Dzisiaj mam dla Was danie jednogarnkowe, a w zasadzie "jednopatelniowe" ;). Przepis pochodzi z września 1993 r. Jeśli kogoś dziwi ta data, to już wyjaśniam. W czasie ostatniej wizyty, babcia podarowała mi przepisy kulinarne, które niegdyś zbierała. I tak oto prezentuje Wam potrawę z gazetki Moja kuchnia nr 9/93. Tylko nie wiem dlaczego danie to kładzie główny akcent na kukurydzę, bo nie jest ona wcale dominująca w składzie jeżeli trzymamy się ściśle przepisu. Aby całość była bardziej kukurydziana trzeba by tą ilość podwoić. Niemniej jednak danie jest bardzo smaczne.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 250 g wędzonego boczku
- 50 g masła
- 2 torebki ryżu
- ½ l wywaru z kości/bulionu
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 100 g pieczarek
- puszka kukurydzy (300 g)
- 2 ogórki konserwowe
- 50 g startego żółtego sera
- ½ pęczka pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i razem z boczkiem kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim boczek wraz z cebulą aż się zrumienią. Następnie wrzucamy ryż. Gdy się zeszkli, całość zalewamy wywarem z kości lub bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu.
W tym czasie myjemy paprykę, wykrawamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Myjemy pieczarki i kroimy w plasterki. Kawałki warzyw wrzucamy do ryżu (jeżeli to konieczne podlewamy odrobiną wody, aby całość nie przywarła).
Odsączamy kukurydzę, ogórki kroimy w plasterki, dorzucamy na patelnię i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy (co jakiś czas mieszając) przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa oraz ryż będą miękkie, a bulion bądź wywar odparuje.
Tuż przed podaniem do całości dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. W talerzu danie przystrajamy startym serem oraz resztą posiekanej natki.
W tym czasie myjemy paprykę, wykrawamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Myjemy pieczarki i kroimy w plasterki. Kawałki warzyw wrzucamy do ryżu (jeżeli to konieczne podlewamy odrobiną wody, aby całość nie przywarła).
Odsączamy kukurydzę, ogórki kroimy w plasterki, dorzucamy na patelnię i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy (co jakiś czas mieszając) przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa oraz ryż będą miękkie, a bulion bądź wywar odparuje.
Tuż przed podaniem do całości dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. W talerzu danie przystrajamy startym serem oraz resztą posiekanej natki.
Smacznego!
Do smacznego obiadu polecam wino. Ja użyłam francuskiego, białego, półwytrawnego wina marki Celebro. Producent poleca je do drobiu, sałatek, warzyw i serów, stąd mój wybór.
Pyszne musi być, uwielbiam kukurydzę ;)
OdpowiedzUsuńsuper :) lubię takie dania - mniam !
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe to danie i po przeczytaniu przepisu sądzę, że również bardzo pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa potrawa! I co najważniejsze z dużą ilością papryki ;)
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne i jeszcze to winko ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie jednogarnkowe mix'y ;D
OdpowiedzUsuńnie dość, że smacznie to i szybko:)
jednogarnkowe dania są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńFajne danie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja. Zaraz sobie spiszę przepis. By wypróbować !
OdpowiedzUsuńFajnie sie prezentuję, zapisuje koniecznie przepis :)
OdpowiedzUsuń