Chleb pszenno-żytni

By | 16 października 2013 | 17:53 5 komentarzy
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Ideą tego wydarzenia jest uhonorowanie chleba jako składnika naszego codziennego pożywienia, wdzięczność oraz krótka refleksja na temat tego, iż nie wszyscy z nas mają to szczęście, aby mieć chleb na co dzień w swojej kuchni. W ramach Światowego Dnia Chleba blogerzy kulinarni z całego świata właśnie w tym dniu pieką chleb i publikują przepisy z jego udziałem na swoich blogach. To już 8 edycja tej akcji, a z roku na rok grono jej uczestników się powiększa (więcej informacji na oficjalnej stronie wydarzenia). A ja w ramach tej akcji mam dla Was chlebek - pierwszy w życiu chlebek, który upiekłam od początku do końca samodzielnie ;). 


Składniki:
(na 1 bochenek wielkości keksówki)
  • 250 g mąki pszennej typ 750
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g mąki pszenna typ 500  
  • pół litra ciepłej wody
  • 1 stołowa łyżka soli
  • 5 dag drożdży (lub 2,5 dag drożdży i zakwas)
  • ⅓ szklanki ciepłej wody na zaczyn do drożdży
  • 1 stołowa łyżka cukru

Przygotowanie:
Wszystkie rodzaje mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól. W ⅓ szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10min. Następnie zaczyn z drożdży (oraz ewentualnie zakwas) dodajemy do mąki. Podlewamy ciepłą wodą. Mieszamy, a następnie zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta, które łatwo odchodzi od ręki.
 
Przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Po uzyskaniu przez ciasto podwójnej objętości jeszcze raz je zagniatamy i przekładamy do natłuszczonej formy. Gdy ciasto wyrośnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy 50-60 minut w 200 stopniach.
 
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ja piekę podobny, tylko z suszonymi pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałem o takim dniu (wstyd).Zamiast makaronu upiekłbym chleb,tym bardziej,że często w domu piekę różne chleby.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  3. już czuję ten zapach świeżego pieczonego domowe chlebka ! *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny, pyszny, domowy chlebuś:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Really your first bread! It looks perfect. I remember my first loaf, it was like a brick. ;-) Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)