Dzisiaj prezentuje Wam przepis na szybką, sylwestrową przekąskę. Pomysł na ślimaczki z ciasta francuskiego krąży po Internecie od dawna, więc i ja spróbowałam je zrobić. ;)
Składniki:
- 1 blat ciasta francuskiego
- 20 dag pieczarek
- 20 dag startego żółtego sera
- kilka plastrów ulubionej szynki
- przecier pomidorowy
- jedno roztrzepane żółtko
- łyżka oliwy
- bazylia
- oregano
- pieprz
- sól
Na łyżce oliwy podsmażamy umyte i pokrojone na plasterki pieczarki. Zostawiamy do ostudzenia. Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami (pieprz, sól, oregano, bazylia) i smarujemy nim rozwinięte ciasto francuskie. Następnie układamy na nim równomiernie pieczarki, kawałki szynki oraz starty ser. Całość delikatnie zwijamy w rulon, trzymając za dłuższy bok. Kierunek zwijania wygląda w ten sposób:
Gotową roladę delikatnie ściskamy, by składniki równo się rozłożyły, a potem kroimy w plastry o grubości około 2,5cm. Ślimaczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu rozmąconym żółtkiem. (najlepiej użyć pędzelka). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20min w 180st. Podajemy samodzielnie lub z dipami. Smacznego!
* * *
Inne Sylwestrowe przekąski:
Na słono: (kliknij aby wejść)
Na słodko: (kliknij aby wejść):
Ale pyszne muszą być ;)
OdpowiedzUsuńPyszne slimaczki,az sie prosza,zeby je jutro miec na stole:) Aga
OdpowiedzUsuńsa bardzo smaczne ;) i gościom pewnie też posmakują ;) także zachęcam!
UsuńZrobilam,w ciescie kruchym(francuskiego nie mialam).Przyznaje,ze slimaczki znikly ze stolu w pierwszej kolejnosci-dobre na cieplo i na zimno.Aga
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńwyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńubóstwiam! też dziś robiłam na jutrzejszą imprezę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:) Tylko literówka Ci się wkradła - zamiast szynki jest szybki:) (przy wymienionych składnikach)
OdpowiedzUsuńo dziękuję! Już poprawione;)
UsuńŚlimaczki do schrupania, smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńChyba zapisze sie do Ciebie na Kurs gotowania
OdpowiedzUsuńo, dziękuje. To mi schlebia... ;) chętnie Cię podszkolę ;)
UsuńTe ślimaczki wyglądają tak fajnie , że chyba jeszcze jutro rano stworzę takie na noc sylwestrową! :)
OdpowiedzUsuńbardzo Ci je polecam!
Usuńsmaczne , proste i szybkie , idealne na imprezkę ;d
OdpowiedzUsuńZakupiłam 2 płaty ciasta francuskiego, miałam zrobić paluchy i ślimaczki właśnie, ale chyba jednak poprzestanę na ślimaczkach, takich właśnie jak Twoje :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie szybkie przekaski:) idealne na impreze:)
OdpowiedzUsuńlubię takie szybkie przekąski z ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńPyszności, u mnie podobnie czyli roladki z ciasta farncuskiego z łososiem(kuchnia lidla), pycha:)
OdpowiedzUsuńna pewno super, idealne na imprezową przekąskę
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe te ślimaczki :) świetne menu!
OdpowiedzUsuńswietne przekaski ;)
OdpowiedzUsuńszczesliwego nowego roku!
Znam te ślimaczki i bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńSpełnienia najskrytszych marzeń w Nowym Roku!
Fajny pomysł na przekąskę z ciasta francuskiego. Pozdrawiam noworocznie.
OdpowiedzUsuńPyszności! Porywam! Dobrego 2013!
OdpowiedzUsuńTo ja chętnie się skuszę:) Wszystkiego naj w nowym roku!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie przekąski
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem po konsumpcji - pysznie było :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest prosty, szybki w wykonaniu a przede wszystkim bardzo smakowity :)
No i teściowa była zachwycona...
Jesteśmy, niestety, już po konsumpcji. Niestety, bo było pysznie :)
OdpowiedzUsuńślimaczki są szybkie i łatwe w przygotowaniu no i teściowa była zachwycona...
Kupuję przepis i pozdrawiam :)))
Bardzo mnie to cieszy! ;) Pozdrawiam gorąco!
Usuń