Gruzińska sałatka z ziemniakami

By | 7 sierpnia 2013 | 19:58 17 komentarzy
Bardzo interesująca sałatka... Ma ciekawą strukturę, bowiem miękkie ziemniaki kontrastują z chrupiącymi orzechami. Podczas degustacji mój Połówek stwierdził, że cebulę można by podsmażyć przed dodaniem do całości. Mi osobiście nie przeszkadzał fakt, że była surowa. Tak więc sprawę ewentualnego smażenia cebulki pozostawiam Wam do rozstrzygnięcia wedle uznania ;)

Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim

Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim
Składniki: 
(źródło)

  • 30 dag ziemniaków
  • 3 łyżki posiekanych/mielonych orzechów włoskich
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki stołowe oliwy extra virgin + kilka kropel do skropienia ziemniaków
  • 1 łyżka stołowa oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Gotowe ziemniaki obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i układamy w misce. Skrapiamy je oliwą, posypujemy słodką papryką  i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ziemniaki łączymy z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem oraz orzechami. Doprawiamy do smaku oraz polewamy oliwą, olejem z pestek dyni i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego!

Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim
Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim


17 komentarzy:

  1. Brzmi apetycznie:)Coraz bardziej ciekawi mnie kuchnia gruzińska,czekam na kolejne przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się ten pomysł:) sałatka kusi smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobnie do Twojego połówka, też bym podsmażyła cebulkę :) bardzo ciekawa sałatka, spróbowałabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zmieniłam zdjęcie w ogórkach na zdjęcie Mariusza :)) Jak będę już na normalnym necie, to dodam więcej zdjęć do relacji i podlinkuję Twoje przepisy, teraz nie mogę za dużo przesyłać.
    A pomidorki chętnie przywiozę, porzeczki już niestety opadają powoli. :(( Ale może słoiczek dżemu albo soku..... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak są ziemniaki i cebulka to musi być dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sałatka wygląda bardzo apetycznie :)
    Mam nadzieje ze następnym razem się spotkamy przy okazji jakiegoś zlotu blogerek we Wro :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajnie i te ziemniaczki w mundurkach już nadają ciekawy smaczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. genialna!
    z całą pewnością do wypróbowania!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. dużo dobrego słyszałam o kuchni gruzińskiej :) muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. sałatka wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny skład i wygląd bardzo apetyczny

    OdpowiedzUsuń
  13. połączenie ziemniaków i orzechów brzmi mocno intrygująco

    OdpowiedzUsuń
  14. Czemu nie? na pewno pyszna:) Lubię zaskakujące połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie wygląda! Aż się głodna zrobiłam od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Se ve muy delicioso y saludable me encanta,saludos.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)