Pierogi z kapustą i grzybami

By | 20 grudnia 2013 | 21:00 5 komentarzy
Obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole :). Kiedyś za nimi nie przepadałam, ale teraz nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. A Wy lubicie pierogi?


Składniki:
ciasto:
  • około 350-400g mąki wrocławskiej
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 2 stołowe łyżki oleju
farsz:
  • 500g kapusty kiszonej  (bez dodatków)
  • 200g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:
farsz:
Przed przygotowaniem pierogów grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia gotujemy je w niewielkiej ilości wody przez około 20 minut, aż będą miękkie. Grzyby odcedzamy, a następnie drobno kroimy. Kapustę odciskamy oraz drobno siekamy (jeśli mamy zbyt kwaśną kapustę należy ją najpierw przepłukać zimną wodą). Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i rumienimy na oliwie. W dużym garnku/głębokiej patelni umieszczamy cebulę, grzyby, kapustę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość podlewamy wrzącą wodą i grzejemy na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie i woda odparuje (około 45-60 minut), co jakiś czas mieszając. Gotowy farsz zostawiamy do ostygnięcia.

pierogi:
Mąkę przesiewamy z solą. Stopniowo dolewamy wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy olej i zagniatamy rękoma aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.

Jeżeli podajemy pierogi natychmiast, wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy z karmelizowaną/podsmażoną cebulką. Smacznego!


Dobra rada:
Pierogi możemy zamrażać. Wystarczy je lekko obgotować (przez około 2 minuty), pozostawić oddzielnie do ostudzenia, a następnie ułożyć na tacce i włożyć do zamrażarki. 

 

5 komentarzy:

  1. uwielbiam!:) już na nie czekam aż zjem:D

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze jakie mogą być!

    kosmetycznieee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham, bo są przepyszne i mniej tuczące od innych ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już się nie mogę doczekać Wigilii i takichże pierożków:)

    OdpowiedzUsuń
  5. NIe wiem kto wymyślił te pierożki, ale ekstremalnie są tak pyszne, że nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni. Dlatego też bardzo często dodatkiem do nich staje się barszcz czerwony (nie ten z torebki, ale gomarowski koncentrat z buraków), ugotowany na wywarze drobiowo - wołowym, doprawiony lubczykiem i pietruszką oraz czosnkiem. I nie potrzeba mi nic więcej :), polecam.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)