Sałatka z wędzonym łososiem i rozgrzewającą salsą

By | 23 listopada 2012 | 19:18 33 komentarzy
Pozostajemy w klimacie sałatek, bo już niebawem Andrzejki, więc trzeba komponować menu ;). Moja propozycja jest skierowana do miłośników łososia oraz delikatnej ostrości. Jednak możecie być spokojni piekielny ogień chilli przełamany został sokiem z grejpfruta. ;) Polecam do wypróbowania!




Składniki na porcje dla 4 osób:
  • 200g wędzonego łososia norweskiego (waga bez skóry)
  • 2 łyżki prażonych ziaren sezamu 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • główka sałaty
  • 1 pomidor
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 2 łyżki suszonego koperku
  • 100ml kremówki
  • sok z 1/2 grejpfruta.
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie siekamy w kostkę. Delikatnie szklimy na patelni. Dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora oraz paprykę. Smażymy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dolewamy sok z połówki grejpfruta i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Dodajemy kremówkę, mieszamy i grzejemy na wolnym ogniu aż salsa zrobi się dość gęsta. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz rozdrobnioną papryczką chilli (zależnie od ostrości papryczek, ich ilość można zwiększyć). Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, grzejemy jeszcze 1-2min i zdejmujemy z ognia. Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy do niej rozdrobnionego wędzonego łososia (ja swojego wcześniej oprószyłam suszonym koperkiem), 2 łyżki uprażonych ziaren sezamu oraz przygotowaną wcześniej salsę.Wszystko razem mieszamy, podajemy w miseczkach ze skórki od grejpfruta.
Smacznego!




33 komentarze:

  1. Co za podanie! Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na podanie! I w ogóle sałatka wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne podane ,pozywne i zdrowe ;) pycha !

    OdpowiedzUsuń
  4. Super sałatka! a wędzonego łososia uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka piękna miseczka ;) Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta sałatka musi smakować obłędnie :)) Musze spróbować kiedyś, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna sałatka ! Super! I bardzo oryginalne i pomysłowe sposób podania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne zdjęcie ,a zawartośc bardzo oryginalna

    OdpowiedzUsuń
  9. super podane! musiało być przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. pięknie wygląda i bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj smaczniutko, pięknie na dodatek wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  12. Hej :) Pytałaś, jak to jest z tym ładowaniem zdjęć :) A więc ja mam założone konto na stronie http://photobucket.com. To jest darmowa strona gdzie można ładować swoje zdjęcia. Trzeba założyć konto, potem chyba na maila wysyłają potwierdzenie no i można tam wgrać swoje zdjęcia. Jak już się zalogujesz na konto, to możesz za pomocą opcji "Upload" załadować zdjęcia ze swojego dysku z komputera. Załadowane zdjęcie można nawet trochę poprawić graficznie, rozjaśnić, zmienić styl na retro i całą masę różnych bajerów, ale ja z tego raczej nie korzystam ;) Jak klikniesz na załadowane zdjęcie, to po prawej stronie wyświetla się adres tej fotki do wklejenia na swoją stronę ("direct link"). Trzeba kliknąć na ten adres i się sam skopiuje. Teraz nie pozostaje nic innego jak napisać notkę na blogu i jeśli chcesz wstawić fotkę, klikasz na ikonkę obrazka (tak jak zwykle) ale zamiast ładować zdjęcie z dysku, wybierasz opcję "Wybierz plik z adresu URL". W okienko wklejasz ten adres zdjęcia, który skopiowałaś z Photobucketa. I już - zdjęcie załadowane.
    Ja jestem z Photobucket zadowolona, jest dość prosty w obsłudze no i nie obciążam swojego konta na bloggerze zdjęciami potraw :)
    Nie wiem czy dobrze Ci wszystko wyjaśniłam, jakbyś miała jeszcze jakieś wątpliwości, to wal śmiało :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Znakomita kompozycja serwowana w oryginalny sposob! Aga

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna sałatka. I sposób podania mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniale podana, no i bardzo podoba mi się połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  16. smaczna i podana z pomysłem ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. chętnie podam taką sałatkę na sylwestra:)ciekawy pomysł na wieczorną przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie podana:) Uwielbiam takie połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  19. No to rzuciłaś na kolana! Brawo..

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)