Kiedy zobaczyłam to cudo u Domi, od razu wiedziałam że pojawi się na mym stole. Przepis jednak gdzieś się zakopał, potem nie miałam składników albo nie mogłam się zebrać na wykonanie. Żałuje, że czekałam tak długo. Domowy słodki krem na kanapki to naprawdę smakołyk! W dodatku w okresie Świąt możecie podarować go komuś w prezencie. ;)
Składniki:
Warstwa czekoladowa:
- 100g - tabliczka mlecznej czekolady
(użyłam takiej ilości, ponieważ czekoladę zakupiłam w Biedronce za całe 1.99zł, w przypadku lepszej gatunkowo czekolady z wysoką zawartością kakao wystarczy 50g) - 30ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
Warstwa kokosowa:
- 5 czubatych stołowych łyżek wiórków kokosowych
- 100g - tabliczka białej czekolady
(podobnie jak powyżej w przypadku lepszej gatunkowo wystarczy 30-50g) - łyżeczka cukru
- 60ml mleka 1,5%
- 60ml śmietanki
- 30g masła
Zaczynamy od warstwy czekoladowej. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powoli wlewamy śmietankę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady oraz uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę odstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie, w małym garnku umieszczamy wszystkie składniki na warstwę kokosową. Gotujemy je na wolnym ogniu przez 10minut, ciągle mieszając. Masa jest gotowa, gdy kokos zmięknie. Z lodówki wyciągamy masę czekoladową, aby nam nie zastygła. Następnie czysty słoik wyparzamy, nakładamy do niego 1/2 masy kokosowej i odstawiamy do lodówki na 10min. Jako następną nakładamy ostygniętą masę czekoladową oraz po raz kolejny masę kokosową. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Gotowy krem kanapkowy można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
też go widziałam i zastanawiam się nad jego zrobieniem:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na słodki kokosowy [mniam] prezent..
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńoj ucieszyłabym się z takiego słodkiego prezentu :)
OdpowiedzUsuńI jeszcze dwuwarstwowy, wow. To już istna rozpusta, ale słoiczkiem takiego cuda w ramach prezentu to bym nie pogardziła ;)
OdpowiedzUsuńRozpusta w sloiku ;) chyba sama sie skusze, bo cos ostatnio Nutella za Mna chodzi :)
OdpowiedzUsuńoo jaki fajny kremik , musi być bardzo słodki ;p
OdpowiedzUsuńTaka pyszność mój Mąż zjadłby w kilka dni...
OdpowiedzUsuńmmmm yummy! za słoiczek takiej cudowności oddam wszystko! ;D
OdpowiedzUsuńNo to już wiem, jaki będzie mój poświąteczny cel kulinarny ;D Ten krem!
OdpowiedzUsuńChciałabym znaleźć taki słodki prezent pod choinką:)
OdpowiedzUsuńzrobię taki dla kogoś pod choinkę! :))
OdpowiedzUsuńZrobię takie pyszne smarowidełko:)
OdpowiedzUsuńMartynCiu,
OdpowiedzUsuńuwielbiam bounty!
Z ogromną przyjemnością spróbowałabym takiego kremu na świeżej bagietce :)
Pozdrawiam serdecznie,
E.
robię się głodna:)
OdpowiedzUsuńŚliczna choinka!! :)
OdpowiedzUsuńTeż mam na niego chrapkę .Musi być przepyszny
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Pyszny kremik :)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł! Wygląda zachwycająco!
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Już wiem komu je podaruję ;) Dziękuję za przepis!!
OdpowiedzUsuńTyle pyszności w jednym słoiczku!
OdpowiedzUsuńoj kusisz :) to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuń:) Też mam go w planach od dawna :) Muszę koniecznie go zrobić :)
OdpowiedzUsuńna pewno go zrobię :D
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńkurcze dobra sprawa taki krem :D zabieram przepis i do roboty :D
OdpowiedzUsuńRewelacyjny !!! na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować koniecznie :) super !!!
OdpowiedzUsuń