Przepisy z dynią: Bułeczki dyniowe

By | 28 października 2013 | 22:27 15 komentarzy
Zgodnie z obietnicą, wracamy do przepisów z udziałem dyni. Tym razem przepyszne bułeczki o bardzo sympatycznym kolorze. Dodatek dyni sprawił, że bułeczki są miękkie i puszyste w środku... po prostu palce lizać. ;) Mnie osobiście smakowały tak bardzo, że jadłam je tylko z odrobiną masła, bez żadnych innych dodatków.


Składniki:
(przepis cytuję od Mienty, z moimi drobnymi modyfikacjami)
  • pół opakowania drożdży w proszku
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżka miodu akacjowego
  • 180 g puree z dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej typ 720
  • łyżka soli
  • 3/4 szklanki łuskanych pestek dyni
  • jedno roztrzepane jajko

Przygotowanie:
Wodę mieszamy z drożdżami i odstawiamy na 10minut. Następnie dodajemy miód i mieszamy aż się rozpuści. W dużej misce mieszamy zaczyn z drożdży, puree z dyni*, łyżkę oliwy, mąkę i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto po czym dodajemy druga łyżkę oliwy i zagniatamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto delikatnie smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie formujemy 10 bułeczek i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem za pomocą pędzelka i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Smacznego! 
  
*Jak zrobić puree z dyni? -> kliknij po przepis







15 komentarzy:

  1. Apetyczne bułki! Też jadłabym z samym masłem:) Zabieram na późną kolację;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dyniowe, pachnące i domowe ! idealne na jesienne kanapki do szkoły i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rumiane, wyrośnięte... Idealne jesienne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nieziemski maja kolor:) wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dynię. Właśnie szykuję kolejny gar przecieru z dyni. A pieczywo z dodatkiem... to już poezja....

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wyglądają:) ja to mam jeszcze takie zboczenie, że zawsze ziarenka najpierw skubię z nich:P

    OdpowiedzUsuń
  7. Nooo, takie buły to bym zjadła! Zostaw mi chociaż jedną;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie idę zrobić kolację.Przydało by się kilka takich bułeczek.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny kolor ! Wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Absolutnie apetyczny przepis, a zdjęcia rewelacyjne. Nic tylko próbować i smakować. Na drugie śniadanie w sam raz!!! Zdjęcia rewelacyjne!!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)