Kąski z ogórka w piwnym cieście

By | 21 lipca 2013 | 20:20 10 komentarzy
Kompozycja słodu pilzneńskiego, ziaren białego ryżu i mieszanki aromatycznych chmieli...  Książęce jasne ryżowe wzbogaci moje dania w tym tygodniu, bowiem ruszam z przepisami na konkurs, który organizuje producent marki piwa Książęce.

Przy okazji konkursu postanowiłam popracować nad jakością swoich stylizacji i zdjęć. Co sądzicie? ;)

Jako pierwsze przedstawiam Wam kąski z ogórka w piwnym cieście. Wytrawna przekąska typu finger food, z piwem w składzie, ale i doskonała do piwa na zagryzkę ;). Doskonale sprawdzi się na posiadówce ze znajomymi. ;)


Składniki:
kąski:
  • słoiczek ogórków korniszonych
  • 200ml piwa Książęce Jasne Ryżowe
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • olej do smażenia
sos czosnkowy:
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 kopiata stołowa łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
(receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe)

Przygotowanie:
Przygotowujemy sos czosnkowy. W małej miseczce umieszczamy: śmietanę, majonez, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Do miski wlewamy piwo i wbijamy jajka. Delikatnie ubijamy trzepaczką. Nieustannie mieszając dodajemy mąkę. Gotowe ciasto doprawiamy solą, pieprzem oraz cayenne (Ciasto powinno być dość gęste, podobne do naleśnikowego). Ogórki korniszony przekrawamy na części o długości 2-3cm. Jeżeli mamy bardzo małe ogóreczki, możemy ich użyć w całości. Do garnka nalewamy olej do ok. 4-5cm wysokości i rozgrzewamy go. Ogórki najpierw obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim oleju. Gotowe kąski wyciągamy za pomocą szczypiec i układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym oraz piwem Książęce Jasne Ryżowe. Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Ale pycha ! Muszę koniecznie zrobić, bo aż mi ślinka poleciała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł - gratuluje kreatywności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana nie mogłaś tego zrobić 2 dni wcześniej,jak szukałam pomysłów na przekąski? :)))
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. ogórków w cieście jeszcze nie jadłam, pomysłowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie pije piwa, ale pomysł na kąski mnie zauroczył! w życiu nie wpadłabym na podobną przekąskę.
    super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaintrygowałaś mnie tymi kąskami z korniszonów :) Nie wpadłabym na to by podać je na ciepło :) Tylko sos bym zmieniła dla siebie, bo wolę sosy czosnkowe na jogurcie od tych na śmietanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacja! co za pomysł:D:D:D nigdy bym na to nie wpadła;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne :)) a zdjęcia bardzo ładne. Apetycznie, że aż chce się chrupać i chrupać....

    OdpowiedzUsuń
  9. to jest genialne :) na pewno to wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. teraz za mną chodzą od wczoraj te kąski :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)