Kompozycja słodu pilzneńskiego, ziaren białego ryżu i mieszanki aromatycznych chmieli... Książęce jasne ryżowe wzbogaci moje dania w tym tygodniu, bowiem ruszam z przepisami na konkurs, który organizuje producent marki piwa Książęce.
Przy okazji konkursu postanowiłam popracować nad jakością swoich stylizacji i zdjęć. Co sądzicie? ;)
Jako pierwsze przedstawiam Wam kąski z ogórka w piwnym cieście. Wytrawna przekąska typu finger food, z piwem w składzie, ale i doskonała do piwa na zagryzkę ;). Doskonale sprawdzi się na posiadówce ze znajomymi. ;)
Składniki:
kąski:
- słoiczek ogórków korniszonych
- 200ml piwa Książęce Jasne Ryżowe
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka pieprzu cayenne
- olej do smażenia
- 100 ml śmietany 12%
- 1 kopiata stołowa łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos czosnkowy. W małej miseczce umieszczamy: śmietanę,
majonez, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Do miski wlewamy piwo i wbijamy jajka. Delikatnie ubijamy trzepaczką. Nieustannie mieszając dodajemy mąkę. Gotowe ciasto doprawiamy solą, pieprzem oraz cayenne (Ciasto powinno być dość gęste, podobne do naleśnikowego). Ogórki korniszony przekrawamy na części o długości 2-3cm. Jeżeli mamy bardzo małe ogóreczki, możemy ich użyć w całości. Do garnka nalewamy olej do ok. 4-5cm wysokości i rozgrzewamy go. Ogórki najpierw obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim oleju. Gotowe kąski wyciągamy za pomocą szczypiec i układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym oraz piwem Książęce Jasne Ryżowe. Smacznego!
Ale pycha ! Muszę koniecznie zrobić, bo aż mi ślinka poleciała ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł - gratuluje kreatywności!
OdpowiedzUsuńKochana nie mogłaś tego zrobić 2 dni wcześniej,jak szukałam pomysłów na przekąski? :)))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
ogórków w cieście jeszcze nie jadłam, pomysłowe:)
OdpowiedzUsuńnie pije piwa, ale pomysł na kąski mnie zauroczył! w życiu nie wpadłabym na podobną przekąskę.
OdpowiedzUsuńsuper!
Zaintrygowałaś mnie tymi kąskami z korniszonów :) Nie wpadłabym na to by podać je na ciepło :) Tylko sos bym zmieniła dla siebie, bo wolę sosy czosnkowe na jogurcie od tych na śmietanie :)
OdpowiedzUsuńrewelacja! co za pomysł:D:D:D nigdy bym na to nie wpadła;)
OdpowiedzUsuńŚwietne :)) a zdjęcia bardzo ładne. Apetycznie, że aż chce się chrupać i chrupać....
OdpowiedzUsuńto jest genialne :) na pewno to wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńteraz za mną chodzą od wczoraj te kąski :)
OdpowiedzUsuń