: 1 budyń waniliowy 1 margaryna 1 galaretka cytrynowa mleko do ugotowania budyniu Budyń ugotować wg przepisu (na 3/4 l mleka). Do gorącego budyniu wsypać cytrynową galaretkę energicznie mieszając. Utrzeć margarynę i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Połowę kremu wyłożyć na jedną część ciasta, na to wyłożyć biszkopty i zalać tężejącą galaretką truskawkową, na to pozostały krem i druga część ciasta. Posypac cukrem pudrem. edytaaa0@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. A na moim świątecznym stole nie może zabrajnąć w te święta ciasta Bounty :) Dlaczego? Bo jest pyszne, rozpływające się w ustach i smakuje każdemu. Dodatkowo bardzo kojarzy mi się z zimowym czasem - ciemny biszkopt jest jak noc, biała masa jak czapa śniegu :)
    A przepis jest taki:
    Ciasto Bounty
    Składniki:
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    2 łyżki proszku do pieczenia
    Masa kokosowa:
    450 ml mleka
    220 g wiórków kokosowych
    200 g masła (min. 82%)
    2 łyżeczki cukru z wanilią
    100 g białej czekolady
    Polewa:
    150 g mlecznej czekolady
    2 łyżki mleka 3,2%
    1 łyżka masła

    Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać po jednym żółtku i ubijać. Mąki z proszkiem i kakao przesiać do miski. Do ubitych na puch jajek dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki (24x28) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
    Masa kokosowa: Mleko z dodatkiem cukru z wanilią zagotować. Do gorącego mleka dodać kokos i gotować na małym ogniu, do wchłonięcia mleka przez kokos. Dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Masę wystudzić i wstawić do lodówki do stężenia na około 1 godzinę. Zimną masą przełożyć biszkopt.
    Polewa: Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Wstawić do lodówki.

    A może w tym roku, dzięki takiej świetnej tortownicy udałoby mi się przyrządzić tort bounty? ;)
    olusia23@poczta.onet.pl
    Aleksandra Kocjan-Dziatłowicz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porazka,nie wyszla masa kokosowa, musialam inna dac;( magda

      Usuń
  25. Witam. Chętnie i ja przyłączę się do konkursu. Ciasto które piekę na Święta to seromak. Rodzina na 2w1, i wszyscy są zadowoleni.
    Oto przepis:
    Ser: 60 dkg twarogu(zmielić), 5 jaj, 1 szkl. cukru, 3/4 kostki masła, 1 łyżka kartoflanki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać masło, kartoflankę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
    Mak: (można z gotowej masy), albo zrobić samemu. 40 dkg maku sparzyć i zmielić, 1 szkl. cukru, 4 jajka, 4 łyżki mąki, 1/2 kostki margaryny lub masła, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek migdałowy, rodzynki. Utrzeć żółtka, cukier i masło, dodać mak i ucierać, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem. Ubić białka i delikatnie wymieszać, dodać rodzynki i olejek. Wykładać na wysmarowaną blachę średniej wielkości łyżkę ciasta serowego, łyżkę makowego, i tak do końca. Piec 1 godzinę.
    betinka0708@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Cały czas zastanawiałam się jaki podać przepis na Twój konkurs i stwierdziłam, że najlepiej będzie najprościej. Ten piernik je się w moim domu nie tylko w okresie świątecznym ale tez przez całą zimę. najbardziej lubimy go przełożonego własnoręcznie zrobionymi powidłami śliwkowymi, a ja także z dżemem jagodowym. Do samego ciasta często dodaje różne orzechy lub suszone owoce w zależności od tego co mam w domu.
    Składniki:
    3 jajka
    szklanka cukru pudru
    3 szklanki mąki pszennej
    szklanka kwaśnej śmietany
    20 dag margaryny
    łyżeczka sody
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    łyżka kakao
    2 łyżki zimnej wody

    Wykonanie:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku a następnie rozpuszczony miód,śmietanę i wodę mąkę z sodą, kakao i bakalie. Na końcu dodać piane z białek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.

