Rozgrzewający łosoś z nutką cynamonu / jak rozpoznać nieświeżą rybę?

By | 26 listopada 2012 | 08:26 32 komentarzy
Pozostajemy w klimacie ryb.. na tapecie nadal łosoś. Ponoć jest teraz sezon na łososia, tak przynajmniej słyszałam. Dlatego aktualnie można kupić sobie tą wspaniałą rybkę w całkiem dobrej cenie. 

Jednak pośród promocji warto pamiętać by zwracać uwagę na świeżość. W hipermarketach można spotkać towar, który np. był zamrożony, potem rozmrożony i ponownie zamrożony, co sprzyja rozwojowi groźnych bakterii. Wybierając całą, świeżą rybę warto pamiętać, że powinna mieć ona błyszczącą łuskę bez śluzu (oprócz gatunków karpiowatych). Gdy sięgamy po rybę oczyszczoną, wskazówką są skrzela. Te w kolorze intensywnym, bladoróżowym świadczą o świeżości, natomiast żółtawe lub brunatne wręcz przeciwnie. Wyznacznikiem tego czy ryba długo leży w sklepie jest też kolor i konsystencja samego mięsa . Łosoś powinien mieć pomarańczową intensywną barwę. Biały nalot mówi nam, że ryba zaczęła się już psuć. W dotyku mięso powinno być jędrne i elastyczne, a po uściśnięciu palcem szybko powinno wrócić do poprzedniego stanu. (źródło: kuchnia.wp.pl)  
 
Tak więc, przy przedświątecznych promocjach warto zachować rozsądek i sprawdzać asortyment rybny przed zakupem. ;)




Składniki dla 4 osób:
  • 300g świeżego fileta z łososia norweskiego (waga bez skóry)
  • garść słupków migdałów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • ogórek wężowy
  • łyżka musztardy
dressing grejpfrutowy:
  • 100ml śmietanki kremówki 
  • łyżka cukru
  • sok z 1/2 grejpfruta
Przygotowanie:
Filety z łososia oprószamy solą i pieprzem. Nacieramy sokiem oraz startą skórką z połowy cytryny, a następnie grillujemy lub smażymy na grillowej patelni aż ryba się zrumieni (niezbyt długo, bo mięso stanie się suche i straci na walorach). Słupki migdałów prażymy na maśle z dodatkiem cynamonu. Ogórka myjemy, kroimy w cienkie podłużne plasterki obieraczką do warzyw i rozkładamy na talerzu. Smarujemy je odrobiną musztardy. Na ogórkach układamy łosia, a na łososiu uprażone migdały z cynamonem. Obok robimy kleks z dressingu grejpfrutowego. (ja udekorowałam talerz także różyczką z plasterków papryki również pokrojonych obieraczką do warzyw). 
Smacznego! 





32 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie!!! Z nutką cynamonu musi być obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dressing brzmi ciekawie.A lososia w takim towarzystwie jeszcze nie jadlam. Aga

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ostatnio robiłam szaszłyki z łososia, ale ciągle jeszcze eksperymentuję z przyprawami, żeby wyszło najlepiej. Z cytryną trzeba uważać - kiedyś kierując się przepisem, zostawiłam łososia w zalewie cytrynowo-czosnkowej i był przeokropnie kwaśny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś nie przepadam za rybami, jednak ta wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis na łososia jest praktycznie wszędzie taki sam wiec nic nowego... jedynie ten dressing.
    Łososia poleciłam bym na parze bo jest wtedy bardziej soczysty lub grillowanego w piekarniku w złotku..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za sugestie. Każdy komentarz sobie cenię. Jednak pragnę się obronić. Nie spotkałam wcześniej łososia z cynamonem na innych blogach, więc to niekoniecznie "nic nowego". Zresztą tak szlachetną rybę nie warto psuć wieloma aromatami, bo jest dobra sama w sobie nawet tylko posolona ;).

      A generalnie łosoś w tym daniu był soczysty, bo grillowany na grillu elektrycznym. Nie smażyłam go. Rybę z piekarnika lubię owszem, ale niestety piekarnik mam aktualnie zepsuty ;(

      Usuń
  6. łosoś obsypany cynamonem? bardzo pomysłowo! muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne wskazówki odnosnie zakupu świeżej ryby!
    a samo danie zapowiada się pysznie, smak grejfruta na pewno dodaje świeżości.

    OdpowiedzUsuń
  8. łosoś -to jest to , pyszna i zdrowa rybka ;d

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam dania z łososiem w roli głównej,twój apetycznie wygląda;z lekką nutą cynamonu i migdałów:)chętnie wypróbuję takie połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  10. Martynko, kolorowo i smacznie dziś u Ciebie:)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Łosoś to moja ulubiona ryba. Twój smakowo mi nieznany ale brzmi zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  12. To danie skradło moje serce <3

    OdpowiedzUsuń
  13. fajny pomysł fajny :) mam ochotę na te migdały :>

    OdpowiedzUsuń
  14. ooo, alez ja dawno nie jadłam rybki! a taki łosoś i to w takiej cynamonowej oprawie to musi być coś *___*

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny! Z nutka owocową jeszcze nie jadłam (cynamon! cynamon!). To kiedy mogę wpaść na obiad? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja na wybieraniu ryb kompletnie się nie znam, więc rada jak najbardziej przydatna. A co do ryby - fajne połączenie smaków, lubię takie szaleństwa kulinarne:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawy Pomysł i faktycznie teraz trzeba bardzo uważać na świeżość ryby.

    OdpowiedzUsuń
  18. Apetyczna rybka .Intrygujący dodatek cynamonu

    OdpowiedzUsuń
  19. Mimo, że nie przepadam za rybami, łosoś wygląda apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. samo zdrowie i do tego, jakie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  21. Powiem Ci,że pierwszy raz spotykam się z połaczniem łosoś- cynamon. Bardzo oryginalne!! I te chrupiac emigdały na górze...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. bardzo ciekawe połączenie smaków .. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajny konkretny wpis. Ryby kupuję w dobrze sprawdzonych miejscach :) Łososia uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo ciekawe połączenie, nietypowe, a takie lubię najbardziej :) A co do świeżości ryb to warto pamiętać też o tym, że ryba nie może pachnieć rybą, bo wtedy nie jest świeża, powinna pachnieć morzem, chociaż o tak świeże ryby u nas ciężko, wystarczy że nie pachnie rybą ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. pysznie wygląda, piękny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. MartynCiu,

    doskonały dodatek migdałów oraz grejfruta.
    Z ogromną przyjemnością zjadłabym taką rybkę :)

    Pozdrawiam Cię serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)