Składniki:
- 2 duże buraki
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- 1/3 kostki twarożku śmietankowego
- czosnek niedźwiedzi Skworcu
Przygotowanie:
Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (u mnie około 5mm). Blachę wyścielamy papierem do pieczenia. Układamy na niej plastry buraka, smarujemy je oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st. Pieczemy tak długo aż buraki będą miękkie. Mi to zajęło około 25min, ale może to trwać nawet godzinę. Upieczone buraczki studzimy na kratce. Następnie przekładamy do miseczki, dodajemy pokruszony twarożek oraz czosnek niedźwiedzi.
Smacznego!
może tak buraczki mnie przekonają?
OdpowiedzUsuńA ja buraki zawsze piekę na Wielkanoc. Twoje wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńBuraczki czerwone bardzo lubię, ser tez - to pewnie sałatka dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBuraczki uwielbiam i twarożek też więc to sałatka dla mnie:)rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam pieczonych buraków, jestem ciekawa ich smaku :)
OdpowiedzUsuńlubię to
OdpowiedzUsuńwoow niezły pomysł :)
OdpowiedzUsuńTakiej sałatki w życiu nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna sałatka! :) Buraczek w takim wydaniu smakuje nam najbardziej :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym:)
OdpowiedzUsuńMusiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić kolejne podejście do pieczonych buraków, bo kiedyś miałem mało udane i jakoś nie zachęciło mnie do kolejnych prób ;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńPieczone buraki sa przepyszne,a ta sałatka wyglada znakomicie!
OdpowiedzUsuńProsty i pyszny przepis. Super :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie - na pewno wypróbuję i to jak najszybciej.
OdpowiedzUsuńŚliczne apetyczne i w sam raz na taką pogodę.
OdpowiedzUsuńszczerze mówiąc buraczki jem tylko starte do ziemniaczków na niedzielny obiad a taka sałatka to ciekawy pomysł, może się przekonam ;)
OdpowiedzUsuńSuper ,super ,super !!!!!!
OdpowiedzUsuńNigdy w życiu nie piekłam buraków, przymierzam się do tego od dłuższego czasu i zupełnie mi nie wychodzi by się tego podjąć ale mam nadzieje, że niebawem zabłysnę bo Twoja sałatka wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńmusi być smaczna! nigdy nie łączyłam buraczków z jakimkolwiek serem, ale koniecznie muszę spróbować
OdpowiedzUsuńJak zwykle u Ciebie Martynko wspaniałe rzeczy :-)
OdpowiedzUsuńniezwykła ta Twoja potrawa jestem ciekawa jej smaku;)
OdpowiedzUsuńO dla mnie nowość, a ja lubię próbować nowych rzeczy..
OdpowiedzUsuńPo raz kolejny się powtórzę, zjadła bym taka sałatkę. Szczególnie że jeszcze nigdy nie jadłam pieczonych buraków, mimo wielu chęci wypróbowania. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitaj, Zostałaś nominowana. Zapraszam po informacje: http://przepisnik.pl/?p=1275
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Coś nowego,extra.
OdpowiedzUsuńPieczone buraczki "odkryłam" całkiem niedawno i zakochałam się w nich!!! Bardzo aromatyczne!!!
OdpowiedzUsuńRozsmakowałam się ostatnio w buraczkach i chętnie spróbuję ! :)
OdpowiedzUsuńobserwuję, by nie przeoczyć fajnego przepisu :)
<3
pycha :) uwielbiam buraki:)
OdpowiedzUsuń