Zupa krem z groszku

By | 7 stycznia 2014 | 14:12 13 komentarzy
Uwielbiam zupy, w zasadzie mogłabym się żywić tylko nimi :). Muszę zdecydowanie częściej je przyrządzać, bo są trochę pomijane w mojej kuchni. Zatem oświadczam,  że rok 2014 będzie rokiem zup - postaram się gotować ich znacznie więcej. A na początek  mam dla Was sympatyczną, zieloną zupę z groszku. 


Składniki:
  • 400ml rosołu lub bulionu warzywnego
  • 500 g mrożonego lub świeżego groszku
  • 300ml śmietanki 36%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz
do podania w talerzu:
  • kwaśna śmietana 18%
  • kilka pasków żółtego sera (u mnie gouda)
  • groszek ptysiowy

Przygotowanie:
Zagotowujemy wcześniej przygotowany rosół lub bulion warzywny. Dorzucamy do niego mrożony lub świeży groszek (około 500g). Całość gotujemy na wolnym ogniu około 7 minut, aż groszek będzie miękki. Dodajemy kremówkę, czosnek niedźwiedzi i mieszamy.  Następnie zupę miksujemy za pomocą blendera, aż będzie mieć gładką i aksamitną konsystencję. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę stawiamy jeszcze raz na małym płomieniu i grzejemy jeszcze przez kilka minut (3-5min). Zupę dekorujemy w talerzu kleksem kwaśnej śmietany, kilkoma plasterkami sera oraz groszkiem ptysiowym.  Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Rozgrzewająco i zdrowo, czyli takie dwa w jednym.

    OdpowiedzUsuń
  2. dodje do akcji z radością

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupę z groszku, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę, że nastała moda na zupy krem... :) śliczna ta Twoja...

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa-krem z groszku?tak,chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O proszę, przepis nie wygląda na skomplikowany, nawet taki kulinarny analfabeta jak ja powinien sobie z tym poradzić :) Narobiłaś mi apatytu, lubię jeść wszystko, co zielone ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam tylko zupę krem w brokułów. Z groszku też musi być pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna zupa/ Muszę kiedyś zrobić ;)
    Zastanawiam jak przeszłaś na G+ zostawiając sobie jednak jednoczłonową nazwę, jak możesz zdradzić jak to zrobić to będę wdzięczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za odp. Może spróbuję przejść w końcu na G+

      Usuń
  9. Właśnie zrobiłam tę zupkę, wyszła troszkę "niedorobiona", bo nie mam blendera tylko mikser, ale i tak jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Autorka Bloga - Martyna28 stycznia 2015 16:13

      Bardzo się cieszę, że smakowało :) Ja czasem lubię takie "niedorobione" zupki i nie zawsze miksuję je na gładki krem :)

      Usuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)