Organizatorem konkursu jestem ja, natomiast nagrody w konkursie mam dla Was dzięki uprzejmości firmy Celebro, z którą udało mi się nawiązać współpracę.
Nagrody w konkursie:
I miejsce:
*cieplutki, granatowy polar
*włoskie, czerwone, półwytrawne wino marki Celebro
*książka kucharska "Odkorkuj kulinarną wyobraźnie" z przepisami na dania z winem lub do wina
*korkociąg
*cieplutki, granatowy polar
*włoskie, czerwone, półwytrawne wino marki Celebro
*książka kucharska "Odkorkuj kulinarną wyobraźnie" z przepisami na dania z winem lub do wina
*korkociąg
+ mały gratis ode mnie
II-IV miejsce:
*książka kucharska "Odkorkuj kulinarną wyobraźnie" z przepisami na dania z winem lub do wina,
*korkociąg
Zadanie konkursowe - odpowiedź na pytanie:
"Jaka potrawa Twoim zdaniem najlepiej komponuje się z czerwonym winem?"
(podaj nazwę potrawy oraz uzasadnienie wyboru; nie trzeba podawać dokładnego przepisu, wystarczy kilka słów na temat tego dania)
(podaj nazwę potrawy oraz uzasadnienie wyboru; nie trzeba podawać dokładnego przepisu, wystarczy kilka słów na temat tego dania)
Regulamin:
1.Odpowiedzi proszę zamieszczać w komentarzach lub przesłać na adres: smakiempisany@gmail.com
(Każdy użytkownik - jedną odpowiedź).
(Każdy użytkownik - jedną odpowiedź).
2. Zgłoszenie należy podpisać imieniem i nazwiskiem oraz mailem.
3. Konkurs trwa od dziś do 06.09.2013 do godz. 23:59
Wyniki tj. cztery nagrodzone odpowiedzi ogłoszę 07.09.2013.
Wyniki tj. cztery nagrodzone odpowiedzi ogłoszę 07.09.2013.
Super nagrody, muszę pomyśleć nad odpowiedzią ;)
OdpowiedzUsuńZ czerwonym winem zawsze wołowiną półkrwista,z dodatkiem ziemniaczków przysmażanych i sałatą z vinegretem. Boskie danie i idealne do czerwonego wina
OdpowiedzUsuńnagrody sa swietne :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWytrawna jak najlepsze Cabernet Sauvignon, słodka niczym Tokaj, intrygująca jak Pinot Noir i z owocową nutą jak Merlot. A przede wszystkim długo dojrzewająca niczym najlepsze wina. Co to takiego? Kaczka. Otulona rozmarynem, oprószona pieprzem, a także podlana czerwonym winem doskonale dotrzymuje mu kroku oraz towarzystwa.
OdpowiedzUsuńAnia Szałaj
szalaj.ania@gmail.com
Trochę się przestraszyłam... weszłam na Twojego bloga na którym z resztą też dawno mnie nie było i w tym momencie patrzę że skomentowałaś mojego posta , to telepatia czy inwigilacja :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że polar idzie jako nagroda w konkursie, ja swój zostawiłam bo przyda mi się na chłodne działkowe wieczory :)
Pozdrawiam
Idę poprzeglądać co tam ostatnio pysznego gotowałaś :)
Polędwica grillowana z masłem estragonowym, risotto z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami oraz carpaccio z buraka:)pozdrawiam Anita
OdpowiedzUsuńzegadlo@shiraz.sm.pl
A ja przewrotnie skoro wino wytrawne, a kocham słodkości - zrobiłabym gruszki gotowane w czerwonym winie, z dodatkiem miodu, anyżu lub cynamonu. A na talerzyku podałabym z gałką lodów waniliowych domowej roboty :)
OdpowiedzUsuńGratuluję Ci współpracy, moja ulubiona blogerko, a konkursy zostawiam młodzieży.
