Gołąbki po zbójnicku (na piwie)

By | 27 lipca 2013 | 21:11 16 komentarzy
Tym razem do konkursu "Książęce Mistrzostwa Smaku - Jasne Ryżowe" zgłaszam przepis na danie główne ;). W polskiej kuchni mamy wiele potraw bardzo treściwych, które doskonale komponują się z kieliszkiem wódeczki lub kuflem piwa. Długo myślałam, jakie danie można by uzupełnić piwnym aromatem. Padło na jedną z moich ulubionych potraw - gołąbki ;). Przepis ten jest FANTASTYCZNY! Gołąbki po zbójnicku podbiły moje kubki smakowe, a najbardziej ten sos...który wykorzystam również w przyszłości do mięs np. żeberek.


Składniki:
  • 2 małe główki kapusty włoskiej 
  • 600g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 
  • 150g szynki pokrojonej w kostkę 
  • 500 g pumpernikla 
  • 3 stołowe łyżki musztardy 
  • 1 stołowa łyżka octu balsamicznego 
  • 300ml piwa Książęce Jasne Ryżowe
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • suszony majeranek 
  • 2 żółtka 
  • trochę masła 
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 2 szalotki
(receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe)

Przygotowanie:
Surowe mięso mieszamy z posiekaną cebulą, czosnkiem, żółtkami, 2 łyżkami musztardy, majerankiem, solą i pieprzem. Pumpernikiel przecinamy poprzecznie na pół i wkruszamy połowę do mięsa. Mieszamy. Kapustę dzielimy na liście. Wycinamy głąb. Mniejsze liście ze środka  drobno siekamy i dodajemy do farszu (około połowy ilości) . Duże liście sparzamy we wrzącej osolonej wodzie i hartujemy zimną wodą, by zachowały zielony kolor. Łyżką nakładamy farsz na kapustę i zwijamy gołąbki. Jeżeli w gołąbku zrobi się pęknięcie możemy to naprawić nitką.  Na  dużej patelni rozgrzewamy trochę masła i podsmażamy na niej gołąbki po obu stronach, do lekkiego zrumienienia. Podlewamy je bulionem, gotujemy aż bulion odparuje i zredukuje trochę swoją objętość. Następnie zmniejszamy płomień i dusimy przez 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie gołąbki wraz z bulionem przekładamy do innego naczynia. Ponownie rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej szynkę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy posiekaną szalotkę. Smażymy do momentu aż będą rumiane. Zlewamy na patelnię bulion spod gołąbków. Zmniejszamy ogień i bardzo powoli wlewamy piwo. Grzejemy aż piwo dobrze połączy się z bulionem. Następnie dodajemy łyżkę musztardy i octu balsamicznego. Opcjonalnie można dodać 2 łyżki soku z buraków, ale nie jest to konieczne.  Aby związać sos i uzupełnić jego smak kruszymy pozostałą część pumpernikla do sosu. Po kilku minutach zgęstnieje. Teraz umieszczamy gołąbki ponownie w sosie. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i całość dusimy 5-10 minut. Podajemy od razu z kuflem piwa Książęce Jasne Ryżowe. Smacznego!




16 komentarzy:

  1. Ojej, ale mi smaka narobiłaś ;) Pyszotka !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zachęcasz :) Faktycznie wygląda smacznie, zwłaszcza sosik.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne!:) taki inny sposób na gołąbki:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj,oj,oj jak przepysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdyby to ode mnie zależało to dałabym Ci pierwszą nagrodę w tym konkursie!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł, nie widziałam jeszcze takich, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię gołąbki, ale takich jeszcze nigdy nie jadłam ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. takie gołąbki, niezłe! kurczę, takie konkursy dają w efekcie same wspaniałe i smakowite dania!

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają świetnie :) .. mniam !

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jeden zbójnik by się skusił:)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam jak rewelacyjnie podanie:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Prawdziwe szaleństwo u Ciebie. Kusisz pięknymi aromatami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę że dobre piwo uzupełnieniem dobrego dania

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)