Pizzowe zapiekanki

By | 30 sierpnia 2013 | 15:14 13 komentarzy
W zamrażarce zalegał od pewnego czasu  samotnie  blat  gotowego ciasta na pizzę... nikt go nie chciał wykorzystać, bo swojskie ciasto  jest dużo lepsze. Pewnego dnia postanowiłam się nad nim zlitować i w końcu doczekał się głównej roli w przepisie. Nikt jednak nie powiedział, że ciasto na pizzę musi służyć tylko i wyłącznie jako spód. U mnie znalazło się na górze dania i wiecie co? Cudownie chrupało! Wnętrze pysznych zapiekanek skrywa za to smakowite dodatki: kurczaka, brokuła, pancettę, ser mozzarella oraz pyszny sos na bazie pomidorów. Wypróbujcie koniecznie!
 
pizzowe zapiekanki

Składniki:
(na 4 kokilki)
sos:
  • łyżeczka oliwy
  • 10 dag pancetty lub wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • rozmaryn (u mnie suszony)
  • sól, pieprz
farsz:
  • 100 g pokrojonej w kostkę mozarelli
  • 1 brokuł
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
dodatkowo:
  • 1 blat gotowego/domowego ciasta na pizzę
  • oliwa z oliwek
  • garść startego parmezanu lub grana padano
 
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka marynujemy w ulubionych przyprawach przez 1,5h (u mnie sól, pieprz, musztarda, miód, papryka słodka, pieprz cayenne), a następnie kroimy w drobne kawałki i smażymy na łyżce oliwy.
 
Przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy pancettę/boczek, czosnek, sól, pieprz i łyżeczką rozmarynu. Grzejemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso jest rumiane, dodajemy pomidory i grzejemy jeszcze 5 min. Surowego brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i mieszamy w misce z pokrojonym w kostkę, usmażonym kurczakiem oraz mozzarellą.
 
Całość zalewamy sosem pomidorowym i przekładamy do kokilków (miseczek do zapiekania). Ciasto na pizzę rozwijamy (domowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm) i wycinamy kółka o średnicy 2 centymetry większej niż nasze miseczki. Brzegi ciasta powinny wystawać poza krawędzie miseczek.
 
Z wierzchu smarujemy ciasto oliwą za pomocą pędzelka. W każdym krążku ciasta należy zrobić nożem mały otwór (o wielkości 5-10mm). Na koniec, zapiekanki posypujemy starym parmezanem/grana padano. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Podajemy natychmiast po upieczeniu.
 
Smacznego!
 
kurczak z warzywami i serem, zapieczony pod spodem od pizzy

zapiekanka jak pizza

13 komentarzy:

  1. podoba mi się ta zapiekanka:) fajne wykorzystanie spodu do pizzy w inny sposób:D kuchnia nigdy nie bedzie nudna:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za świetny pomysł! Takich zapiekanek jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. OMG!!! Czuję, że zakocham się od pierwszego chrupnięcia:D Dziękuję za info o konkursie, z miłą chęcią wezmę w nim udział.

    OdpowiedzUsuń
  4. zapiekanki w kokilkach, ale to świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonały pomysł :) Danie wygląda zachęcająco!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł! pochrupałabym takiego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  7. ale świetny pomysł :) chętnie skosztuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł:) "Babeczki" wyglądają ekstra!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda świetnie !! Chętnie spróbuje przepisu !

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)