Zapraszam Was do zapoznania się z pierwszym przepisem, jaki wybrałam na Wieczór Kuchni Gruzińskiej. Zaczniemy od słodkości, bowiem moje ciasteczka posmakowały Gospodyniom tak bardzo, że prosiły natychmiast o przepis - to chyba najlepsza rekomendacja dla tych ciasteczek! Przepis zaczerpnęłam z tej strony, gdzie o Gruzji oraz kuchni tego kraju można znaleźć naprawdę wiele ciekawych informacji. Od siebie do ciasteczek dodałam miód i uważam, że był to strzał w dziesiątkę, bo wzbogacił on smak nadzienia i nadał delikatnej słodyczy.
Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim |
- 250 g masła
- 250 ml śmietany 12%
- 2-3 szklanki mąki pszennej typ 550
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej + płaska łyżeczka octu winnego do jej zgaszenia*
- 1 szklanka mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich (można użyć także migdałów lub orzechów laskowych)
- 3 łyżki stołowe miodu akacjowego
- 1 łyżka stołowa cukru
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. 3 łyżki stołowe roztopionego masła odkładamy do nadzienia, a pozostałą część mieszamy powoli ze śmietaną (aby uniknąć zważenia najlepiej dodać trochę letniego masła do śmietany, a potem całość dolać do reszty masła). Do mieszanki masła i śmietany dodajemy cukier waniliowy, sodę zgaszoną octem oraz przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie przygotowujemy nadzienie z mielonych orzechów, wymieszanych z cukrem, miodem oraz roztopionym masłem. Gotowe nadzienie schładzamy w lodówce. Ciasto dzielimy na kulki o wielkości orzecha włoskiego i każdą rozwałkowujemy na owalny placuszek (im cieńszy tym lepszy). Na każdym placuszku rozprowadzamy łyżką nadzienie orzechowe (niezbyt grubą warstwę), a następnie zwijamy placuszki w podłużne rurki (ja dodatkowo zawinęłam im brzegi, by przypominały półksiężyce). Rurki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasteczka nabiorą złotawego koloru. Smacznego!
*Czym jest gaszenie sody?
Gaszenie sody octem, polega na tym, że na daną ilość sody, dodajemy taką samą ilość octu. Proces ten najlepiej wykonywać nad miską, w której znajdują się składniki na ciasto, bowiem soda z octem bardzo mocno się pieni. Pianę natychmiast dodajemy do ciasta i mieszamy. Gaszenie jest procesem koniecznym, gdy do pieczenia używamy tylko sody oczyszczonej. Aby ciasto na sodzie wyrosło, powinno zawierać w sobie składniki o kwaśnym PH (np. ocet, sok z cytryny).
Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim |
Zdjęcia powstały przy współpracy z fotografem Mariuszem Rymanowskim |
świetny przepis!:) zaintrygowałaś mnie, a smaki orzechowe uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńSłyszałam wiele pozytywnych opinii o kuchni gruzińskiej, ciasteczka muszą smakować obłędnie:)
OdpowiedzUsuńmoja babcia robi takie :) są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio jestem w klimacie kuchni gruzińskiej. Zachwyca prostotą. Cudowne i apetyczna ciasteczka :) Do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńuściski.
pysznie i kolorowo!
OdpowiedzUsuńBędę zaglądać, bo kuchni gruzińskiej wcale nie znam.
OdpowiedzUsuńNie jadłam, z chęcią wypróbuję, bo wyglądają zjawiskowo =)
OdpowiedzUsuńWygląda nad wyraz apetycznie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne!Warte upieczenia:)
OdpowiedzUsuńśliczne maleństwa, z pewnością są extra!
OdpowiedzUsuńdla mnie totalna nowość, super! patrząc na składniki, już mi smakują :)
OdpowiedzUsuńByły przepyszne :) Nie mogłyśmy im się oprzeć. O te, co dostałam do domu, Rodzinka prawie się pokłóciła.
OdpowiedzUsuńTeraz lecę do kuchni i piekę od razu podwójną ilość. Dzięki za przepis. Nie mogłam się go doczekać :)
I dzięki Dziewczyny za wieczór ostatni :)
do kawki idealne
OdpowiedzUsuńŚwietne te ciasteczka! Jeszcze takich nie jadłam, wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńPrzyjedźcie do Gruzji, tam jeszcze więcej takich smakołyków. My podróżujemy po Gruzji od 10 miesięcy, przy okazji zbierając i rejestrując przepisy na potrawy regionalne. Jest w czym wybierać :-) A orzechy to niezbędny dodatek do potraw zarówno wytrawnych, jak i słodkości. Oblicza Gruzji - http://obliczagruzji.monomit.pl/
OdpowiedzUsuńBardzo dekoracyjnie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam ciasteczką, są przepyszne!!!
OdpowiedzUsuń