Zgodnie z obietnicą, wracamy do przepisów z udziałem dyni. Tym razem przepyszne bułeczki o bardzo sympatycznym kolorze. Dodatek dyni sprawił, że bułeczki są miękkie i puszyste w środku... po prostu palce lizać. ;) Mnie osobiście smakowały tak bardzo, że jadłam je tylko z odrobiną masła, bez żadnych innych dodatków.
Składniki:
(przepis cytuję od Mienty, z moimi drobnymi modyfikacjami)
- pół opakowania drożdży w proszku
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- łyżka miodu akacjowego
- 180 g puree z dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju
- 2 szklanki mąki pszennej typ 550
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej typ 720
- łyżka soli
- 3/4 szklanki łuskanych pestek dyni
- jedno roztrzepane jajko
Przygotowanie:
Wodę mieszamy z drożdżami i odstawiamy na 10minut. Następnie dodajemy miód i mieszamy aż się rozpuści. W dużej misce mieszamy zaczyn z drożdży, puree z dyni*, łyżkę oliwy, mąkę i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto po czym dodajemy druga łyżkę oliwy i zagniatamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto delikatnie smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie formujemy 10 bułeczek i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem za pomocą pędzelka i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Smacznego!
*Jak zrobić puree z dyni? -> kliknij po przepis
Apetyczne bułki! Też jadłabym z samym masłem:) Zabieram na późną kolację;)
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńdyniowe, pachnące i domowe ! idealne na jesienne kanapki do szkoły i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńRumiane, wyrośnięte... Idealne jesienne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńnieziemski maja kolor:) wspaniałe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię. Właśnie szykuję kolejny gar przecieru z dyni. A pieczywo z dodatkiem... to już poezja....
OdpowiedzUsuńwspaniała sprawa!
OdpowiedzUsuńAbsolutnie genialne !
OdpowiedzUsuńco za cudowny dyniowy kolor!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:) ja to mam jeszcze takie zboczenie, że zawsze ziarenka najpierw skubię z nich:P
OdpowiedzUsuńNooo, takie buły to bym zjadła! Zostaw mi chociaż jedną;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie idę zrobić kolację.Przydało by się kilka takich bułeczek.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńPiękny kolor ! Wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńAbsolutnie apetyczny przepis, a zdjęcia rewelacyjne. Nic tylko próbować i smakować. Na drugie śniadanie w sam raz!!! Zdjęcia rewelacyjne!!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuń