Kompot z rabarbaru

By | 4 czerwca 2013 | 23:22 9 komentarzy
Uwielbiam rabarbar! Bardzo ubolewam nad faktem, że sezon na niego jest tak krótki, bo mogłabym przez cały rok podjadać placek z rabarbarem. A do tego oczywiście pyszny kompot, do którego przygotowania gorąco namawiam, bo wystarczy kilka chwil, a mamy bardzo orzeźwiający i smaczny napój. :)



Składniki - wystarczą na ok. 800ml :
(inspiracja: Justmydelicious)

  • 800ml wody
  • 400g rabarbaru
  • 4-6 łyżek cukru (wg własnych upodobań)
Przygotowanie:
Obrany i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar zalewamy wodą z dodatkiem cukru. Gotujemy do czasu, aż pędy zmiękną. Pijemy na ciepło lub mocno schłodzony. Smacznego!





9 komentarzy:

  1. Pyszny, u mnie też niedługo na blogu zagości ;) Sezon faktycznie trwa, bo gdzie nie wejdę to albo ciasto albo kompot z rabarbaru ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, czuć już lato! Rabarbar jest tego najlepszym dowodem :D a kompot - pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyborny! uwielbiam taki lekko schłodzony w ciepły, letni dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha!:) robiłam w tym roku już i ciasto i kompot, ale to drugie zawsze łączę z truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwycam się pomysłami na rabarbar,ale wciąż nie mogę się do niego przekonać.

    OdpowiedzUsuń
  6. również uwielbiam rabarbar a w tym roku w moim ogródku rozrósł się jak nigdy do tej pory (pewnie przez ten deszcz) Na zimę robię mrożonki oraz kompoty z rabarbaru abym mógł w zimę jeszcze go skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kompocik <3
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar :D

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak! Kompot! W tym roku gotowałam swój pierwszy :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! U mnie ostatnio też bardzo często pojawia się kompocik z rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)