Były urodziny, musiał być i tort ;)). Wczoraj skończyłam 22 lata, kurcze...ależ ten czas leci ;). Wybaczcie niezbyt powalające kadry i jakość zdjęć, ale tort fotografowałam tuż przed podaniem w ekspresowym tempie. W dodatku nie dorobiłam się jeszcze patery, wiec ciacho stanęło na jakże urokliwej zielonej desce :D. Nie mam też dla Was zdjęcia tortu w przekroju, bo cały zniknął w kilka chwil, ale to dowód na to, że był naprawdę przepyszny! Bez wątpienia trafi na listę moich ulubionych wypieków. :))
Składniki (na tortownicę 23cm):
biszkopt:
- 5 jaj
- 5 stołowych łyżek cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1-2 stołowe łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 stołowe łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
- 330ml śmietanki kremówki
- 250g serka mascarpone
- 4 stołowe łyżki cukru pudru
- 120g gorzkiej czekolady (80% zawartości kakao)
dodatkowo:
- pół kubka zaparzonej herbaty do nasączenia biszkopta
- 400g truskawek (rozdzielić na 3 części: 200g, 100g i 100g)
- 2 łyżki cukru pudru
- bita śmietana (ubita kremówka lub w aerozolu - 2 łyżki stołowe)
- płatki czekoladowe
- 2 listki melisy
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka oraz cukier, wciąż ubijając. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia (wszystko przesiane przez sito) i delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w 170st. do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i studzimy.
UWAGA! Biszkopt pieczemy dużo wcześniej przed dekorowaniem tortu, aby dobrze wystygł i łatwo się kroił. (Polecam upieczenie dzień przed podaniem).
krem:
Gotowy biszkopt przekrawamy na 3 części i przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy w kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia, co jakiś czas mieszając. Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gdy kremówka jest już sztywna dodajemy mascarpone. Mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Wlewamy po łyżce do kremu i delikatnie mieszamy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki na 5-10min.
dekoracja:
Przed dekoracją tortu truskawki myjemy i obieramy z szypułek, pamiętając o rozdzieleniu ich na 3 części: 200g, 100g i 100g. Dwie pierwsze części kroimy w plasterki (200g posłuży nam do przełożenia tortu, natomiast 100g do ułożenia dekoracji na górze tortu). Ostatnią część (100g) blendujemy z 2 łyżkami cukru pudru na mus.
Dekorujemy tort. Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy go herbatą i smarujemy kremem. Następnie układamy plasterki truskawek, pamiętając by zostawić część na kolejną warstwę. Połową musu truskawkowego polewamy truskawki. Resztę odkładamy do drugiej warstwy. Przykrywamy kolejnym blatem biszkopta. Ponawiamy czynności: nasączanie, krem, truskawki, mus. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu i smarujemy kremem wierzch oraz boki tortu. Na środku układamy plasterki truskawek, tak by utworzyły kształt dużej truskawki. W przerwy pomiędzy nimi wduszamy kremówkę przy pomocy rękawa cukierniczego lub bitą śmietanę z aerozolu (tak by imitowała pestki truskawki). Na górze truskawki układamy 2 listki melisy, które będą stanowić szypułkę. Brzegi tortu obsypujemy płatkami czekolady. Tort podajemy schłodzony. Smacznego!
Wszystkiego najlepszego! :) A tort super, czekoladowy, z truskawkami. Mnniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuństo lat!:) tort wygląda przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego :) Tort piękny, jak czekoladowy to na pewno przepyszny :)
OdpowiedzUsuńSto lat młodziaku! 22 lata, czyli wszystko przed tobą, a bogatsza już jesteś o doświadczenia za tobą :)
OdpowiedzUsuńAleż Ty jesteś młodziutka :) Gratuluję serdecznie i składam najlepsze życzenia.
OdpowiedzUsuńNie muszę oczywiście dodawać, że zazdroszczę i wieku i tortu :D
piękny tort:) bardzo ładna dekoracja:)
OdpowiedzUsuń100 lat 100 lat, a takich tortów pysznych to i 200 ;)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego ,dużooo zdrówka i spełnienia marzeń ;*
OdpowiedzUsuńa tort cudny i pewnie maga smaczny ;D
Spóźnione wszystkiego najlepszego!
OdpowiedzUsuńNa wstępie spóźnione - wszystkiego dobrego :)
OdpowiedzUsuńa co do tego ślicznego tortu... musiał być przepyszny :D
Sto lat i spełniania marzeń!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńwspaniały tort, po prostu piękny;)
OdpowiedzUsuńno i zapomniałam dodać... sto lat;)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego!!! Tort pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo, bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego naj ,naj ,naj !!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńTakie torty zrobione własnoręcznie są najlepsze!
OdpowiedzUsuń