Torcik Serce Lasu (czyli torcik brownies w kształcie serca z przepysznym kremem)

By | 26 maja 2013 | 00:25 16 komentarzy
Ponieważ 26ty to Święto wszystkich Mam - dodaję przepis, który być może przyda Wam się na tę okazję. Oprócz kwiatków lub innych podarunków warto mamie przygotować coś pysznego! Może być to właśnie taki uroczy tort, który skrywa w sobie krem z mascarpone i porzeczek. Z pewnością sprawi, że na twarzy Waszych ukochanych Mam  zagości uśmiech!


A w tym miejscu Wszystkim Mamom, a szczególnie Mojej - życzę Wszystkiego Najlepszego! :)


Składniki: (przepis cytuję od Cake Time z moimi drobnymi modyfikacjami)

Spody brownies (2 foremki w kształcie serca):
  • 200g masła lub margaryny 
  • 75g ciemnej czekolady 
  • 1 i 1/4 szklanki cukru 
  • 4 jajka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 100g mąki 
  • szczypta soli
Krem
  • 300-320g serka mascarpone
  • 180g jogurtu z owoców leśnych 
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • Opcjonalnie: 2łyżeczki żelatyny plus 2-3łyżki gorącej wody
  • Jeśli dodajemy żelatynę składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • Dodatkowo: 125g czarnych porzeczek (u mnie mrożone)


Przygotowanie:
Spody: 
Piekarnik nagrzewamy do 1800C. Tortownicę smarujemy margaryną, dno wykładamy papierem do pieczenia, boki obsypujemy mąką. - przy formie silikonowej pominąć ten etap. Masło i czekoladę rozpuszczamy w niewielkim garnku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Cukier, jajka i wanilię miksujemy na jasną masę. Dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dobrze mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy. Ciasto rozdzielić między foremki i piec około 25minut(na patyczku wbitym w brownies nie może pozostawać surowe ciasto). Jeśli nie mamy 2 tortownic- surowe ciasto może poczekać na swoją kolej. Studzimy.

Krem:
Serek mieszamy z jogurtem i cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, czekamy, aż lekko ostygnie a następnie wlewamy  do kremu i dokładnie mieszamy. Dodajemy połowę porzeczek i znów mieszamy. Połowę kremu wykładamy na pierwszym placku brownies. Przykrywamy go kolejnym a na niego rozkładamy pozostałą część kremu i posypujemy resztą porzeczek. Smacznego!



 

16 komentarzy:

  1. Pychotka ;) mama z pewnością będzie zachwycona !

    OdpowiedzUsuń
  2. na dzień mamy idealny, słodko i pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj cudowny jest :) Masz przepiekne foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyszło! Uwielbiam połączenie czekolady i czarnych porzeczek, jak zacznie się sezon muszę zrobić Twoją wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwa delicja. Zachęcam do konkursu, link na moim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda perfekcyjnie:) już sobie wyobrażam jak cudownie musiał smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. kulinarne słodkości są najlepsze na prezent:) pyszne ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mama na pewno była zadowolona :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne serducho:) ciasto pełne miłości

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm, ale zjadłabym takie teraz...a w domu nic słodkiego:(

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)