Bardzo smaczne i szybkie ciacho z dodatkiem rabarbaru. Muszę Was ostrzec, że znika jeszcze ciepłe! Bez wątpienia wpisze się na stałe w moje menu, szczególnie kiedy trzeba upiec coś w ostatniej chwili ;). Z ochotą wypróbuję też wersję tego ciasta z dodatkiem truskawek lub borówek. Dzięki Dusiu za ten przepis!
Moja osobista rada: nie wbijajcie rabarbaru zbyt mocno w ciasto, bo w trakcie pieczenia się zapadnie, gdy ciasto wyrośnie, jak to widać u mnie na zdjęciach.;))
Składniki (dwie foremki: kwadratowa 20x20cm i keksówka 10x20cm):
- 4 jajka
- szklanka cukru kokosowego + 2 łyżki
(można zastąpić białym cukrem) - 200 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łodygi rabarbaru
- cukier puder
- dodatkowo: karmel i wanilia do deserów w młynku
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Dolewamy ostudzone masło i mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o wym. 30x20cm wyłożoną papierem do pieczenia (lub jak w moim przypadku do dwóch mniejszych foremek). Rabarbar kroimy na kawałki i układamy na cieście bardzo lekko dociskając. Posypujemy dwoma łyżkami cukru pudru. Pieczemy 40-45min w 170 st. C. Przed podaniem posypujemy karmelem i wanilią do deserów z młynka. Smacznego!
Apetycznie wyszedł :) Faktycznie zapadł się rabarbar, a ja nigdy nie przykuwam większej uwagi do tego jak go kładę ;)
OdpowiedzUsuńPoczęstuje się do kawki właśnie :)
Ale pychotka! Wygląda znakomicie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńplacuś z rabarbarem , już dawno nie jadłam takiego ciacha ;) świetnie wygląda !
OdpowiedzUsuńtakie szybkie ciata sa najlepsze.
OdpowiedzUsuńPyszny, też robiłam ;)
OdpowiedzUsuńMoje ciasto jakieś zbyt wodniste było, także z chęcią skorzystam z twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńDorwę rabarbar i będę robić ciacho :P
OdpowiedzUsuńAle kusisz,kusisz:)Pięknie wygląda to ciacho:)
OdpowiedzUsuńKarmel i rabarbar to na prawdę udane połączenie :-) dziękuję za udział w akcji rabarbar:-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńAle i tak wygląda smacznie:)
Pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńWitam,właśnie jemmmmmmmmmmm pycha!!!:)))
OdpowiedzUsuńbardzo się ciesze, że smakowało :)
UsuńBardzo. dobre ciasto ja zrobiłem wersję z truskawkami!
Usuń