Marchewka z groszkiem nie należy do smaków mojego dzieciństwa. Kiedyś za nią nie przepadałam, bo nie odpowiadał mi ten słodki smak w połączeniu do potraw z mięsa. Teraz jest zupełnie inaczej, ponieważ bardzo lubię ten kolorowy akcent na talerzu. Marchewka z groszkiem to bardzo ładny i do tego smakowity dodatek. Znakomicie sprawdzi się w duecie z kurczakiem lub rybami.
Składniki:
(przepis rodzinny)
- 4 średniej wielkości marchewki (około 400-450g)
- 200g mrożonego groszku lub 1 puszka groszku konserwowego
- 1 stołowa łyżka cukru
- 50g masła
- szczypta soli
- 1 płaska stołowa łyżka mąki pszennej
- 5 łyżek stołowych gorącej wody
- 2 łyżki stołowe zimnej wody
Przygotowanie:
Marchewki myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy 5 łyżkami gorącej wody, Dodajemy masło, sól i cukier. Grzejemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Gdy marchewka jest miękka, dodajemy odsączony groszek konserwowy lub mrożony groszek (wcześniej lekko obgotowany w osobnym rondlu). Całość grzejemy jeszcze przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę mąki rozrobioną w dwóch łyżkach zimnej wody i grzejemy jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Podajemy jako dodatek do dania głównego. Smacznego!
Marchewka z groszkiem to smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńJa też pamiętam ją z dzieciństwa i zarówno wtedy,jak i teraz bardzo ją lubię:)
OdpowiedzUsuńLubię marchewkę z groszkiem, ale nie zagęszczam. Lubię kiedy marchewka jest prawie rozpadająca się :)
OdpowiedzUsuńrobimy z mamą trochę inaczej , jednak nie zmienia to faktu, że to jeden z ulubionych dodatków do obiadu :)
OdpowiedzUsuńjeden z moich ulubionych dodatków do obiadu:)
OdpowiedzUsuńLubie taki zestaw, ale wolę samą marchewkę. Dodaję do niej jednego ziemniaka, który podczas gotowania rozpada się i zagęszcza marchewkę :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!