OdpowiedzUsuńDla mnie czerwonw wino idzie wprost genialnie ze stakiem, takim idealnie raw. Gratuluję współpracy :)
OdpowiedzUsuńKorkociągi, wino i książeczki mam..a polar zabrał mąż..więc dla mnie przydałby się drugi haha..
OdpowiedzUsuńczerwone wino..i spaghetti...albo kiełbaska..w marynacie z winem...niedawno taką robiłam..pycha..
Bożena
bozena-1968@gazeta.pl
pierwsze, co przychodzi mi na myśl to wątróbka. tak, wątróbka duszona w czerwonym winie, z majerankiem, pieprzem i cebulą podsmażoną na maśle. Ach!
OdpowiedzUsuńa jeżeli nie wykorzystywać wina prosto do dania myślę, że świetnie pasuje do steku. bądź jakiegoś wykwintnego pasztetu rodem z Francji.
karmel-itka@wp.pl
Najchętniej czerwone wino wypiłabym do kluseczków leniwych/śląskich polanych mięsnym wołowo-paprykowym gęstym sosem. Byłoby cudnie:)
OdpowiedzUsuńgoab.ban@gmail.com
Witam, czerwone wino dla mnie idealne jest do makaronów i pizzy. Taki trunek świetnie wpłynie na nasze trawienie czyli wino do posiłku:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny konkurs, aż zamieściłam o nim notkę na blogu. Pozdrawiam ; )
OdpowiedzUsuńDo czerwonego wina... bardzo trudny wybór. Ponieważ uwielbiam słodycze, chętnie sięgnęłabym po coś słodkiego, owocowego, z odrobiną miodu i bakaliami...
OdpowiedzUsuńNie potrafię jednak oprzeć się chęci na gęsinę.
Wybieram więc gęś pieczoną z bakaliami i suszonymi owocami, morelami, śliwkami, rodzynkami, z odrobiną miodu, majeranku, jabłek pokrojonych w ćwiartki.... i odrobina wytrawnego czerwonego wina....
Pozdrawiam...
Czerwone wino najbardziej smakuje mi z kurczakiem w cieśnie francuskim na zimno. Zamarynowaną pierś z kurczaka kładę na płacie ciasta francuskiego, posypuję podsmażonymi pieczarkami i cebulką, przykrywam resztą ciasta, całość smaruję jajkiem i piekę w piekarniku. Po upieczeniu wystudzeniu kroję na plasterki i układam na talerzu. Z winem takie mięsko w cieście smakuje wybornie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAnia Zygmunt
annaz670@interia.pl
Czerwone wino najlepiej smakuje samo ;-) jednak jeśli mam je skomponować z jakimś daniem niesamowicie sprawdza się w połączeniu z kurczakiem zamarynowanym w oliwie z oliwek z dodatkiem suszonych pomidorów, czarnych oliwek, ostrej papryki i odrobiny soli - wino dodane pod koniec smażenia tego kurczaka wydobywa z niego wszystko, co najlepsze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia C.
najlepszakuchniawmiescie@gmail.com
A dla mnie danie idealnie pasujące do czerwonego wina to makaron z sosem z sera pleśniowego posypany prażonymi pestkami dyni. Danie gotowe w 10 minut, a połączenie genialne :)
OdpowiedzUsuńKasia Sieradz
gotujzkasia@gmail.com
Moją pierwszą myślą było oczywiście mięsko:) A dokładniej dziczyzna - np. pieczeń czy gulasz z dzika podana z konfiturą żurawinową. Czerwone wino doskonale wydobywa smak mięsa i wzbogaca smak całej potrawy.
OdpowiedzUsuńA na deser ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina polane sosem malinowym :)
Pozdrawiam :)
Magda P.
moonlight17shadow17@gmail.com
Grillowany stek wołowy z kluskami śląskimi i sałatką grecką.
OdpowiedzUsuńpaula87x@gmail.com