I znów mam dla Was ciacho. ;) Ale tym razem zdrowsze i o wiele bardziej dietetyczne niż tradycyjne brownie. Tutaj głównym składnikiem jest cukinia. Może się to niektórym wydawać dziwne, ale tak właśnie jest. Ja też byłam zaskoczona, gdy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis w sieci. Jako, że pałam miłością do ciast marchewkowych, postanowiłam wypróbować ciasto cukiniowe... Jest naprawdę bardzo smaczne, wilgotne, słodkie i mocno kakaowe. Bez wyrzutów sumienia pochłonęłam kilka kawałków - bo jak zdrowsze i mniej kaloryczne, to można prawda? ;)
Składniki: (blacha 20cmx20cm)
- 300g cukinii startej na tarce (lekko odciśniętej z nadmiaru wody)
- 2 jajka
- 200g cukru
- szczypta soli
- 150g mąki pszennej
- 45g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka groszków czekoladowych
- 1 jabłko
Przygotowanie:
Jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Następnie zagotowujemy ciągle mieszając i odstawiamy do ostudzenia. W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy do nich cukier, sól oraz ostudzony przecier z jabłka, ciągle mieszając. W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy mokre oraz cukinię. Dokładnie mieszamy. Dodajemy groszki czekoladowe i jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez około 30-40min. Smacznego!
pomysłowe, zdrowe ciacho! z cukinii można wyczarować wszytko ;)
OdpowiedzUsuńNo tak, niezawodna cukinia! Uwielbiam to brownie <3
OdpowiedzUsuńciasta cukiniowe są fantastyczne:)
OdpowiedzUsuńtwoje wygląda idealnie:)
też uwielbiam ciasta z doatkiem cukinii. I cukinię w ogóle :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
fajne i zawsze to trochę zdrowiej, więc są mniejsze wyrzuty sumienia:)
OdpowiedzUsuńblaszki o jakich wymiarach użyłaś?
OdpowiedzUsuń20x20cm :)
Usuńdzięki za czujność, już uzupełniłam notkę ;)
wypróbuję, tylko muszę poeksperymentować, bo nie mogę użyć cukru ani białej mąki
Usuńa jeszcze jedno pytanie, cukinie tarłaś na grubych oczkach?
Usuńzrobione w dwóch wersjach, jedna z pełnoziarnistą mąką orkiszową i syropem z agawy bez groszków czekoladowych dla mnie ze względów zdrowotnych, wreszcie mogę jeść ciasto :P a druga dla rodzinki jak u Ciebie tylko ze zmniejszoną ilością cukru, super ciacho, nikt nawet by się nie domyślił, że jest tam cukinia a w smaku rewelacja jedno i drugie
UsuńBardzo się cieszę, że się udało :)
Usuńniesamowita uczta dla moich oczy a żołądka będzie wówczas gdy zrobię :) zabieram przepis :))
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Takiego ciasta jescze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń