Na wstępie chciałam przeprosić za małą aktywność na blogu. Ostatnio brakuje mi czasu na blogowanie i gotowanie. Kiedy znajdę już wolną chwilę pomiędzy zaliczeniami i projektami, to spędzam ją raczej z moim Połówkiem lub znajomymi aniżeli przed komputerem. ;) Myślę, że rozumiecie i wybaczycie mi moją nieobecność tutaj. Niemniej jednak kiedy przechadzam się między stoiskami na targach i w sklepach moje oko cieszą szparagi, rabarbar, pierwsze truskawki....oj pora nadrobić zaległości w kuchni ;).
No a dziś wytrawna tarta... ;) efekt sprzątania szafek i lodówki, czyli jak zawsze w takich przypadkach - bardzo smaczny!
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 1/4 kostki fety
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- łyżka przyprawy bułgarskiej
(płatki czerwonej i zielonej papryki, płatki suszonej cebuli, płatki chilli) - sól, pieprz
- 6 - 8 suszonych pomidorów Skworcu
- 5 dużych plastrów bakłażana
- odrobina startego żółtego sera
Przygotowanie:
Plastry bakłażana solimy z obu stron, zostawiamy na 30 minut, następnie płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy. (Taki zabieg sprawi, że bakłażan nie będzie gorzki). Mrożony szpinak wykładamy na rozgrzaną patelnię i czekamy aż się rozmrozi. Dokładamy łyżkę masła i dusimy na wolnym ogniu przez 5-10min. Następnie dodajemy fetę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i czekamy aż feta ładnie połączy się ze szpinakiem. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą bułgarską i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto francuskie przekładamy do foremki na tartę. Wystające poza formę kawałki ciasta odkrawamy i obkładamy nimi krawędzie tarty dookoła, tak by powstały grubsze brzegi - jak przy klasycznej tarcie z kruchego ciasta. Ciasto smarujemy farszem ze szpinaku i fety. Na górze układamy plastry bakłażana, suszone pomidory oraz posypujemy startym serem. Pieczemy 20 min w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Cieszę się, że do nas wracasz :) Tarta wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńNiestety nie moje smaki, ale dla gości czemu nie ;)
OdpowiedzUsuńPoczekamy :) nic sie nie stresuj. A tarta pyszna.
OdpowiedzUsuńfajnie że wróciłaś:) ja też ostatnio mam sporo na głowie i mnóstwo zaliczeń,więc różnie na bloga wchodzę, a tarta fajna:D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe połączenie:) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja:) Wymieniamy się po kawałku? ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tarty,Twoja musi być smaczna,na taką wygląda:)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda, bardzo lubię tarty:)
OdpowiedzUsuńTo musi być coś pysznego:)))
OdpowiedzUsuńHej!
OdpowiedzUsuńNominowałam Twojego bloga w zabawie blogowej- 11 pytań więcej szczegółów na mojej stronie:
http://bibelotyiszpargaly.blogspot.com/
zapraszam i miłej zabawy ! :)
jaka pyszna tarta,i suszone pomidory i bakłażan, same wspaniałości ;)
OdpowiedzUsuńwypróbuje też Twoją tartę z bakłażanem, ostatnio robiłam ale w cieście fillo mmmm gorąco polecam http://mieszak.pl/recipe_controller/show_recipe/3218
OdpowiedzUsuń