Tak jak obiecałam, kontynuujemy cykl przepisów z piwem w roli głównej w ramach konkursu "Książęce Mistrzostwa Smaku - Jasne Ryżowe". Dzisiaj prezentuję przepis na piwne bułeczki. Jeżeli nie piekliście jeszcze pieczywa, to namawiam Was do spróbowania. Jest to zabieg czasochłonny, ale wart efektów końcowych! W bułeczkach z tego przepisu nie czuć piwa w smaku, ale nadaje ono ciastu ciekawy aromat oraz pulchność. Takie bułeczki doskonale sprawdzą się podane ze smalcem, ogórkiem małosolnym oraz Piwem Książęce Jasne Ryżowe.
Składniki:
-400ml Piwa Książęce Jasne Ryżowe
-20g świeżych drożdży
-250g mąki
-1 łyżeczka soli
-50g roztopionego masła
-1 łyżka mleka
-1 żółtko
-mąka do podsypywania ciasta*
-250g mąki
-1 łyżeczka soli
-50g roztopionego masła
-1 łyżka mleka
-1 żółtko
-mąka do podsypywania ciasta*
do podania:
-smalec
-ogórki małosolne
(receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe)
-smalec
-ogórki małosolne
(receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe)
Przygotowanie:
Wlewamy piwo do garnka i grzejemy aż zredukuje się do około 200ml. Studzimy. W wysokiej misce mieszamy drożdże, stołową łyżkę mąki i letnie piwo. Mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut aż rozczyn się spieni. Lekko rozgrzewamy sklarowane masło. W dużej misce umieszczamy: masło, pozostałą przesianą mąkę, sól oraz rozczyn z drożdży i piwa. Ugniatamy ciasto przez około 10 minut aż będzie miękkie i gładkie. Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę - w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto wyjmujemy na blat, zagniatamy energicznie przez 2 minuty i odrywamy małe kulki. Kulki lekko spłaszczamy, układamy na blasze i zostawiamy na 15 min pod przykryciem, żeby urosły. Gotowe bułeczki nacinamy i smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200st. Po tym czasie skręcamy temperaturę do 80-100st. i pozostawiamy bułeczki w piekarniku jeszcze na 20-30 minut. Podajemy najlepiej gorące z dodatkiem masła lub smalcu z ogórkiem małosolnym. Smacznego!
Przepis przygotowany na konkurs “Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe" - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/zeberka-na-sodko-ostro.html#sthash.N6QkvSiO.dpufkon
Przepis przygotowany na konkurs “Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe" - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/zeberka-na-sodko-ostro.html#sthash.N6QkvSiO.dpuf
Przepis przygotowany na konkurs “Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe" - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/zeberka-na-sodko-ostro.html#sthash.N6QkvSiO.dpuf
Przepis przygotowany na konkurs “Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe" - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/zeberka-na-sodko-ostro.html#sthash.N6QkvSiO.dpuf
Przepis przygotowany na konkurs “Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe" - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/zeberka-na-sodko-ostro.html#sthash.N6QkvSiO.dpuf
Przepis przygotowany na konkurs “Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe" - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/zeberka-na-sodko-ostro.html#sthash.N6QkvSiO.dpuf
bułek z dodatkiem piwa jeszcze nie robiłam, fajne!:)
OdpowiedzUsuńAleś mi smaku narobiła. Idę zagnieść ciasto na jakieś nocne bułeczki lub chleb.......
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia.
W smaku nie czuć, a aromat mocno piwny?:) bo wygladają cudnie i chętnie się skuszę, ale za piwem za bardzo nie przepadam ;p
OdpowiedzUsuńależ smakowite te bułeczki:) porywam jedną na śniadanko:D
OdpowiedzUsuńTaki na śniadanko,pyszne i chrupiące:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Muszę się też zabrać za zrobienie bułeczek bo na razie to piekę tylko chleb i ... chleb :)
OdpowiedzUsuńile bułek wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńmi wyszło 14 bułeczek ;)
Usuńpięknie wyrosły - musiały być pyszne !!!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*