    OdpowiedzUsuń
  27. A i jeszcze zapraszam na nasze candy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Na moim stole na pewno zagości keks oraz
    Świąteczny Migdałowiec
    1 kostka margaryny
    150 g cukru
    250 g płatków migdałowych
    4 jajka
    50 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
    polewa i troszkę płatków migdałowych do ozdoby

    Migdały zmielić lub stłuc drobno,ja posiekałam drobno nożem.Margarynę utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po kolei jajka, mąkę z proszkiem,migdały i skórkę z pomarańczy.Przełożyć do formy natłuszczonej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec ok 50 minut na 170 C.Po wystudzeniu dowolnie udekorować.

    Moja rodzinka i ja uwielbiam wszelkie ciasta z dużą ilością bakalii:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja napewno upiokę Milky Way dla męskiej połówki, jakąś babke dla synka i dla siebie piernik z masą grysikową.I na niego pozostawię przepis.
    PIERNIK Z MASA GRYSIKOWĄ
    pół kilograma maki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    opakowanie przyprawy do piernika
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    3 dag. masła
    25 dag miodu
    1,5 szklanki zaparzonej kawy zbożowej(np. Inki)
    Masło rozetrzeć z cukrem, dodać rozbite jajka.Ubić wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.Miód rozpuścić i ostudzić.Wlać z naparem do masy i wymieszać.Wlać do tortownicy i piec w temp.180 stopni przez około 50 min.Ostudzić i przekroić na 3 części(blaty).
    Masa: 1 litr mleka
    8 łyżek kaszy manny
    1 szklanka cukru pudru
    cukier waniliowy
    kostka masła
    Mleko zagotować z cukrem waniliowym.Wsypać grysik i gotować do zgęstnienia.Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimnego grysiku i miksować na gładką masę.
    Dodatkowo: Powidła śliwkowe lub dowolne kwaśne
    polewa czekoladowa
    Piernik przełożyć powidłami i masą, polać polewą czekoladową.Smacznego.;)

    Pozdrawiam Kasia Ż.
    katarzyna242@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  30. U mnie na pewno będzie keks, bo mój ojciec jest wręcz uzależniony od keksu, na który ja już nie mogę patrzeć, bo upiekłem go przez ostatnie parę lat zdecydowanie za dużo ;) Za to po ostatnim przetestowaniu przepisu na wilgotne, a właściwie klejące ciasto daktylowe z sosem krówkowym już wiem, że to jest deser jakim chce się rozkoszować w te święta :)
    Składniki (3 porcje):
    100g suszonych daktyli
    1/2 łyżeczki sody
    125ml wody
    30g masła
    85g brązowego cukru
    1 jajko
    85g mąki
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Sos:
    1 szklanka brązowego cukru
    100g masła
    1 szklanka śmietanki 18%
    Przygotowanie:
    Daktyle zalewamy wodą, dodajemy sodę i gotujemy na niewielkim ogniu, aż się rozpadną. Następnie lekko studzimy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier i jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jako ostatnią dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy tyle, żeby nie było widać surowej mąki. Masę rozkładamy do 3 wysmarowanych tłuszczem kokilek. Pieczemy w kąpieli wodnej, zalewając kokilki do połowy wysokości gorącą wodą, przez 50 minut w 150 stopniach. Warto sprawdzać pod koniec pieczenia, czy ciastka są już dobre. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, ale nie chcemy ich za mocno wysuszyć.
    Przygotowanie sosu jest bardzo proste. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i nabierze ładnego koloru masy krówkowej. Z podanej ilości wychodzi dużo sosu, który można wykorzystać do innych deserów. Mam wrażenie, że mój sos trochę za bardzo się zredukował, bo przypominał konsystencją bardziej masę kajmakową niż sos, ale nie zmieniło to faktu, że był pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  31. Dla mnie to domowy sernik z pachnącymi pomarańczami jest obowiązkowym ciastem świątecznym. Aromat startej skórki pomarańczowej czuję potem na dłoniach i unosi się w moim domu i miesza z zapachem choinki .
    Uwielbiam ten magiczny czas i przygotowania przedświąteczne.

