Ślimaczki z ciasta francuskiego / menu na Sylwestra

By | 30 grudnia 2012 | 20:26 30 komentarzy
Dzisiaj prezentuje Wam przepis na szybką, sylwestrową przekąskę. Pomysł na ślimaczki z ciasta francuskiego krąży po Internecie od dawna, więc i ja spróbowałam je zrobić. ;)


Składniki:
  • 1 blat ciasta francuskiego
  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag startego żółtego sera
  • kilka plastrów ulubionej szynki
  • przecier pomidorowy
  • jedno roztrzepane żółtko
  • łyżka oliwy
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie: 
Na łyżce oliwy podsmażamy umyte i pokrojone na plasterki pieczarki. Zostawiamy do ostudzenia. Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami (pieprz, sól, oregano, bazylia) i smarujemy nim rozwinięte ciasto francuskie. Następnie układamy na nim równomiernie pieczarki, kawałki szynki oraz starty ser. Całość delikatnie zwijamy w rulon, trzymając za dłuższy bok. Kierunek zwijania wygląda w ten sposób:
Gotową roladę delikatnie ściskamy, by składniki równo się rozłożyły, a potem kroimy w plastry o grubości około 2,5cm. Ślimaczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu rozmąconym żółtkiem. (najlepiej użyć pędzelka). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20min w 180st. Podajemy samodzielnie lub z  dipami. Smacznego!


*                *                *
Inne Sylwestrowe przekąski:
Na słono: (kliknij aby wejść)


Na słodko: (kliknij aby wejść):




30 komentarzy:

  1. Pyszne slimaczki,az sie prosza,zeby je jutro miec na stole:) Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sa bardzo smaczne ;) i gościom pewnie też posmakują ;) także zachęcam!

      Usuń
    2. Zrobilam,w ciescie kruchym(francuskiego nie mialam).Przyznaje,ze slimaczki znikly ze stolu w pierwszej kolejnosci-dobre na cieplo i na zimno.Aga

      Usuń
    3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. ubóstwiam! też dziś robiłam na jutrzejszą imprezę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam:) Tylko literówka Ci się wkradła - zamiast szynki jest szybki:) (przy wymienionych składnikach)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślimaczki do schrupania, smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba zapisze sie do Ciebie na Kurs gotowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, dziękuje. To mi schlebia... ;) chętnie Cię podszkolę ;)

      Usuń
  6. Te ślimaczki wyglądają tak fajnie , że chyba jeszcze jutro rano stworzę takie na noc sylwestrową! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. smaczne , proste i szybkie , idealne na imprezkę ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Zakupiłam 2 płaty ciasta francuskiego, miałam zrobić paluchy i ślimaczki właśnie, ale chyba jednak poprzestanę na ślimaczkach, takich właśnie jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubie takie szybkie przekaski:) idealne na impreze:)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię takie szybkie przekąski z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności, u mnie podobnie czyli roladki z ciasta farncuskiego z łososiem(kuchnia lidla), pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  12. na pewno super, idealne na imprezową przekąskę

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo ciekawe te ślimaczki :) świetne menu!

    OdpowiedzUsuń
  14. swietne przekaski ;)

    szczesliwego nowego roku!

    OdpowiedzUsuń
  15. Znam te ślimaczki i bardzo je lubię :)
    Spełnienia najskrytszych marzeń w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny pomysł na przekąskę z ciasta francuskiego. Pozdrawiam noworocznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności! Porywam! Dobrego 2013!

    OdpowiedzUsuń
  18. To ja chętnie się skuszę:) Wszystkiego naj w nowym roku!

    OdpowiedzUsuń
  19. Właśnie jestem po konsumpcji - pysznie było :)
    Przepis jest prosty, szybki w wykonaniu a przede wszystkim bardzo smakowity :)
    No i teściowa była zachwycona...

    OdpowiedzUsuń
  20. Jesteśmy, niestety, już po konsumpcji. Niestety, bo było pysznie :)
    ślimaczki są szybkie i łatwe w przygotowaniu no i teściowa była zachwycona...
    Kupuję przepis i pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)