Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie czyli o warsztatach z Eterno w Cucinie

By | 8 lipca 2013 | 21:08 18 komentarzy
Ostatnio sporo się u mnie dzieje. ;) Bardzo się cieszę, że ponownie mogłam skorzystać z zaproszenia Kasi i udać się na warsztaty kulinarne. Tym razem wywiało mnie aż do Poznania. Ale nie żałuję tej wycieczki ;). Miło było reprezentować inny region Polski wśród wielkopolskich blogerów . Spotkanie należało do bardzo udanych. W pamięci mogę zapisać wiele pozytywnych doświadczeń oraz wspomnień zarówno smakowych, jak i towarzyskich. ;)
 
Fot. Marek Bielski (Galeria BlogerChef)
Tym razem miałam okazję gotować w Restauracji Cucina, która słynie w Poznaniu z najlepszej śródziemnomorskiej kuchni oraz delikatesów. Wydarzenie uświetniał swoją obecnością szef kuchni Ernest Jagodziński, natomiast gwiazdą naszych przystawek były przetwory marki Eterno


Szef kuchni pokazał nam nowatorskie podejście do przystawek. Zachęcał do eksperymentowania z przetworami owocowymi i udowodnił, że pasują one nie tylko do deserów, ale także mięs, ryb i serów. 

Fot. Marek Bielski (Galeria BlogerChef)
W ramach pokazu kulinarnego zaprezentował nam dwie przystawki. Jedną z nich była  podsmażona jagnięcina podana w salsie z pigwy w syropie, tajskiej bazylii oraz oleju z awokado i limonki. Całość zwieńczyła piana z jabłka z galangą oraz przybranie z liści szczawiku zajęczego oraz kwiaty ogórecznika. 


Drugim daniem było carpaccio z tuńczyka, z limonką w syropie, owocem granatu oraz zmieloną na pył suszoną skórką pomarańczową. Całość udekorowana kiełkami buraka, miętą czekoladową oraz liśćmi komosy.


Po obserwacji nadszedł czas na gotowanie. Z blogerami do dyspozycji mieliśmy gamę świeżych produktów: warzyw, owoców, serów, mięs, ryb oraz cały wachlarz smakowy przetworów Eterno. Przyznam szczerze, że bardzo ciężko było mi zdecydować, czego chcę użyć, bowiem wszystko wyglądało bardzo apetyczne ;).


Ostatecznie zdecydowałam się na łososia. Ponieważ lubię prostotę i minimalizm nie wybrałam zbyt wielu składników. I tak oto powstały roladki z łosia nadziewane kozim serem. Podane na sałacie lollo bianco z orzeźwiającą salsą (posiekane cytrynki z miodem Eterno, oliwa i mięta czekoladowa). Całość udekorowana posiekanym koperkiem. Co prawda stylizacja mojej przystawki pozostawia wiele do życzenia, ale z efektu smakowego byłam zadowolona. 

Fot. Marek Bielski (Galeria BlogerChef)
Najlepsze przystawki zostały nagrodzone w kategorii  najsmaczniejsza, najładniejsza oraz  najoryginalniejsza. Zwycięzcom gratuluję. A jury podziwiam za zdolność podjęcia decyzji, bowiem na stołach królowała wielka różnorodność smaków i aromatów. Sama miałam okazję spróbować kilku przystawek i każda miała w sobie coś ciekawego.

Kilku chętnych blogerów przyniosło także swoje wypieki. Po uzupełnieniu  ich produktami Eterno najlepsze zostały nagrodzone. Tutaj również gratuluję zwycięzcom!  Ja ze względu na trzygodzinną podróż pociągiem odpuściłam sobie pieczenie ciasta, jednak słodkości mnie nie ominęły, bo na zakończenie spotkania wszyscy wspólnie skonsumowaliśmy słodkie wypieki zapijając herbatką.

A ponieważ Eterno obdarowało nas upominkiem w postaci swoich przetworów, w niedalekiej przyszłości pojawią się także przepisy z ich udziałem.

Fot. Marek Bielski (Galeria BlogerChef)

18 komentarzy:

  1. świetne warsztaty:) szalejesz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piana na talerzu wygląda paskudnie :))) Za to cudowności w słoiczkach jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh, no rzeczywiście piękna nie jest. Ciekawa jestem smaku, bo nie dane mi było spróbowac.

      Usuń
  3. ah szkoda że mnie tam nie było ;p może kiedyś ktoś mnie zaprosi ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. zazdroszczę takich warsztatów! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszotka ;) Zazdroszczę tego ciągłego uczestniczenia w warsztatach ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie roladki są przepyszne, bardzo ładnie się prezentują na talerzu, będą świetną przekąską na spotkanie ze znajomymi. Zamierzam takie same zrobić, strasznie podoba mi się pomysł rozdrobnienia plastrów cytryny, zmieszania ich z syropem i podawania jako sos czy jego składnik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyczarowaliście cudowne potrawy

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ świetne spotkanie kulinarne i towarzyskie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko pięknie i bardzo ciekawe ,tylko zawsze jak widzę takie pianki mam wrażenie ,że jakiś kot miał problemy żołądkowe

    OdpowiedzUsuń
  10. Musiało byś super na takich warsztatach. a jak pieknie te potrawy wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoja stylizacja była jedną z najładniejszych!

    OdpowiedzUsuń
  12. Była fantastycznie. Roladki wyszły super

    OdpowiedzUsuń
  13. Miło było Cię poznać :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ETERNO bardzo dziękuje za przesympatyczne spotkanie. Gratuluję smaku i pomysłowości w kuchni. Do zobaczenia w kolejnych, świetnych projektach kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń
  15. to było bardzo sympatyczne spotkanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. W odpowiedzi na liczne zapytania, zapewne po wspaniałym spotkaniu blogerów przy „owocowym szaleństwie” , gdzie w Poznaniu można zaopatrzyć się w nasze przetwory, z przyjemnością informuję, że znajdziecie je w całej sieci Tradycyjne Jadło. Adresy sklepów znajdziecie: http://www.tradycyjnejadlo.pl/
    Polecam serdecznie, nie dość, ze możecie zaopatrzyć się w przepyszne wędliny produkowane według polskiej tradycji wędliniarskiej, to przy okazji dobierzecie wyśmienite dodatki ETERNO. Wyobraźcie sobie mieć pod ręką wspaniałą swojską szynkę a do niej najpyszniejszy chrzan z żurawiną. Mniam.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)