Zgodnie z obietnicą zamieszczam pierwszy wspaniały przepis z warsztatów kuchni polskiej, z Adamem Chrząstowskim (relacja -> tutaj). To naprawdę bardzo smaczna przekąska. Z ochotą powtórzę ją w domowym zaciszu ;).
Składniki:
okrasa:
- 700g wędzonego pstrąga
- 2 - 3 łyżki żubrówki
- 200g masła
- mały pęczek dymki
- 2-3 łyżki stołowe śmietanki 36%
- 2 łyżeczki octu winnego
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
sałatka z ogórka:
- 4 ogórki
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki miodu
- pęczek posiekanego koperku
- sól, pieprz
do podania:
- cienkie kromki żytniego chleba
- kawior z łososia
- śmietana 18% (kilka łyżek)
- pietruszka
Przygotowanie:
okrasa:
Pstrąga pozbawiamy głów oraz ości. Następnie rwiemy na kawałki i rozgniatamy lekko widelcem. Dymkę siekamy. Śmietankę zakwaszamy przy pomocy 2 łyżeczek octu winnego. 150g masła ucieramy na biały puch. Z pozostałych 50g przygotowujemy brązowe masło - rozpuszczamy je na patelni i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Rybę mieszamy w misce z brązowym masłem, oliwą, żubrówką, masłem utartym, dymką, zakwaszoną śmietanką oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze, tak by utworzyć warstwę o wysokości około 2cm. Odstawiamy do lodówki na 15 minut. Stężałą okrasę kroimy w nieduże prostokąty.
sałatka:
Ogórki obieramy, pozbawiamy nasion, a następnie kroimy w julienne (zapałkę). Do ogórków dodajemy koperek, miód, ocet, sól oraz pieprz. Odlewamy nadmiar wody.
serwowanie:
Pokrojone w prostokąty kromki chleba smarujemy śmietaną. Na każdą z nich kładziemy niewielką porcję sałatki z ogórka. Przykrywamy kawałkami stężałej okrasy. Na wierzchu układamy kawior z łososia. Dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!
foto Agnieszka Gogolewska (Galeria BlogerChef) |
foto Agnieszka Gogolewska (Galeria BlogerChef) |
Za rybami nie przepadam ale ta wygląda strasznie apetycznie ! :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować fantastycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przekąski!
OdpowiedzUsuńTo dopiero wspaniały dodatek do pieczywa-zapisuję,zaskoczę znajomych,już widzę ich miny:)Dam znać,jak smakowało:)
OdpowiedzUsuńjakie pyszne kanapeczki:)
OdpowiedzUsuńMniam mniam ;)
OdpowiedzUsuńZawsze warto odtwarzać w domu :) wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńBardzo elegancka przystawka :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wymyślam menu na swoją osiemnastkę, może spróbuję zrobić takie cudeńka! Kto wie.
dariawkuchni.blogspot.
Bardzo chętnie bym czegoś takiego spróbowała :)
OdpowiedzUsuńmmm to jest świetne ;) uwielbiam takie rybne dodatki na kanapki ;D
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:) musiała byc pyszna:)
OdpowiedzUsuńpyszne było - polecam z czystym sumieniem :D
OdpowiedzUsuńPycha i do tego tak pięknie podane !
OdpowiedzUsuńMnie ostatnio posmakował ten kawior z łososia :) jak będę miała jakiś zjazd gości to zaserwuję!!
OdpowiedzUsuńpyszny sposób na pstrąga :) pozdrawiam i polecam wrzucić rybę na grilla http://www.zgrilla.pl/pstrag-z-grilla-w-migdalach/
OdpowiedzUsuń