Zupa krem z rzodkiewek

By | 17 maja 2013 | 23:18 14 komentarzy
Dzisiaj prezentuję wiosenną zupkę :)). Nie należę do miłośników rzodkiewek, ale jak zobaczyłam na targu te piękne i lśniące, różowe kuleczki, to nie mogłam im się oprzeć.



Składniki:
  • włoszczyzna: 2 marchewki,1 pietruszka, mały kawałek selera
  • 1 porcja rosołowa
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 cebule średniej wielkości
  • topiony serek śmietankowy (120-150g)
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki masła


Przygotowanie:
Rzodkiewki myjemy, pozbawiamy korzeni i dużych liści (małe listki można zostawić). Porcję rosołową gotujemy na wolnym ogniu w 1,5 litra wody przez 30-40 min z dodatkiem liści laurowych, kuleczek pieprzu oraz ziela angielskiego. W tym czasie obieramy cebulę i ziemniaki, a następnie siekamy w kostkę i podsmażamy na maśle aż delikatnie się przyrumienią. Do gotującego się wywaru wrzucamy ziemniaki, cebulę oraz obraną włoszczyznę i gotujemy przez następne 15 - 20 minut. Włoszczyznę  i porcję rosołową wyciągamy. Rzodkiewki kroimy w talarki, wrzucamy do zupy wraz z posiekanymi listkami i gotujemy  jeszcze 5 minut. (kilka talarków rzodkiewki zostawiamy do dekoracji). Następnie zupę blendujemy na gładki krem z dodatkiem serka topionego oraz 2 łyżek śmietany. (warto śmietanę najpierw pomieszać z odrobiną gorącej zupy, wówczas unikniemy zważenia). Na koniec całość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zupę podajemy udekorowaną świeżymi talarkami rzodkiewki oraz posiekanym koperkiem. Smacznego! 



14 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam rzodkiewkę a zwłaszcza na kanapkach:)ale chętnie zjadłabym taką zupkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. ostro! zupa z rzodkiewek ;D nigdy nie pomyślalam o czyms takim!:)

    ja osobiscie kocham je:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupy z rzodkiewek nigdy nie jadlam, ale uwielbiam takie kombinacje wiec zdecydowanie do mnie przemawia:) super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dotychczas rzodkiewki tylko z twarozkiem:)O zupie nie slyszalam-ale jednak to mozliwe i zapewne smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. no no no kremu z rzodkiewek to jeszcze nigdy nie widziałam :)
    trzeba próbować, trzeba kombinować ;)
    ciekawie oj ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kilka lat temu robiłam coś podobnego, dlaczego tak dawno nie robiłam, nie wiem. Czas zrobić znowu, teraz Twoim sposobem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pierwsze widzę:) ale pomysł bomba!:) chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzodkiewki odkrywam ostatnio na nowo, bo w dzieciństwie sie zraziłam, a dopiero niedawno na nowo plubiłam. Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. z rzodkiewek? genialne ! musiało byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę zrobic .Zapowiada się na smaczną

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, nigdy nie jadłam zupy z rzodkiewek ale chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. kremu z rzodkiewek jeszcze nie jadłam, smak musi być ciekawy!
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłam, bo skusiłam się i ugotowałam, bardzo mi smakowała:)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)