Szarlotka bez pieczenia

By | 17 stycznia 2013 | 18:44 28 komentarzy
Kiedy zobaczyłam u Doroty ten przepis, wiedziałam że koniecznie wypróbuję. Lubię szybkie ciasta, które nie wymagają pieczenia. Zapewne koneserzy szarlotek przewracają się właśnie w grobie, ale uważam to ciasto za miłą, szybką alternatywę dla tradycyjnej szarlotki. Jeśli nie macie ochoty na pieczenie, lecz posiadacie pod ręką paczkę ciastek oraz  kilka jabłek, to polecam wypróbowanie. Oczywiście jak każdą szarlotkę, tą także najlepiej podać z odrobiną bitej śmietany lub z gałką lodów np. śmietankowych.
 
szarlotka bez pieczenia
 
Składniki:
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 100 g masła
  • 4-5 dużych jabłek (nieco ponad 1 kg)
  • 2 kisiele truskawkowe
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie cukier
  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:
Biszkopty kruszymy na drobny pył (najlepiej wsypać je do woreczka foliowego i uderzać tłuczkiem). Do ⅔ ciasteczkowego proszku dodajemy roztopione masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, przekładamy na blachę i dociskamy by uzyskać równą powierzchnię. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
 
Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aby zmiękły i odparowały. Doprawiamy cynamonem i mieszamy. 
 
Kisiele rozpuszczamy w 150 ml wody i ciągle mieszając dodajemy do jabłek. (Opcjonalnie dorzucamy cukier, najlepiej spróbować czy masa jabłkowa jest dość słodka (ja nie słodziłam).
 
Masę jabłkową zostawiamy do ostudzenia. Ostudzone jabłka przelewamy na biszkoptowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Na koniec posypujemy resztą pozostałych okruchów biszkoptowych i odstawiamy do lodówki aż stężeje. Przed podaniem dekorujemy wedle uznania - u mnie kleks bitej śmietany.
 
Smacznego!
 
bardzo łatwa szarlotka

28 komentarzy:

  1. Bardzo dobry pomysł na taką szarlotkę na zimno :)
    Ja też robiłem coś podobnego ale trochę inny przepis :) A ten muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja klada cale biszkopty na dno i zalewam zgotowanymi jabłkami wymieszanymi z galaretka cytrynowa i wkładam do lodówki.przyozdabiam bita smietana.

      Usuń
  2. ja też zabiegana, więc zapisze sobie szybki przepis :)!
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł :) ale chyba jednak taką szarlotkę ciepłą, prosto z piekarnika nic nie przebiję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybkie ciasto i napewno bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne! A jak to smakowo wypada w stosunku do "pieczonej" szarlotki? ;)
    Bo w sumie w czasie kiedy jabłka będą się studzić już bym zdążyła ją upiec więc z jednej strony pomysł dobry (dla tych, którzy piec nie lubią) z drugiej wymaga mniej-więcej tyle samo roboty więc nie za bardzo dla zabieganych :)
    Najszybsza w takim wypadku byłaby wersja w której używamy gotowych jabłek ze słoika :D
    Wtedy byłby to jabłecznik dosłownie w 5 minut! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie jak najmniej wymagające"zachodu" :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam ,cudeńko i nawet zdrowe ;D pycha !

    OdpowiedzUsuń
  8. myślę, że pomimo wszystko jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No nie powiem. Interesujące.

    OdpowiedzUsuń
  10. szybko przyrządzamy, gdy zaraz impreza:) goście na pewno zachwyceni:)

    OdpowiedzUsuń
  11. czasem przydaje się taki przepis na szybko;) fajne ciacho:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Szarlotka? Bez pieczenia? Biore w ciemno! Ale napchana jablkami :) pysznie wyglada :)
    Dziekuje za odwiedziny ;) sciskam mocno!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy przepis .Wygląda super .Potrzebuję czasami taki szybki ,prosty przepis .
    Kolejny Twój zapisany .Kiedy ja to zrobię wszystko ?

    OdpowiedzUsuń
  14. hmm...bardzo interesujący przepis no i pomysł. Szczerze mówiąc nie widziałam jeszcze takiej szarlotki. Wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szarlotka na biszkoptach? Niezły pomysł:) Świetnie wyglada:) KGM to świetna sprawa:) Tak trzymaj:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale fajna propozycja na ciacho na szybko :) Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Na ciepło musi być przepyszna!! ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Choć za słodyczami nie przepadam, to szarlotki czy sernika nigdy nie odmówię! Pozdrawiam i zapraszam do mnie, mała reaktywacja bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  19. genialny jutro bede szarlotke przygotowywala tego chyba nie mozna zepsuc... dam znac :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ciekawy ten przepis! :) bez pieczenia! superowo! Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  21. Podoba mi się - może zrobię na weekend :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)