W końcu posiadam blender z dzbankiem ;). Nie jest to co prawda blender wysokiej jakości, bo hałasuje tak głośno jak wiertarka sąsiadów, ale spełnia swoją funkcję i mieli co trzeba. Będąc w posiadaniu nowego sprzętu, zaczęłam od przygotowania przepysznego pesto z rukoli i bazylii.
Składniki:
na pesto:
- 200g rukoli
- 100g orzechów włoskich obranych ze skorupek (lub orzechów piniowych)
- pół pęczka świeżej bazylii
- 7-8 łyżek startego sera grana padano (lub parmezanu)
- 3 ząbki czosnku
- 180ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- garść makaronu spaghetti
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania pesto. Rukolę oraz listki bazylii dokładnie myjemy i osuszamy. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Do blendera wrzucamy: rukolę, bazylię, czosnek, orzechy, starty ser oraz odrobinę oliwy. Blendujemy pulsacyjnie, stopniowo dolewając pozostałą część oliwy. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 8 minut). Ugotowany makaron odcedzamy polewamy kilkoma łyżkami pesto. Dokładnie mieszamy podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Z powyższego przepisu wychodzi cały słoiczek pesto. Jeśli nie należycie do grona osób, które z zamiłowania zjadają całe przygotowane pesto w ciągu jednego wieczoru warto wiedzieć jak je przechowywać. Pesto wytrzyma w lodówce maks do 3 dni. Po tym czasie będzie zmieniać barwę - zacznie czernieć. Zatem skoro pesto nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania w lodówce, polecam je spasteryzować lub zamrozić. Ja osobiście zamroziłam w silikonowej foremce do lodu.
fajny patent z tym mrożeniem:) a też zawsze nowy sprzęt muszę potestować, więc ostatnio u mnie drożdżowo:D
OdpowiedzUsuńna pewno skorzystam z przepisu...pewnie zniknie na raz ;D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Muszę sobie zrobić takie na obiad.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię makaron z pesto:)
OdpowiedzUsuńPyszne takie spaghetti z własnoręcznie zrobionym pesto.
OdpowiedzUsuńTo tak proste i pyszne danie, że trzeba robić. Osobiście bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńpycha, zielone pesto najlepsze
OdpowiedzUsuńcałośc - szczególnie bardzo apetyczne foto na 6 z +++
OdpowiedzUsuń