Piwne bułeczki

By | 23 lipca 2013 | 22:16 9 komentarzy
Tak jak obiecałam, kontynuujemy cykl przepisów z piwem w roli głównej w ramach konkursu "Książęce Mistrzostwa Smaku - Jasne Ryżowe". Dzisiaj prezentuję przepis na piwne bułeczki. Jeżeli nie piekliście jeszcze pieczywa, to namawiam Was do spróbowania. Jest to zabieg czasochłonny, ale wart efektów końcowych! W bułeczkach z tego przepisu nie czuć piwa w smaku, ale nadaje ono ciastu ciekawy aromat oraz pulchność. Takie bułeczki doskonale sprawdzą się podane ze smalcem, ogórkiem małosolnym oraz Piwem Książęce Jasne Ryżowe.


Składniki:
-400ml Piwa Książęce Jasne Ryżowe
 -20g świeżych drożdży 
-250g mąki 
-1 łyżeczka soli
-50g roztopionego masła
-1 łyżka mleka
-1 żółtko
-mąka do podsypywania ciasta*
do podania:
-smalec
-ogórki małosolne
(receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe)


Przygotowanie:
Wlewamy piwo do garnka i grzejemy aż zredukuje się do około 200ml. Studzimy. W wysokiej misce mieszamy drożdże, stołową łyżkę mąki i letnie piwo. Mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut aż rozczyn się spieni. Lekko rozgrzewamy sklarowane masło. W dużej misce umieszczamy: masło, pozostałą przesianą mąkę, sól oraz rozczyn z drożdży i piwa. Ugniatamy ciasto przez około 10 minut aż będzie miękkie i gładkie. Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę - w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto wyjmujemy na blat, zagniatamy energicznie przez 2 minuty i odrywamy małe kulki. Kulki lekko spłaszczamy, układamy na blasze i zostawiamy na 15 min pod przykryciem, żeby urosły. Gotowe bułeczki nacinamy i smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200st. Po tym czasie skręcamy temperaturę do 80-100st. i pozostawiamy bułeczki w piekarniku jeszcze na 20-30 minut. Podajemy najlepiej gorące z dodatkiem masła lub smalcu z ogórkiem małosolnym. Smacznego!




Przepis przygotowany na konkurs Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe" - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/zeberka-na-sodko-ostro.html#sthash.N6QkvSiO.dpufkon
Przepis przygotowany na konkurs Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe" - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/zeberka-na-sodko-ostro.html#sthash.N6QkvSiO.dpuf
Przepis przygotowany na konkurs Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe" - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/zeberka-na-sodko-ostro.html#sthash.N6QkvSiO.dpuf
Przepis przygotowany na konkurs Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe" - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/zeberka-na-sodko-ostro.html#sthash.N6QkvSiO.dpuf
Przepis przygotowany na konkurs Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe" - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/zeberka-na-sodko-ostro.html#sthash.N6QkvSiO.dpuf
Przepis przygotowany na konkurs Książęce Mistrzostwa Smaku – Jasne Ryżowe" - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/zeberka-na-sodko-ostro.html#sthash.N6QkvSiO.dpuf

9 komentarzy:

  1. bułek z dodatkiem piwa jeszcze nie robiłam, fajne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aleś mi smaku narobiła. Idę zagnieść ciasto na jakieś nocne bułeczki lub chleb.......
    Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. W smaku nie czuć, a aromat mocno piwny?:) bo wygladają cudnie i chętnie się skuszę, ale za piwem za bardzo nie przepadam ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ smakowite te bułeczki:) porywam jedną na śniadanko:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki na śniadanko,pyszne i chrupiące:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie! Muszę się też zabrać za zrobienie bułeczek bo na razie to piekę tylko chleb i ... chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ile bułek wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie wyrosły - musiały być pyszne !!!!!!
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)