    SERNIK POMARAŃCZOWY
    SKŁADNIKI :

    Masa serowa :

    1 kg twarogu serowego
    4 jajka
    50 g masła
    2 łyżki cukru waniliowego : klik
    180 g cukru białego
    50 g soku z świeżej pomarańczy
    250 g śmietany 30%
    skórka z 1 pomarańczy
    Spód herbatnikowy :
    250 g maślanych herbatników wielozbożowych ( lub podobnych)
    65 g masła
    2 łyżki ciemnego kakao
    PRZYGOTOWANIE :
    Spód herbatnikowy :
    Masło rozpuszczamy w rondelku. Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i kruszymy. Herbatniki dokładnie rozkruszyłam w robocie wielofunkcyjnym FPM270 Kenwooda z metalową końcówką. Muszą być idealnie skruszone, jak ziarna piasku. Do tak przygotowanych herbatników wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy jakby rozcierając. Na koniec dodajemy kakao i mieszamy tak długo aż cała masa będzie ciemna.
    Na blachę natartą masłem i posypaną mąką wsypujemy stopniowo masę herbatnikową i dociskamy delikatnie palcami brzegi, aby przylegały do formy.
    Masa serowa :
    Piekarnik nagrzewamy do 165 C.
    W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki masy serowej. Dodajemy je stopniowo, np . 1 jako, trochę kremówki.
    Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
    Pomarańczę dokładnie szorujemy i na tarce na najmniejszych oczkach ścieramy z niej skórkę do masy serowej. Z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok i 50 g soku dodajemy do masy.
    Całość miksujemy mikserem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy.
    Przelewamy na przygotowany spód.
    Pieczemy około 55 minut.
    Po upieczeniu zostawiamy na kilka godzin.

    Jola Bałachowska
    pysznakuchnia@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. U mnie w Boże Narodzenei króluja rózne ciasta, ale nei wyobrazam sobie świat bez tradycyjnego przespiau mojej prababci an Murzynka. Przepis jest bardzo prosty, za to przesmaczny>
    Ponizej przepis:
    Kostkę margaryny roztapiamy w rondelku.
    Dodajemy do rondelka szkalnke cukru oraz pół paczki cukru waniliwoego.
    na koniec do rondelka wrzucamy 3 łyżki gorzkiego kakao i wszstko to dokaldnie mieszamy an ogniu-uwaząć przy mieszaniu bo czasami"bąbluje" masa jak się nie miesza jej.
    Następnie odlać 3/4 szklanki amsyu i zostawić do blania gotowego juz ciasta.

    Do przestudzonej masy dodac 6 jajek(w całości, ale oczywsicie bez skorupek;-) oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia(lub zamiennie łyzeczka sody oczyszczonej), 2 szklanki mąki.
    wszystjko wymieszac i do brytfanki i do pieca na jakies pół godziny w 180 stopnaich.

    Po wystudzeniu ciasta polać polewa i smacznego.

    W zalezności od wenny twórczej stsuję różne dodatki, np do ciasta dorzucam pokrojone orzechy, lub np posypuję polewe wiórkami koksowymi. To juz zalezy od gospodyni.

    Katarzyna Bugajska
    rabija13@wp.pl

    OdpowiedzUsuń



  33. Na stole bożonarodzeniowym nie może zabraknąć sernika, to ciasto bez którego święta już nie wyglądały by tak samo. Zawsze jest, każdy przygotowuje go inaczej, należy wlać w niego trochę serca, bo inaczej obrazi się i nie wyjdzie.
    Puszysty, delikatny, lekko wilgotny, nie da mu się oprzeć. jest prawdziwym symbolem słodyczy w święta i gratką dla łasuchów ;)
    Tu wersja mojej mamy:

    Sernik
    Potrzebujemy:
    1 kg gotowego sera
    6 jaj
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 margaryna Palma
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ubijamy pianę z białek. Na początku żółtka musimy utrzeć z cukrem i margaryną i stopniowo dodawać po łyżce sera. Na koniec dodawać budyń z proszkiem i pianę z białek. Wyłożyć na blaszkę pokrytą pergaminem piec 60 minut z temperaturze 170 stopni.

    Biszkopt biały (bez żółtek)
    Potrzebujemy:
    7 białek
    1 szklanka cukru
    1 czubata mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Musimy ubić białka, a potem dodać pozostałe składniki. Dużą blachę wykładamy pergaminem i układamy kupkami biały biszkopt – nakładamy łyżkę kremu zostawiając przerwę i taką szachownicą wypełniamy całą blaszkę. Kupki posypać rozpuszczalna kawą w proszku.

    Potrzebujemy jeszcze biszkopt z 4 jaj (4 jajka , 4 łyżki cukru , 4 łyżki kopiate mąki – przygotowujemy jak zwykły biszkopt). Biszkopt żółty łyżką nakładamy w puste miejsca szachownicy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.

    Krem

    Potrzebujemy:
    7 żółtek (pozostałe z białego biszkoptu)
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1 kostka margaryny
    Ugotować budyń z podanych wyżej składników. Już zimny połączyć z 1 kostką margaryny.

    By ciasto było gotowe należy je jeszcze przełożyć, stąd warstwy:

    1. sernik
    2. masa
    3. biały biszkopt
    4. masa
    5. A na koniec starta czekolada wedle uznania :)

    Małgorzata Kwiecień
    mkwiecien71@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Od kilku lat nieprzerywanie gościem na stole w okresie świąt jest pewno jedno niepozorne ciasto. Niby nie zwraca na siebie uwagi, niby nie jest to pełen majestatu tort, a jednak znika zawsze pierwsze i zawsze smakuje wyśmienicie. Stanowi już swego rodzaju magiczne uzupełnienie wieczoru, dlatego też podaje przepis z mojego rodzinnego domu na ciasto miętowe.
    Biszkopt
    Składniki:
    6 jaj
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ubijamy na sztywno pianę z 6 białek. Kiedy osiągniemy już upragnioną konsystencję, dodajemy cukier. Kiedy cukier ostatecznie się rozpuści dodajemy żółtka. Wszystko teraz delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu przelewamy biszkopt do tortownicy wyłożonej pergaminem.
    Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Możemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Uwaga nie wyjmujemy go od razu z piekarnika, tylko dajemy mu chwilę by odpoczęło.
    Krem
    Składniki:
    1 margaryna
    2 czekolady miętowe
    Opakowanie budyniu waniliowego
    Musimy ugotować budyń z 2 łyżkami cukru. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Następnie kiedy nasz budyń już ostygnie łączymy z margaryną Ugotować budyń wg przepisu+ dodatkowo 2 łyżki cukru. Przestudzony budyń łączymy z margaryną i rozpuszczoną czekoladą.
    Biszkopt podzielić na pół i przełożyć powstałą masą. Całość można polać polewą czekoladową i włożyć do lodówki :)


    Filip Tarnawski
    tarfilip@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Na świątecznym stole nie może zabraknąć mojej wersji popularnych w Wielkiej Brytanii malutkich babeczek Mince pies z bogatym, aromatycznym nadzieniem, w którego skład wchodzą rodzynki, żurawiny i skórka pomarańczowa. Jedzenie ich jest uzależniające, nie sposób oprzeć się, by nie sięgnąć po następną. Delikatne kruche ciasto z nutką pomarańczy w połączeniu z owocowym nadzieniem daje pyszny efekt.

