Ciasto 3 bit (bez pieczenia)

By | 20 kwietnia 2013 | 12:16 24 komentarzy
Dzisiaj przepis na ciacho, które niemal wszyscy znają ;). Jego nazwa pochodzi od powszechnie dostępnego w sklepach batonika, ale muszę powiedzieć, że smak jest o niebo lepszy. Osobiście bardzo lubię ciasta i torty niewymagające pieczenia  - praktycznie zawsze się udają. Jedynym minusem jest tutaj czas oczekiwania aż poszczególne warstwy stężeją, ale myślę że warto poczekać na kombinację masy kajmakowej, kremu budyniowego i bitej śmietany pomiędzy herbatnikami.  Poniższy przepis cytuję z bloga  Waniliowa Kuchnia, bo postępowałam zgodnie instrukcją).
 
ciasto 3 bit
 
Składniki:
  • 450 g herbatników
  • 400-500 g kajmaku (masy krówkowej)
  • 2 opakowania (po 40 g) budyniu waniliowego
  • 800 ml mleka
  • 100 g masła
  • 500 ml schłodzonej kremówki
  • 5 kopiastych łyżek cukru pudru
  • ziarenka z ½ laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżka stołowa  żelatyny
  • 50 g gorzkiej czekolady
dodatkowo:
  • mleko do namaczania ciastek
Przygotowanie:
W rondelku zagotowujemy 500 ml mleka. W pozostałej części (300 ml) rozpuszczamy proszek budyniowy i dodajemy do wrzącego mleka. Całość energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia po ponownym zagotowaniu. Gotowy budyń wystudzamy.
 
Puszkę z kajmakiem umieszczamy w miseczce z wrzątkiem, aby było go potem łatwiej rozsmarować.  
 
Klasyczną formę (35 x 25 cm) wykładamy jedną warstwą herbatników. Przed ułożeniem herbatniki namaczamy z  jednej strony w mleku i układamy je suchą stroną do dołu  Wykładamy na nie masę krówkową. 
 
Układamy kolejną warstwę ciastek, uprzednio namaczając je w mleku z obu stron.
 
Zimny budyń miksujemy, dodając stopniowo masło podzielone na kawałki. Masę budyniową wykładamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną warstwą ciastek, namoczoną w mleku od spodu.
 
Żelatynę rozpuszczamy w ⅓ szklanki wrzątku, przestudzamy. Kremówkę ubijamy na półsztywno, dodając na koniec wanilię, cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na herbatniki i obsypujemy tartą czekoladą.
 
Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. 
 
 Smacznego! 

3  bit bez peiczenia

24 komentarze:

  1. Bardzo fajne to ciacho,też miałam je robić,ale zdecydowałam się na inne bez pieczenia.Zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis! wygląda bardzo smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Uwielbiam ciasta z kajmakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. znane i uwielbiane przez moją rodzinę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię to ciasto! Śliczne Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na to ciasto mam od lat... Tak się zbieram i zbieram, żeby je zrobić...
    Póki co się nie skusiłam :)

    Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam je!:) ja na górę kładę jeszcze herbatniki, a na nie polewę czekoladową:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam :) lubię takie ciasta bez pieczenia, oszczedzają czasu przy niespodziewanych gościach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. też robiłam niedawno! pychota <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam 3bita! ach muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja kuzynka która jest anty jeśli chodzi o pieczenie ciast zawsze robi 3 bita, bo to jedyne ciasto które jej wychodzi ;D ale rzeczywiście robi je pyszne ;)
    Twoje wygląda wspanaile i jeszcze ta gruba warstwa masy budyniowej- musi być genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam to ciasto i bardzo je lubię, ale jeszcze nigdy nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto 3 bit to jedno z moich ulubionych :) Robię je podobnie i zawsze wszystkim smakuje :) Pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. i u Ciebie 3 bit super :)uwielbiam to ciacho;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niestety czas nie pozwala mi na częste zaglądanie do Ciebie i bardzo mnie to smuci, ale postaram się nadrobić ;) A 3BITa uwielbiam! to ciasto jest genialne!

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam :) ale smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mniam smakowicie wygląda :) Pozdrawiam i Zapraszam również do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja jeszcze nie znałem, ale jeśli chodzi o słodkości to jestem zacofany, przyznaję ;-)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)