- około 300g moreli
- 350g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 300g jogurtu naturalnego
- 100g cukru
Przygotowanie:
Morele myjemy, przepoławiamy i pozbawiamy pestek. Wszystkie składniki na ciasto odmierzamy kolejno do jednej miski i mieszamy aż masa będzie gładka i jednolita. Masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na wierzchu układamy połówki moreli. Ciasto pieczemy w 190 stopniach około 35-45 minut, do suchego patyczka. Podajemy ciepłe lub ostudzone np. z kubkiem mleka. Smacznego!
Też lubię takie szybkie ciasta i często robię. Zapisuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta:-) Kawałek lata:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciacha - szybkie i przepyszne
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto z morelami,chętnie porwę kawałek a u mnie cała miska brzoskwiń i chyba jutro będzie takie ciacho.
OdpowiedzUsuńfajne, proste szybkie ciacho ;)
OdpowiedzUsuńja również kocham takie ciacha:) najlepsze!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z morelami!
OdpowiedzUsuńtakie proste ciacha zawsze są najlepsze:) zanim się obejrzymy to już można je jeść:)
OdpowiedzUsuńSuper sa ciasta na jogurcie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto prezentuje się wspaniale. Zwłaszcza morele mają piękny, intensywny kolor.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Strefa smaku.