    (około 35 sztuk)
    nadzienie:
    100 g rodzynek sułtanek
    40 g suszonej żurawiny
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
    40 ml brandy
    60 g żurawinówki
    2 łyżeczki soku z cytryny
    skórka z 2 klementynek wyszorowanych i sparzonych
    skórka z 1/2 cytryny wyszorowanej i sparzonej
    4 łyżeczki cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    7 zmielonych goździków

    ciasto:
    180 g mąki40 g mielonych migdałów
    110 g masła
    sok z 3/4 pomarańczy
    szczypta soli

    do podania:
    cukier puder do oprószenia babeczek

    Sułtanki i żurawinę posiekaj. Wymieszaj w miseczce z skórką pomarańczową, brandy, żurawinówką, sokiem cytrynowym, skórką z klementynek, cukrem, cynamonem, gałką i goździkami. Odstaw co najmniej na dobę.

    Mąkę, mielone migdały oraz sól wrzuć do robota wyposażonego w przystawkę do wyrabiania ciasta. Dodaj masło i miksuj aż całość stworzy masę przypominającą mokry piasek. Powoli dolewając sok pomarańczowy miksuj, aż utworzy się z ciasta kulka. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, dodaj jeszcze 1-2 łyżki mąki. Uformuj krążek i włóż do lodówki na 20 minut.

    Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.

    Posyp stolnicę i wałek mąką. Wyłóż z lodówki ciasto i rozwałkuj je cienko. Wykrój podstawę babeczek (nieco większą niż średnica zagłębienia foremki), włóż je do foremek (najlepiej do blaszki do pieczenia minimufinek o średnicy 4,5 cm w przypadku małych babeczek lub standardowej foremki do mufinek - wtedy wyjdą ciasta w rozmiarze XXL) połóż nadzienie na środku. Na nim ułóż wykrojone gwiazdki.

    Włóż do piekarnika na 10-15 minut. Po 10 minutach lepiej zerknąć do piekarnika, ponieważ babeczki szybko dochodzą.

    Wyjmij blaszkę i od razu wyciągnij babeczki. Poczekaj aż wystygnie przed ułożeniem w niej kolejnej porcji babeczek. Powtarzaj do czasu, aż zużyjesz całe ciasto

    Ostudzone babeczki oprósz cukrem pudrem.


    Silver Teaspoon
    mhadrys@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  36. Sezamowiec. Połączenie kruchego ciasta, porzeczkowych powideł mojej Mamy, masy sezamowo-miodowej roznoszącej się po całym domu, masy chałwowej o aksamitnej konsystencji i lekko orzechowym smaku i pianki kokosowej wieńczącej dzieło. Ciasto bardzo czasochłonne, a przy okazji niezwykle kaloryczne (prawie dwie kostki margaryny!). Dlatego właśnie takie świąteczne i wyjątkowe:) Zachęcam do spróbowania:)
    Oto przepis:
    2 szklanki mąki, kostka Palmy z Murzynkiem, pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru z wanilią, 4-5żółtek. Całość zagnieść i podzielić na 2 części.
    I placek układamy na blaszkę. Na patelni rozprowadzamy: pół kostki margaryny, 2 łyżki miodu, łyżkę cukru pudru, 30dag sezau. Wszystko lekko obsmażamy, wykładamy na I placek i pieczemy 30-40minut w 180stopniach.
    II placek układamy na blaszkę, cienko smarujemy porzeczkowymi powidłami (mogą być śliwkowe). Ubijamy pianę z białek pozostałych po użytych do ciasta żółtkach i pół szklanki cukru. Dodajemy 10dag wiórek kokosowych i lekko mieszamy. Wykładamy na placek z dżemem. Pieczemy ok.45 minut w 180stopniach.
    Przygotowujemy chałwową masę. 30dag chałwy oraz kostkę margaryny rozgrzewamy na patelni cały czas mieszając. Można dorzucić rodzynek, czy orzechów (w zależności od upodobań i posiadanej chałwy).
    Przekładamy kolejno: I placek z sezamem, krem chałwowy, II placek bezowy. MMM pyszności!!
    Pozdrawiam smacznie,
    Dagmara K.
    dagus90@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  37. Podczas tegorocznych świąt jak i zazwyczaj pojawi się pyszny ciemny sernik ścierany. Pierwszy raz upiekła go mama, potem już robiłam go ja. Któregoś razu stwierdziłam, że pora na zmianę i na stole pojawił się inny wypiek... Rodzinka była zawiedziona i od tamtej pory na dzień dobry pytają się o serniczek:)

