Imprezy i zabawy andrzejkowe mamy już za sobą, ale mimo wszystko dzielę się z Wami przepisem na tą znakomitą sałatkę, ponieważ być może przygotujecie ją na Sylwestra lub na karnawałowe przyjęcie. Król Imprezy to sałatka, która robi furę podczas spotkań towarzyskich. Jej efektowny wygląd na długo zapadnie w pamięci Waszym gościom. W dodatku sałatka jest naprawdę bardzo sycąca i smaczna. Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują. Także nachosy są tutaj ważnym dodatkiem, nie pomijajcie ich w trakcie przygotowania. Wyłożone na sałatkę tuż przed podaniem, przyjemnie chrupią, co stanowi fajny kontrast dla pozostałych składników. Od siebie dodam, że jest to moja ulubiona sałatka. Przebiła nawet, najpopularniejszą na naszych stołach sałatkę gyros. Przygotowuję ją niemal na każdą imprezę w domu, a odwiedzający mnie znajomi często dopytują, czy "Król Imprezy" jako gość honorowy pojawi się na stole. ;) To chyba najlepsza rekomendacja dla tego przepisu, dlatego zachęcam Was do wypróbowania, a za inspirację do przygotowania sałatki dziękuję Marice.
Składniki:
sałatka:
- główka sałaty lodowej
- 3 pomidory
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- 300 g pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 150 g startego żółtego sera
- 1 opakowanie nachos
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
- olej do smażenia
- 1 stołowa łyżka masła
sos:
- 5 łyżek stołowych majonezu
- 3 łyżki stołowe ketchupu
- 1 łyżka stołowa musztardy
Przygotowanie:
W małej miseczce łączymy majonez, ketchup i musztardę. Całość dokładnie mieszamy. Powstały sos odstawiamy do lodówki do czasu przygotowania sałatki.
Na łyżce oleju podsmażamy cebulę oraz mięso mielone wraz przyprawami. Gdy mięso jest rumiane, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i grzejemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki, a następnie smażymy na maśle. Odstawiamy do ostudzenia.
Sałatkę układamy warstwowo, rozpoczynając od dna miski: sałata lodowa (porwana na kawałki), pomidory (pokrojone w kostkę), wcześniej przygotowane mięso mielone, usmażone pieczarki, kukurydza, fasola, sos, ser żółty (starty na tarce o dużych oczkach). Tak przygotowaną sałatkę przechowujemy w lodówce.
Tuż przed podaniem na stół wierzch sałatki posypujemy pokruszonymi nachosami. Dodatkowo wokół brzegu miski układamy pionowo całe nachosy, tak aby utworzyły koronę.
Smacznego!
Pięknie podana i składniki zapowiadają niebo w gębie !
OdpowiedzUsuńteż mnie ta sałatka intryguje;) może w tym roku na sylwestra zrobię:)
OdpowiedzUsuńświetna jest ta sałatka:) tej ją robiłam:) wszystkim smakowała:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ją zrobiłaś :) A jeszcze bardziej, że smakowała! Pozdrawiam :)))))
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiej sałatki, wygląda ekstra!
OdpowiedzUsuńTa sałatka jest rewelacyjna:) Postaram się zrobić, może na sylwestra? Prezentuje się znakomicie i jestem pewna, że tak też smakuje:)
OdpowiedzUsuńWykorzystam na moje urodziny;-)
OdpowiedzUsuńJa na swoje imieniny;-)
OdpowiedzUsuńPodajecie tą sałatkę z pieczywem lub wędliną czy po prostu samą? :)
OdpowiedzUsuńWitam, sałatka dobrze smakuje samodzielnie lub z pieczywem. To kwestia induwidualnych upodobań. Wędlina jest zbędna, ponieważ w środku sałatki znajduje sie mięsko.
UsuńPozdrawiam
Bardzo Bardzo smaczna i efektowna, Goście byli zaskoczeni :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :). Mnie i moim znajomym posmakowała tak bardzo, że sami się dopytują czy przy okazji imprezy będe ją przygotowywać :)
UsuńŚwietna sałatka, podzielę na 3 miseczki i postawię na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńwitam, czy salatke można przygotować dzień wcześniej? będę wdzieczna za opowiedz. pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitam :) ja zawsze dzien wczesniej przygotowuje wszystkie składniki tj smażę pieczarki oraz mięso. Ścieram ser na tarce, przygotowuje sos. Dopiero rano przed impreza składam ja w całość. Tak jest lepiej, ponieważ sałatka pochodzi woda, pewnie ze względu na pomidory.
Usuńmam pytanie ile cm ma ta miska.. bo nie wiem ktora wziasc zeby tak fajnie czipsy wystawały
OdpowiedzUsuńWitam, zgodnie z wymiarami producenta miska ma 28 cm średnicy oraz 15 cm wysokości.
UsuńPozdrawiam Świątecznie.
Witam. A co robimy z sosem. Nic na ten temat nie pisze w przepisie.
OdpowiedzUsuńWitam :). W przepisie jest informacja, że sos wykładamy jako warstwę po fasoli czerwonej, a przed serem żółtym.
UsuńPozdrawiam Serdecznie
A czy można czyms zastąpić czerwona fasole albo ja pominąć?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć ;)
UsuńRobie na jutrzejsze urodziny niemeza i taty :) mam nadzieje, ze będzie smakować :)
OdpowiedzUsuńWitam, jaki smak nachosów najlepiej dodac do sałatki ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam,
Usuńja zawsze daję wersję z chili :)
Pozdrawiam