Ciasto jogurtowe z morelami

By | 18 sierpnia 2013 | 18:25 11 komentarzy
Lubię ciasta wymagające tylko zmieszania składników łyżką...do tego smaczne sezonowe owoce i można cieszyć się smakiem lata w postaci kawałeczka ciepłego jeszcze placka ;). Bardzo namawiam Was do upieczenia tego ciasta, bowiem znika w niewyjaśnionych okolicznościach na kilka minut po wyjęciu z piekarnika. :)



Składniki: (na foremkę 20cmx20cm)
  • około 300g moreli
  • 350g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300g jogurtu naturalnego 
  • 100g cukru

Przygotowanie:
Morele myjemy, przepoławiamy i pozbawiamy pestek. Wszystkie składniki na ciasto odmierzamy kolejno do jednej miski i mieszamy aż masa będzie gładka i jednolita. Masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na wierzchu układamy połówki moreli. Ciasto pieczemy w 190 stopniach około 35-45 minut, do suchego patyczka. Podajemy ciepłe lub ostudzone np. z kubkiem mleka. Smacznego!





Trele Morele



11 komentarzy:

  1. Też lubię takie szybkie ciasta i często robię. Zapisuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta:-) Kawałek lata:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie ciacha - szybkie i przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto z morelami,chętnie porwę kawałek a u mnie cała miska brzoskwiń i chyba jutro będzie takie ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja również kocham takie ciacha:) najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. takie proste ciacha zawsze są najlepsze:) zanim się obejrzymy to już można je jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto prezentuje się wspaniale. Zwłaszcza morele mają piękny, intensywny kolor.

    Pozdrawiam, Strefa smaku.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)