Dzisiaj propozycja dania półgotowego ze względu na konkurs z użyciem produktu Uncle Ben's u Violi. Pałeczki pekińskie... dlaczego pekińskie? - zapraszam do przepisu - tam mała innowacja ;). A ogólnie całość bardzo smaczna, kolorowa i zachęcająca do jedzenia ;).
Składniki:
- torebka ryżu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- słoiczek sosu tajskiego Uncle Ben's
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki żytniej
- 1 roztrzepane jajko
- niewielki kawałek kapusty pekińskiej
- 2 łyżki ziaren sezamu
- pieprz cayenne - łyżeczka
- sól
- pieprz czarny mielony
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kawałek kapusty pekińskiej ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy blenderem (ja użyłam blendera - konsystencja ma przypominać coś al'a pastę). Kurczaka myjemy, oczyszczamy, przyprawiamy, kroimy wzdłuż na długie paski. Paski z kurczaka maczamy w zblendowanej kapuście, następnie obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na wolnym ogniu na patelni. Ugotowany ryż odcedzamy, wykładamy na talerz, polewamy zagotowanym sosem Uncle Ben's i podajemy z usmażonymi pałeczkami z kurczaka. Dekorujemy wedle uznania (u mnie kilka listków pietruszki).
Smacznego;)
autor przepisu: Martyna |
Mmm, jak smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, i ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana!
Nigdy nie robiłam czegoś takiego :) Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńOoo, świetny pomysł! Trzymam kciuki za wygraną w konkursie!
OdpowiedzUsuńlubię takie kolorowe dania! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za apetyczne zgłoszenie do konkursu :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że jeszcze coś dla mnie zostało!
OdpowiedzUsuńPyszne!
Schrupałabym i to z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńOjoj, ale kolory na talerzu! Chce już wiosne ;-)
OdpowiedzUsuńPycha;)
OdpowiedzUsuńWyglada ciekawie:) Aga
OdpowiedzUsuńJak dla mnie naprawdę super sprawa. Uwielbiam kolory na talerzu :)
OdpowiedzUsuńRyż i chrupiące pałeczki z kurczaka,pyszne i lekkie danie to coś dla mnie:)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAle Ci piękne zdjęcia wyszły! Pałeczki wyglądają genialnie:)
OdpowiedzUsuńhm ciekawe danie :) chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńzgłodniałam! wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńzjadłabym coś tak dobrego dzisiaj
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła .Życzę oczywiście wygranej
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, powodzenia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :) i tak kolorowo :)
OdpowiedzUsuńzapraszam Cię do mnie :)
Cześć!
OdpowiedzUsuńTwój blog został wyróżniony przeze mnie w Liebster Blog.
Więcej informacji na moim blogu: http://miksturownik.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog-i-moje.html
Zachęcam do zabawy.
Pozdrawiam
rozkoszne te pałeczki na pewno są wyśmienite;)
OdpowiedzUsuńKochana, ponieważ uwielbiam Twojego bloga - zapraszam do zabawy (nominowałam Cię:) ) http://kuchnia-elexis.blogspot.com/2012/11/wyroznienia-bloga-dziekuje.html
OdpowiedzUsuńAjć jakie pyszności zaserwowałaś,Ja też się na nie zapisuję :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka w takiej panierce mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, napewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńhttp://mycatcooks.blogspot.com zapraszam
Wyglądają smakowicie i fajna nazwa:)
OdpowiedzUsuńWow..slinka cieknie..
OdpowiedzUsuńWidzę, że eksperymentujesz nieco z kuchnią innych krajów, to może dołączysz do mojej akcji kuchnia skandynawska, został jeszcze tydzień na dodanie przepisów :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja :) Pluję sobie w brodę, że przegapiłem ten konkurs, byłem przekonany, że trwa do 10 i 9 już miałem szykować przepis, aż się zorientowałem, że skończył się dzień wcześniej ;) Chyba muszę zacząć zapisywać takie rzeczy ;)
OdpowiedzUsuń