Kulebiak z miętusa, boczniaków i młodej kapusty wg Adama Chrząstowskiego

By | 10 lipca 2013 | 21:29 11 komentarzy
Mam dla Was kolejny przepis z warsztatów kuchni polskiej (relacja->klik!). Tym razem kulebiak, co prawda z ciasta francuskiego, a nie drożdżowego, lecz równie pyszny :). Powiem szczerze, że jadłam kulebiaka dotychczas tylko z kapustą i grzybami. Ta wariacja z rybno-kapuścianym nadzieniem bardzo mi się podoba. Wam też polecam, tym bardziej że sezon na młodą kapustę wciąż trwa :)! Miętusa można tutaj zastąpić inną rybą np. dorszem. 


Składniki: (2 sztuki):
  • 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
  • 1200g fileta z miętusa/dorsza
  • 20 plastrów wędzonego łososia
  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 100g marchewki pokrojonej w zapałkę
  • 100g selera naciowego drobno posiekanego
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 100g boczniaków pokrojonych w paski
  • 4 łyżki stołowe posiekanego koperku
  • 2 duże, posiekane ząbki czosnku
  • 200g masła
  • 4 łyżki stołowe mąki
  • 1 jajko
  • 100ml białego wina
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
  • dodatkowe masło/olej do smażenia

Przygotowanie:
Na rozgrzanym maśle/oleju szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy do nich posiekaną kapustę, boczniaki, marchew i seler. Dodajemy białe wino i podduszamy wszystko do momentu aż cały płyn odparuje. W oddzielnym rondlu z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Mieszamy kapustę z zasmażką i podduszamy aż zasmażka zwiąże kapustę. Dodajemy koperek, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i majerankiem. Farsz warzywny mieszamy i studzimy. Miętusa/dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Rozwijamy blat ciasta francuskiego i rozkładamy na nim połowę plastrów łososia oraz połowę kapuścianego farszu. Na nim układamy połowę ilości miętusa/dorsza. Całe nadzienie kulebiaka rozprowadzamy w taki sposób, by możliwe było zawinięcie brzegów ciasta do środka i utworzenie szczelnie zamkniętej konstrukcji.  Okrawki ciasta układamy dekoracyjnie na wierzchu kulebiaka i wszystko rozsmarowujemy rozmąconym jajkiem. (Ciasto można naciąć w kilku miejscach, by lepiej odparowała woda). Tak samo postępujemy z drugim blatem ciasta francuskiego: łosoś -> farsz z kapusty -> miętus/dorsz -> zwijamy. Każdego kulebiaka pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Smacznego!


 

11 komentarzy:

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)