Bardzo lubię kuchnię chińską. Jednak gdy zamknęli moją ulubioną, chińską knajpkę w daniach zamówionych w restauracji ciągle mi czegoś brakuje. Sama oczywiście smaku tamtych potraw nie podrobię....no chyba, że spotkałabym głównego kucharza gdzieś w ciemnej ulicy i siłą zmusiła do wyjawienia tajemnej receptury dań. Tak czy siak...domowa chińszczyzna smakuje mi o wiele bardziej. Dlatego gorąco namawiam do jej wypróbowania.
Składniki:
kurczak:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- pół szklanki wody
- jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody
- 4-5 łyżek stołowych sezamu
- łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 2/3 szklanki bulionu
- 2 łyżki musztardy
- płaska łyżka stołowa mąki
- sos pieczeniowy (200ml własnej roboty lub 1 saszetka gotowego)
- sól, pieprz
- pieprz cayenne
- pieprz syczuański
- łyżeczka przyprawy pięciu smaków
- 3 łyżki stołowe sezamu
- chińskie warzywa suszone Royal Brand (w składzie: suszone kiełki fasoli mung, grzybki mun, marchew, cebula, pędy bambusa, papryka)
Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Do mąki wbijamy jajko, wlewamy wodę i mieszamy trzepaczką lub z użyciem miksera. Ciasto ma być dość gęste, ale lejące - tak jak na naleśniki. Następnie dodajemy sos sojowy, sezam, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. (UWAGA! Nie solimy, bo sos sojowy jest słony). W rondlu/garnku/głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Powinno być go tak dużo, by kurczak był zanużony do połowy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście (im więcej ciasta tym lepiej) i smażymy na głębokim oleju aż się przyrumienią. Po wyjęciu odsączamy je na papierowym ręczniku. Przygotowujemy sos: gorący bulion mieszamy z sosem pieczeniowym, 2 łyżkami musztardy, mąką, sezamem oraz przyprawami. Na koniec dodajemy suszone warzywa i gotujemy na wolnym ogniu 5-7min co jakiś czas mieszając. Kurczaka w cieście podajemy z gotowym sosem sezamowym i makaronem lub ryżem. Smacznego!
również uwielbiam kuchnię chińską:) pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńPs. gotowanie za głosowanie już trwa:)
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPonieważ lubię kurczaka obtoczonego w sezamie takiego w towarzystwie sosu sezamowego też bym na pewno polubiła :)
OdpowiedzUsuńMniaaaam! Uwielbiam taką kuchnię!
OdpowiedzUsuńMój Mąż daje Ci wirtualny medal za publikację takiego przepisu-uwielbia kurczaka w cieście:)
OdpowiedzUsuńTu to dopiero pyszne jedzonko mnaaaam
OdpowiedzUsuńciekawe danie obiadowe , z kurczakiem zawsze pycha ;D
OdpowiedzUsuńMój ukochany pub tez się ostatnio zamknął. Może chodziło o jedzenie, tylko o piwo... ale zamknął się! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Długo się zbieram do kurczaka w cieście.
bardzo lubię kuchnię chińską, nawet dziś na obiad będę pałaszować :) a wracając do meritum : wygląda super, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWiesz co dobre! :))
OdpowiedzUsuńDzień dobry! ja też wpadam na tę pyszną "chińszczyznę"...w Twoim wykonaniu:)
OdpowiedzUsuńSuper wyglada taka "chinszczyzna" musi smakowac swietnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie
OdpowiedzUsuńbardzo lubię połączenie kurczaka i sezamu!
OdpowiedzUsuńsos sezamowy brzmi tak smacznie! świetny pomysł, do kurczaka - idealny :)
OdpowiedzUsuńOjj zjadłabym!:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurczaka w ciescie, jutro robie Twoj przepis:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńwspaniałe połączenie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! Przepis zapisałam na dysku :) zastanawiam sie jednak czy nie lepiej podać tego kurczaka z ryżem?
OdpowiedzUsuńjasne ;) z ryżem też może być ;) ja po prostu mialam ochotę na makaron.
UsuńKurczak i sezam.mmmm musi nieZiemsko smakowac ;)
OdpowiedzUsuńNo, przepis wygląda bardzo apetycznie! Tylko kiedy to wszystko gotować? A kiedy to spalać? Swoją drogą jestem ciekaw co byś zrobiła temu kucharzowi w tej ciemnej bramie?!
OdpowiedzUsuńObłędnie smakowite, tak mi się skojarzyło patrząc na zdjęcia i pewnie taki jest.
OdpowiedzUsuńi ja uwielbiam chińską kucha ,a Twoje danie wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńciekawy przepis na sos sezamowy ;)
OdpowiedzUsuńSmakowity ten kurczak.Koreczki śliczne.
OdpowiedzUsuńo, bardzo mi pasuje ten przepis!
OdpowiedzUsuń