    Oto przepis:
    ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    15 dag margaryny
    3 łyżeczki ciemnego kakao
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Mąkę posiekać nożem z margaryną, dodać wszystkie składniki i zagnieść. Podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalnika, gdy zamarznie zetrzeć jedną część na tarce jarzynowej na spód tortownicy.

    ser:
    0,5 kg sera tłustego
    3 żółtka
    szklanka cukru
    0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżki kaszy manny
    białka z 5 jaj
    1/2 kostki masła

    Ser zmielić, dodać wszystkie składniki, na koniec ubić pianę z białek na sztywno i delikatnie zmieszać z serem. Wyłożyć
    na pierwszą część ciasta, zetrzeć drugą część na wierzch. Piec ok godziny.
    Dla mnie pychotka wilgotny dół i ser, a na wierzchu kruchutkie ciasto:)

    Pozdrawiam,
    Ania Brykalska
    chatkaani@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  38. Na moim świątecznym stole na pewno nie zabraknie ciasta ze śliwką w czekoladzie. Ciasto nie tylko smakuje, ale również prezentuje się bardzo apetycznie:)Wybrałam to ciasto ponieważ piekę je na wyjątkowe okazje. To takie ciasto na specjalne chwile, dla mnie i moich bliskich. To właśnie Święta są tym czasem wyjątkowym gdy spotykam całą rodzinę i z nimi mogę dzielić się miłością.
    Oto przepis:
    6 jaj; 3/4 szklanki cukru; 3/4 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej; łyżeczka proszku do pieczenia; 3 łyżki kakao dobrej jakości; łyżka oleju
    Białka ubijamy na sztywno, dodając po łyżce cukier. Następnie dodajemy żółtka, przez chwilę jeszcze ubijając. Wlewamy olej, następnie przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao, mieszamy dokładnie i wylewamy na blaszkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180"C przez ok 25 min.
    1/2 szklanki cukru; 3 żółtka; 0,5 l mleka; 1 laska wanilii; 2 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 250 g margaryny
    0,25 ml mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy żółtka, cukier i wanilię. Z pozostałego mleka i mąk robimy zaczyn do budyniu. Gdy mleko się zagotuje dodajemy zaczyn i szybkimi ruchami ucieramy budyń, aby nie powstały grudki. Gdy budyń przestygnie, ucieramy margarynę dodając po łyżce budyniu.
    Biszkopt przecinamy na pół, smarujemy blat dolny masą i nakładamy drugi blat biszkoptu. Nie zapomnijmy o nasączeniu biszkoptów sokiem z cytryny i wody (1/4 szklanki soku z cytryny i 1/4 szklanki przegotowanej wody).
    500 g suszonych śliwek zalewamy alkoholem o wysokim stopniu% (np ja zalewam spirytusem bądź wódką). Najlepiej jest to zrobić kilka godzin przed pieczeniem, wtedy śliwki dobrze zmiękną.
    Gdy śliwki nasiąkną wyciągamy je i kroimy na połówki.
    2 gorzkie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na chwilę aby przestygła. Pozostałe 3 białka (te od żółtek z budyniu) ubijamy na sztywno. Wlewamy do nich czekoladę i dokładnie mieszamy. Dodajemy śliwki oraz pozostały po nich alkohol. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto.
    I w taki sposób powstaje moje ciasto ze śliwką!
    Pozdrawiam!:)
    Paulina Blicharz
    24.zielona.oliwka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  39. Hello very nice site!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I'll bookmark your site and take the feeds also? I am happy to search out numerous useful info here in the submit, we'd like develop extra strategies in this regard, thank you for sharing.

    . . . . .

    Here is my web page: acheter des followers

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)